fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Raad van State: wat doet deze organisatie?

Een belangrijke speler in het politieke spel is de Raad van State. Wat doet deze organisatie precies en wie zijn er deel van?

Mr. Chadd legt het hieronder uit!

Raad van state

Uitleg
Voordat ministers of Tweede-Kamerleden een wetsvoorstel indienen, kunnen ze advies vragen aan adviesorganen. Deze onafhankelijke organisaties hebben veel kennis en zijn representatief voor de bevolking. De belangrijkste is de Raad van State (RvS).
De Raad van State wordt voorgezeten door de koning, maar omdat deze er in werkelijkheid nooit is, is eigenlijk de vice-voorzitter het belangrijkste lid. Ieder lid, maximaal 10 naast de voorzitter en vice-voorzitter, moet benoemd worden door de regering.
De Raad van State bestaat uit twee afdelingen. De ene heeft een adviserende rol en oordeelt over nieuw beleid, terwijl de tweede afdeling een rechtsprekende rol heeft. Beide taken worden in het volgende deel uitgelegd.


Taak 1: advies geven
De meest bekende taak van de Raad van State is dat het nieuwe wetsvoorstellen bekijkt en advies uitbrengt op de kwaliteit en uitvoerbaarheid daarvan. Dit advies weegt behoorlijk zwaar en wordt gebaseerd op de effectiviteit en efficiëntie van de nieuwe wet. Bovendien wordt ook goed bekeken of de wet niet botst met andere wetten. De nieuwe donorwet van een aantal jaar geleden is bijvoorbeeld meerdere keren beoordeeld door de Raad van State, totdat hij eindelijk ‘oké’ bevonden werd.

Zo werkt de app!

Taak 2: rechtspraak
Naast de adviserende rol is de Raad van State ook het hoogst rechtsprekende orgaan die een oordeel kan doen bij een conflict tussen burgers en overheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kwesties over verleende vergunningen. Dit was het geval bij de stikstofdiscussie: de Raad van State oordeelde dat de overheid ten onrechte vergunning had uitgeleend voor een heleboel (bouw)projecten, waardoor die stil kwamen te liggen en de boeren en bouwers gingen staken. De overheid moest daarna zo snel mogelijk nieuwe maatregelen nemen.

En nu jij!
Kan jij nog twee andere zaken vinden waarin de Raad van State advies heeft gegeven? Geef een korte samenvatting van iedere zaak.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp