fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Functies politieke partijen

Sinds jaar en dag spelen politieke partijen een belangrijke rol in ons politieke systeem.

Welke functies hebben deze partijen eigenlijk? Mr. Chadd legt het voor je uit.

functies politieke partijen
Functies
Bij het proces van politieke besluitvorming maken wij onderscheid tussen vijf functies die politieke partijen bekleden. Laten we ze stuk voor stuk bij langsgaan.

  1. Articulatiefunctie. Politieke partijen hebben de taak om de wensen van hun achterban (leden, stemmers etc) aan te geven. Als dit goed gebeurt, kan de politiek ook beter rekening houden met deze mensen.
  2. Communicatieve functie. Andersom hebben politieke partijen ook de taak om hun kiezers te informeren over overheidsbeleid. Partijen moeten laten zien en uitleggen welke beslissingen de politiek genomen heeft en waarom.
  3. Aggregatiefunctie / integratiefunctie. Deze functie hangt samen met de eerder genoemde articulatiefunctie. Ieder persoon heeft allerlei losse opvattingen over allerlei onderwerpen en het is de taak van politieke partijen om dit voor hun groep samen te vatten tot een partijprogramma. De politiek kan namelijk niet rekening houden met ieder individueel belang van ieder individu, maar wel met het gemeenschappelijke en algemene belang van een grotere groep.
  4. Participatiefunctie. Politieke partijen hebben ook de functie om mensen enthousiast te maken voor politieke participatie. Door informatie te delen en mogelijkheden tot participatie te bieden, hebben ze als doel burgers politiek actief te maken.
  5. Recruterings- en selectiefunctie. Bij iedere verkiezingen moeten weer nieuwe lijsten opgesteld worden met mensen die gekozen willen worden. Dit is de laatste functie van politieke partijen: mensen voordragen voor politieke functies.

Zo werkt de app!

Problemen
Door de ontzuiling, de toegenomen welvaart en de individualisering hebben politieke partijen steeds minder leden. Dat levert eigenlijk problemen op voor alle vijf functies: de partijen weten minder goed wat er onder burgers leeft.
Bovendien zijn de (massa)media de afgelopen decennia steeds invloedrijker geworden bij met name de communicatieve functie en de articulatiefunctie. Zij weten beter en sneller of burgers bepaalde problemen ervaren.
Ook heeft het internet en de verbetering van het onderwijs ervoor gezorgd dat er een kleinere rol voor partijen is bij de participatiefunctie. Er zijn tegenwoordig veel meer (online) opties voor politieke participatie.

Even oefenen…
Welke van de vijf functies van politieke partijen vind jij achterhaald? Leg in je antwoord uit waarom je dat vindt.

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

​
Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp