START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Functies politieke partijen

Functies politieke partijen

Sinds jaar en dag spelen politieke partijen een belangrijke rol in ons politieke systeem.

Welke functies hebben deze partijen eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit.

functies politieke partijen

Functies

Bij het proces van politieke besluitvorming maken wij onderscheid tussen vijf functies die politieke partijen bekleden. Laten we ze stuk voor stuk bij langsgaan.

1. Articulatiefunctie. Politieke partijen hebben de taak om de wensen van hun achterban (leden, stemmers etc) aan te geven. Als dit goed gebeurt, kan de politiek ook beter rekening houden met deze mensen.

2. Communicatieve functie. Andersom hebben politieke partijen ook de taak om hun kiezers te informeren over overheidsbeleid. Partijen moeten laten zien en uitleggen welke beslissingen de politiek genomen heeft en waarom.

3. Aggregatiefunctie / integratiefunctie. Deze functie hangt samen met de eerder genoemde articulatiefunctie. Ieder persoon heeft allerlei losse opvattingen over allerlei onderwerpen en het is de taak van politieke partijen om dit voor hun groep samen te vatten tot een partijprogramma. De politiek kan namelijk niet rekening houden met ieder individueel belang van ieder individu, maar wel met het gemeenschappelijke en algemene belang van een grotere groep.

4. Participatiefunctie . Politieke partijen hebben ook de functie om mensen enthousiast te maken voor politieke participatie. Door informatie te delen en mogelijkheden tot participatie te bieden, hebben ze als doel burgers politiek actief te maken.

5. Recruterings- en selectiefunctie. Bij iedere verkiezingen moeten weer nieuwe lijsten opgesteld worden met mensen die gekozen willen worden. Dit is de laatste functie van politieke partijen: mensen voordragen voor politieke functies.

Zo werkt de app!

Problemen

Door de ontzuiling , de toegenomen welvaart en de individualisering hebben politieke partijen steeds minder leden. Dat levert eigenlijk problemen op voor alle vijf functies: de partijen weten minder goed wat er onder burgers leeft.

Bovendien zijn de (massa)media de afgelopen decennia steeds invloedrijker geworden bij met name de communicatieve functie en de articulatiefunctie. Zij weten beter en sneller of burgers bepaalde problemen ervaren.

Ook heeft het internet en de verbetering van het onderwijs ervoor gezorgd dat er een kleinere rol voor partijen is bij de participatiefunctie. Er zijn tegenwoordig veel meer (online) opties voor politieke participatie.

Even oefenen…

Welke van de vijf functies van politieke partijen vind jij achterhaald? Leg in je antwoord uit waarom je dat vindt.

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!