fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je hebt vast wel eens gehoord van normen en waarden, maar wat betekenen deze twee dingen nou eigenlijk?

Normen en waarden zijn eigenlijk een soort van ongeschreven regels. Normen en waarden worden soms gebruikt als één begrip, maar ze betekenen allebei wat anders.

Normen en Waarden

Normen zijn concrete richtlijnen voor ons handelen. Het zijn een soort gedragsregels. Een voorbeeld van een norm is: als er geen plek meer is in de bus en er komt een oud iemand binnen, dan sta je voor deze persoon op en vraag je of hij/zij op jouw plek wilt zitten.


Waarden zijn bepaalde idealen die wij in de samenleving belangrijk vinden. Waarden gaan over ons handelen en omgang met andere mensen. Om terug te komen over de norm opstaan in de bus voor een oud iemand, daar hangt de waarde ‘respect’ aan.

Sommige waarden en normen gelden alleen in ons land, bijvoorbeeld dat we elkaar drie zoenen geven als we op een verjaardag komen. In andere landen doen ze dit niet. Maar er zijn ook waarden en normen die wel in meerdere landen gelden, bijvoorbeeld dat je niet steelt.

Zo makkelijk stel jij je vraag over normen en waarden:

Oefenvraag
Bedenk welke waarden bij de volgende normen horen.

1) Norm: Als je iets van iemand krijgt, dan bedankt je diegene.
Waarde:

2) Norm: Je gooit geen afval op straat.
Waarde:

​Meer uitleg? Onze coaches helpen je graag via de app of in 1-op-1 bijlessen!


Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp