Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Functies politieke partijen

Functies politieke partijen

Sinds jaar en dag spelen politieke partijen een belangrijke rol in ons politieke systeem.

Welke functies hebben deze partijen eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit.

functies politieke partijen

Functies

Bij het proces van politieke besluitvorming maken wij onderscheid tussen vijf functies die politieke partijen bekleden. Laten we ze stuk voor stuk bij langsgaan.

1. Articulatiefunctie. Politieke partijen hebben de taak om de wensen van hun achterban (leden, stemmers etc) aan te geven. Als dit goed gebeurt, kan de politiek ook beter rekening houden met deze mensen.

2. Communicatieve functie. Andersom hebben politieke partijen ook de taak om hun kiezers te informeren over overheidsbeleid. Partijen moeten laten zien en uitleggen welke beslissingen de politiek genomen heeft en waarom.

3. Aggregatiefunctie / integratiefunctie. Deze functie hangt samen met de eerder genoemde articulatiefunctie. Ieder persoon heeft allerlei losse opvattingen over allerlei onderwerpen en het is de taak van politieke partijen om dit voor hun groep samen te vatten tot een partijprogramma. De politiek kan namelijk niet rekening houden met ieder individueel belang van ieder individu, maar wel met het gemeenschappelijke en algemene belang van een grotere groep.

4. Participatiefunctie . Politieke partijen hebben ook de functie om mensen enthousiast te maken voor politieke participatie. Door informatie te delen en mogelijkheden tot participatie te bieden, hebben ze als doel burgers politiek actief te maken.

5. Recruterings- en selectiefunctie. Bij iedere verkiezingen moeten weer nieuwe lijsten opgesteld worden met mensen die gekozen willen worden. Dit is de laatste functie van politieke partijen: mensen voordragen voor politieke functies.

Zo werkt de app!

Problemen

Door de ontzuiling , de toegenomen welvaart en de individualisering hebben politieke partijen steeds minder leden. Dat levert eigenlijk problemen op voor alle vijf functies: de partijen weten minder goed wat er onder burgers leeft.

Bovendien zijn de (massa)media de afgelopen decennia steeds invloedrijker geworden bij met name de communicatieve functie en de articulatiefunctie. Zij weten beter en sneller of burgers bepaalde problemen ervaren.

Ook heeft het internet en de verbetering van het onderwijs ervoor gezorgd dat er een kleinere rol voor partijen is bij de participatiefunctie. Er zijn tegenwoordig veel meer (online) opties voor politieke participatie.

Even oefenen…

Welke van de vijf functies van politieke partijen vind jij achterhaald? Leg in je antwoord uit waarom je dat vindt.

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}