START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren

In de politiek wordt vaak gesproken over omgevingsfactoren.

Wat betekent dat eigenlijk en welke soorten factoren zijn er allemaal? Mr. Chadd legt het uit!

omgevingsfactoren

Wat zijn het?

Politieke besluitvorming gaat vaak lastig, doordat omgevingsfactoren het proces beïnvloeden. Dit zijn bepaalde omstandigheden in en buiten een land, die deels bepalen of een nieuwe wet wel mogelijk is.

Er zijn zes soorten nationale omgevingsfactoren:

  • Economische factoren, zoals de conjunctuur, hebben invloed op het soort eisen dat gesteld wordt (wat is het probleem?), maar tegelijkertijd kan de overheid bij een betere economische situatie ook meer problemen oplossen.
  • Culturele factoren. Normen en waarden in onze maatschappij bepalen voor een groot deel wat de politiek wel/niet kan maken. Een voorbeeld hiervan zijn gevoelige wetten, zoals de nieuwe donorwet en de euthanasiewet. Deze wetten zouden tientallen jaren geleden niet voorgesteld zijn, omdat de samenleving andere normen en waarden had.

Ook zijn er enkele culturele gewoontes in de politiek die invloed hebben op de besluitvorming. In de politiek zijn we bijvoorbeeld gewend coalities te vormen en compromissen te sluiten (consensuspolitiek of poldermodel).

  • Demografische factoren. Zo staat de politieke agenda nu vol met dingen die te maken hebben met de vergrijzing. Doordat aan zulke kwesties ook veel geld besteed wordt, hebben andere beleidsterreinen minder geld om problemen op te lossen.
  • Geografische factoren. We zijn een handelsland geworden, dus veel projecten die hiermee te maken hebben, zoals de Tweede Maasvlakte en uitbreiding Schiphol , krijgen prioriteit.
  • Technologische mogelijkheden. Des te meer mogelijkheden, des te beter de bestrijding van een probleem (bijv. DNA-technologie voor criminaliteitsbestrijding).
  • Sociale omstandigheden. In een zeer verdeelde klassensamenleving (sociaal-economisch en/of cultureel) is het voor politici moeilijker maatschappelijk draagvlak te vinden voor beslissing.

Zo werkt de app!

Er zijn drie soorten internationale omgevingsfactoren:

  1. Internationale organisaties, zoals de NAVO en de EU, scheppen verschillende verplichtingen en dwingen Nederland mee te werken aan Europese / wereldlijke problemen, waardoor nationale problemen minder aandacht krijgen.
  2. Internationale verdragen, zoals het EVRM en het Vluchtelingenverdrag, dwingen Nederland bepaalde dingen te doen, terwijl (een deel van) de bevolking het er niet mee eens is (bijv. vluchtelingen opnemen).
  3. Internationale ontwikkelingen moeten ongevraagd veel aandacht krijgen. Denk hierbij aan terrorisme, klimaatverandering, wereldeconomie etc. Dit gaat ten koste van nationale problemen.

En nu jij!

Een belangrijk onderwerp op de politieke agenda de afgelopen jaren was het uitbreiden en openen van Lelystad Airport. Schrijf voor dit onderwerp minimaal 3 omgevingsfactoren op die de politieke besluitvorming hebben beïnvloed.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe worden wetten gemaakt?

Adviesorganen: welke zijn er allemaal?

Het systeemmodel van Easton: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!