Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Adviesorganen: welke zijn er allemaal?

Adviesorganen: welke zijn er allemaal?

Adviesorganen spelen een belangrijke rol bij het maken van nieuwe wetten.

Welke adviesorganen zijn er allemaal en wat is hun expertise? Lees snel verder en je weet alles wat je moet weten!

adviesorganen welke zijn er

Uitleg

Voordat ministers of Tweede-Kamerleden een wetsvoorstel indienen, kunnen ze advies vragen aan adviesorganen. Deze onafhankelijke organisaties hebben veel kennis en zijn representatief voor de bevolking. Hun advies kan daarom zeer waardevol zijn.

Het belangrijkste adviesorgaan is de Raad van State. Deze geeft advies over alle wetsvoorstellen en is bovendien belangrijk in de rechtspraak. Op onze Academy staat een uitgebreid artikel over dit orgaan!

Overige adviesorganen

Naast de Raad van State zijn er nog een aantal belangrijke adviesorganen:

  1. Sociaal-Economische Raad (SER). Deze adviseert bij belangrijke maatregelen op sociaal en economisch gebied. De raad heeft 33 leden; 11 namens werkgevers, 11 namens werknemers en 11 onafhankelijke leden, ook wel kroonleden genoemd. Het advies van de raad heeft vooral invloed als het unaniem is. dit komt de laatste tijd steeds vaker voor.
  2. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De leden van deze raad worden benoemd door de regering. Officieel gesproken moet de raad ‘wetenschappelijke informatie verschaffen over ontwikkelingen die op lange termijn samenleving kunnen beïnvloeden’, zoals vergrijzing.
  3. De Onderwijsraad en de Gezondheidsraad geven (on)gevraagd advies. De een op gebied van onderwijs, de ander op gebied van gezondheid. Ze bestaan uit afgevaardigden van alle geledingen van hun sector.
  4. College van Zorgverzekeringen (CvZ) kijkt of iedereen zorg krijgt die nodig is. Het is een onafhankelijk orgaan en geeft (on)gevraagd advies.
  5. Planbureaus als het Centraal Planbureau (CPB) of het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doen onderzoeken onder de bevolking.
  6. De laatste jaren vraagt de overheid steeds vaker commerciële adviesbureaus om advies. Soms omdat deze bureaus meer kennis hebben, soms omdat deze onafhankelijker zijn de ambtenaren. Nadelen hiervan zijn echter de hoge kosten die het met zich meebrengt en de partijdige belanghebbenden van het bureau.

Zo werkt de app!

En nu jij!

Welk van bovenstaande adviesorganen kende jij al? Waardoor had je al eens van ze gehoord?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Raad van State: wat doet deze organisatie?

Pressiegroepen en actiegroepen: wat doen ze?

Het systeemmodel van Easton: hoe werkt het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}