START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe worden wetten gemaakt?

Wetten vertellen ons wat we wel of niet mogen doen en op welke manier dat moet gebeuren.

In totaal zijn er wel duizenden wetten in Nederland alleen! Maar hoe worden die wetten eigenlijk gemaakt?

Mr. Chadd legt het je uit!

Voordat een nieuwe wet officieel geldt in ons land, zijn er verschillende stappen die genomen moeten worden. De wet wordt gemaakt, gecheckt, dubbel gecheckt, goedgekeurd en dan pas in werking gesteld. Hieronder gaan we dit proces stap voor stap bij langs.

totstandkoming wetten

Stap 1: Probleem in de samenleving

Een wet is natuurlijk bedoeld om iets op te lossen. Daarom moet er wel eerst een probleem zijn dat opgelost moet worden. Stap 1 betekent dus dat er een probleem in onze samenleving wordt aangekaart. Dit kan over van alles gaan: de openingstijden van horeca, maar ook de maximumsnelheid op de snelweg.

Stap 2: De wet wordt gemaakt

Als het probleem dus duidelijk is, moet er een wet gemaakt worden. Dit kan op twee manieren:

Ambtenaren van de overheid hebben op hun ministerie de opdracht gekregen om een bepaald probleem op te lossen door een wet te maken.

Een Tweede Kamerlid wil zelf een bepaald probleem oplossen en begint met het maken van een wet. Dit noemen we het r echt op initiatief.

Zo werkt de app

Stap 3: De wet gaat naar de Raad van State

Als ambtenaren of Tweede Kamerleden een wet afronden, wordt deze naar de Raad van State (RvS) gestuurd. Deze raad adviseert de overheid over alle wetgeving en bestaat uit allerlei bestuurders en oud-politici met veel ervaring. De officiële voorzitter is de Koning, maar die is eigenlijk nooit bij vergaderingen.

De RvS checkt wetten op twee dingen: (1) is het wetsvoorstel uit te voeren en (2) is het wetsvoorstel niet in strijd met de Grondwet?

Als de RvS het voorstel niet goedkeurt, moet er opnieuw naar gekeken worden door de makers. Dit is niet verplicht, maar in werkelijkheid gebeurt dit bijna altijd wel.

Stap 4: De Tweede Kamer beoordeelt de wet

Als de Raad van State de wet heeft goedgekeurd, gaat het naar de Tweede Kamer voor behandeling. Dit bestaat uit twee delen:

In een gespecialiseerde commissie (bijv. de Commissie Verkeer als het gaat om een wet over de maximumsnelheid op snelwegen) wordt de wet behandeld door een aantal Kamerleden, vaak van iedere politieke partij 1.

In de volledige Tweede Kamer wordt met de minister een debat gehouden over het wetsvoorstel. De Tweede Kamer heeft de mogelijkheid om dan nog kleine aanpassingen te doen aan de wet. Dit noemen we het recht van amendement. Daarna wordt er gestemd.

Stap 5: De Eerste Kamer beoordeelt de wet

Als de Tweede Kamer de wet heeft goedgekeurd, gaat hij naar de Eerste Kamer toe. Ook daar wordt de wet eerst behandeld in een kleine commissie en daarna pas voor de hele Kamer. De Eerste Kamer heeft geen recht van amendement: het kan wetten alleen goed- of afkeuren.

Stap 6: De wet wordt in werking gesteld

Als ook de Eerste Kamer akkoord is, kan de wet officieel bekrachtigd worden. Dit gebeurt door het te publiceren in het Staatsblad. Vaak wordt er een bepaalde datum afgesproken waarop de wet officieel in werking wordt gesteld, meestal 1 januari van het volgende jaar.

Totstandkoming wetten

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het systeemmodel van Easton: hoe werkt het?

Taken en rechten van Eerste en Tweede Kamer

Omgevingsfactoren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!