fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Media, iedereen heeft er mee te maken. Ook jij!

Onder media verstaan we de krant, tv, boeken, muziek, radio en uiteraard het internet. Wat massamedia precies is, dat leggen we je hier uit!

Massamedia is een term die gebruikt wordt sinds de 2e helft van de 20e eeuw, vanaf ongeveer 1950. Met de term media worden middelen bedoeld die gebruikt worden om informatie te verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk nieuws zijn, maar ook Facebook waarop gepost word dat iemand net een broodje heeft gegeten. Sinds ongeveer 1950 is er massamedia ontstaan, media waarmee informatie erg snel gedeeld kan worden met veel mensen. Hierbij kan je denken aan de radio en televisie, maar er zijn nog meer soorten massamedia.
MassamediaEr zijn drie soorten massamedia. Kranten, tijdschriften, boeken en posters noemen we gedrukte media. De tweede soort media is audiovisuele media. Dit zijn bijvoorbeeld radio, televisie, films en video’s. Als laatste zijn er de interactieve media. Dit zijn media waar je interactie mee hebt, zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram, maar ook games en internet.

Het grote doel van massamedia is dus het verspreiden van informatie. Maar het verspreiden van informatie kan verschillende functies hebben. De eerste functie is een educatieve functie: Dit wil zeggen dat de media gebruikt wordt om het publiek te onderwijzen over onderwerpen. Bijvoorbeeld een achtergrondartikel in de krant over economie. Het is het (aan)leren van informatie. De tweede functie is de opiniërende functie. Dit houdt in dat mensen gaan nadenken over een bepaald onderwerp en daarover hun mening vormen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij politieke discussies. Als derde heb je de amusementsfunctie, hierbij wordt de media ingezet om mensen te vermaken, zodat zij plezier hebben. Een voorbeeld hiervan is het kijken van een film of televisieprogramma. Als laatste functie is er reclame. Het doel van reclame is mensen overtuigen om iets te doen, te bezoeken of te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de reclame voor kleding of lekker eten.

Nog even checken of je het écht goed hebt begrepen? Dat kan! Maak de onderstaande opgave en benoem welke soort massamedia het is en wat de functie is.

1. Je wiskundeboek
2. Een voorstukje bij de film in de bioscoop
3. Een pamflet van de VVD

Heb je nog meer vragen? Of vind je het nog lastig? Vraag het dan aan de slimme coaches van Mr. Chadd, die helpen je direct verder.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp