START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Adviesorganen: welke zijn er allemaal?

Adviesorganen: welke zijn er allemaal?

Adviesorganen spelen een belangrijke rol bij het maken van nieuwe wetten.

Welke adviesorganen zijn er allemaal en wat is hun expertise? Lees snel verder en je weet alles wat je moet weten!

adviesorganen welke zijn er

Uitleg

Voordat ministers of Tweede-Kamerleden een wetsvoorstel indienen, kunnen ze advies vragen aan adviesorganen. Deze onafhankelijke organisaties hebben veel kennis en zijn representatief voor de bevolking. Hun advies kan daarom zeer waardevol zijn.

Het belangrijkste adviesorgaan is de Raad van State. Deze geeft advies over alle wetsvoorstellen en is bovendien belangrijk in de rechtspraak. Op onze Academy staat een uitgebreid artikel over dit orgaan!

Overige adviesorganen

Naast de Raad van State zijn er nog een aantal belangrijke adviesorganen:

  1. Sociaal-Economische Raad (SER). Deze adviseert bij belangrijke maatregelen op sociaal en economisch gebied. De raad heeft 33 leden; 11 namens werkgevers, 11 namens werknemers en 11 onafhankelijke leden, ook wel kroonleden genoemd. Het advies van de raad heeft vooral invloed als het unaniem is. dit komt de laatste tijd steeds vaker voor.
  2. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De leden van deze raad worden benoemd door de regering. Officieel gesproken moet de raad ‘wetenschappelijke informatie verschaffen over ontwikkelingen die op lange termijn samenleving kunnen beïnvloeden’, zoals vergrijzing.
  3. De Onderwijsraad en de Gezondheidsraad geven (on)gevraagd advies. De een op gebied van onderwijs, de ander op gebied van gezondheid. Ze bestaan uit afgevaardigden van alle geledingen van hun sector.
  4. College van Zorgverzekeringen (CvZ) kijkt of iedereen zorg krijgt die nodig is. Het is een onafhankelijk orgaan en geeft (on)gevraagd advies.
  5. Planbureaus als het Centraal Planbureau (CPB) of het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doen onderzoeken onder de bevolking.
  6. De laatste jaren vraagt de overheid steeds vaker commerciële adviesbureaus om advies. Soms omdat deze bureaus meer kennis hebben, soms omdat deze onafhankelijker zijn de ambtenaren. Nadelen hiervan zijn echter de hoge kosten die het met zich meebrengt en de partijdige belanghebbenden van het bureau.

Zo werkt de app!

En nu jij!

Welk van bovenstaande adviesorganen kende jij al? Waardoor had je al eens van ze gehoord?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Raad van State: wat doet deze organisatie?

Pressiegroepen en actiegroepen: wat doen ze?

Het systeemmodel van Easton: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!