fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wetten vertellen ons wat we wel of niet mogen doen en op welke manier dat moet gebeuren.

In totaal zijn er wel duizenden wetten in Nederland alleen! Maar hoe worden die wetten eigenlijk gemaakt?

Mr. Chadd legt het je uit!

Voordat een nieuwe wet officieel geldt in ons land, zijn er verschillende stappen die genomen moeten worden. De wet wordt gemaakt, gecheckt, dubbel gecheckt, goedgekeurd en dan pas in werking gesteld. Hieronder gaan we dit proces stap voor stap bij langs.
totstandkoming wetten
Stap 1: Probleem in de samenleving
Een wet is natuurlijk bedoeld om iets op te lossen. Daarom moet er wel eerst een probleem zijn dat opgelost moet worden. Stap 1 betekent dus dat er een probleem in onze samenleving wordt aangekaart. Dit kan over van alles gaan: de openingstijden van horeca, maar ook de maximumsnelheid op de snelweg.

Stap 2: De wet wordt gemaakt
Als het probleem dus duidelijk is, moet er een wet gemaakt worden. Dit kan op twee manieren:
Ambtenaren van de overheid hebben op hun ministerie de opdracht gekregen om een bepaald probleem op te lossen door een wet te maken.
Een Tweede Kamerlid wil zelf een bepaald probleem oplossen en begint met het maken van een wet. Dit noemen we het recht op initiatief.

Zo werkt de app

Stap 3: De wet gaat naar de Raad van State
Als ambtenaren of Tweede Kamerleden een wet afronden, wordt deze naar de Raad van State (RvS) gestuurd. Deze raad adviseert de overheid over alle wetgeving en bestaat uit allerlei bestuurders en oud-politici met veel ervaring. De officiële voorzitter is de Koning, maar die is eigenlijk nooit bij vergaderingen.

De RvS checkt wetten op twee dingen: (1) is het wetsvoorstel uit te voeren en (2) is het wetsvoorstel niet in strijd met de Grondwet?
Als de RvS het voorstel niet goedkeurt, moet er opnieuw naar gekeken worden door de makers. Dit is niet verplicht, maar in werkelijkheid gebeurt dit bijna altijd wel.

Stap 4: De Tweede Kamer beoordeelt de wet
Als de Raad van State de wet heeft goedgekeurd, gaat het naar de Tweede Kamer voor behandeling. Dit bestaat uit twee delen:
In een gespecialiseerde commissie (bijv. de Commissie Verkeer als het gaat om een wet over de maximumsnelheid op snelwegen) wordt de wet behandeld door een aantal Kamerleden, vaak van iedere politieke partij 1.
In de volledige Tweede Kamer wordt met de minister een debat gehouden over het wetsvoorstel. De Tweede Kamer heeft de mogelijkheid om dan nog kleine aanpassingen te doen aan de wet. Dit noemen we het recht van amendement. Daarna wordt er gestemd.

Stap 5: De Eerste Kamer beoordeelt de wet
Als de Tweede Kamer de wet heeft goedgekeurd, gaat hij naar de Eerste Kamer toe. Ook daar wordt de wet eerst behandeld in een kleine commissie en daarna pas voor de hele Kamer. De Eerste Kamer heeft geen recht van amendement: het kan wetten alleen goed- of afkeuren.

Stap 6: De wet wordt in werking gesteld
Als ook de Eerste Kamer akkoord is, kan de wet officieel bekrachtigd worden. Dit gebeurt door het te publiceren in het Staatsblad. Vaak wordt er een bepaalde datum afgesproken waarop de wet officieel in werking wordt gesteld, meestal 1 januari van het volgende jaar.

Totstandkoming wetten
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp