fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Adviesorganen: welke zijn er allemaal?

Adviesorganen spelen een belangrijke rol bij het maken van nieuwe wetten.

Welke adviesorganen zijn er allemaal en wat is hun expertise? Lees snel verder en je weet alles wat je moet weten!

adviesorganen welke zijn er
Uitleg
Voordat ministers of Tweede-Kamerleden een wetsvoorstel indienen, kunnen ze advies vragen aan adviesorganen. Deze onafhankelijke organisaties hebben veel kennis en zijn representatief voor de bevolking. Hun advies kan daarom zeer waardevol zijn.


Het belangrijkste adviesorgaan is de Raad van State. Deze geeft advies over alle wetsvoorstellen en is bovendien belangrijk in de rechtspraak. Op onze Academy staat een uitgebreid artikel over dit orgaan!

Overige adviesorganen
Naast de Raad van State zijn er nog een aantal belangrijke adviesorganen:

  1. Sociaal-Economische Raad (SER). Deze adviseert bij belangrijke maatregelen op sociaal en economisch gebied. De raad heeft 33 leden; 11 namens werkgevers, 11 namens werknemers en 11 onafhankelijke leden, ook wel kroonleden genoemd. Het advies van de raad heeft vooral invloed als het unaniem is. dit komt de laatste tijd steeds vaker voor.
  2. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De leden van deze raad worden benoemd door de regering. Officieel gesproken moet de raad ‘wetenschappelijke informatie verschaffen over ontwikkelingen die op lange termijn samenleving kunnen beïnvloeden’, zoals vergrijzing.
  3. De Onderwijsraad en de Gezondheidsraad geven (on)gevraagd advies. De een op gebied van onderwijs, de ander op gebied van gezondheid. Ze bestaan uit afgevaardigden van alle geledingen van hun sector.
  4. College van Zorgverzekeringen (CvZ) kijkt of iedereen zorg krijgt die nodig is. Het is een onafhankelijk orgaan en geeft (on)gevraagd advies.
  5. Planbureaus als het Centraal Planbureau (CPB) of het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doen onderzoeken onder de bevolking.
  6. De laatste jaren vraagt de overheid steeds vaker commerciële adviesbureaus om advies. Soms omdat deze bureaus meer kennis hebben, soms omdat deze onafhankelijker zijn de ambtenaren. Nadelen hiervan zijn echter de hoge kosten die het met zich meebrengt en de partijdige belanghebbenden van het bureau.

Zo werkt de app!

En nu jij!
Welk van bovenstaande adviesorganen kende jij al? Waardoor had je al eens van ze gehoord?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp