START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Massamedia

Media, iedereen heeft er mee te maken. Ook jij!

Onder media verstaan we de krant, tv, boeken, muziek, radio en uiteraard het internet. Wat massamedia precies is, dat leggen we je hier uit!

Massamedia is een term die gebruikt wordt sinds de 2 e helft van de 20 e eeuw, vanaf ongeveer 1950. Met de term media worden middelen bedoeld die gebruikt worden om informatie te verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk nieuws zijn, maar ook Facebook waarop gepost word dat iemand net een broodje heeft gegeten. Sinds ongeveer 1950 is er massamedia ontstaan, media waarmee informatie erg snel gedeeld kan worden met veel mensen. Hierbij kan je denken aan de radio en televisie, maar er zijn nog meer soorten massamedia.

Massamedia Er zijn drie soorten massamedia. Kranten, tijdschriften, boeken en posters noemen we gedrukte media . De tweede soort media is audiovisuele media . Dit zijn bijvoorbeeld radio, televisie, films en video’s. Als laatste zijn er de interactieve media . Dit zijn media waar je interactie mee hebt, zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram, maar ook games en internet.

Het grote doel van massamedia is dus het verspreiden van informatie. Maar het verspreiden van informatie kan verschillende functies hebben. De eerste functie is een educatieve functie : Dit wil zeggen dat de media gebruikt wordt om het publiek te onderwijzen over onderwerpen. Bijvoorbeeld een achtergrondartikel in de krant over economie. Het is het (aan)leren van informatie. De tweede functie is de o piniërende functie . Dit houdt in dat mensen gaan nadenken over een bepaald onderwerp en daarover hun mening vormen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij politieke discussies. Als derde heb je de amusementsfunctie , hierbij wordt de media ingezet om mensen te vermaken, zodat zij plezier hebben. Een voorbeeld hiervan is het kijken van een film of televisieprogramma. Als laatste functie is er reclame . Het doel van reclame is mensen overtuigen om iets te doen, te bezoeken of te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de reclame voor kleding of lekker eten.

Nog even checken of je het écht goed hebt begrepen? Dat kan! Maak de onderstaande opgave en benoem welke soort massamedia het is en wat de functie is.

  1. Je wiskundeboek
  2. Een voorstukje bij de film in de bioscoop
  3. Een pamflet van de VVD
Heb je nog meer vragen? Of vind je het nog lastig? Vraag het dan aan de slimme coaches van Mr. Chadd, die helpen je direct verder.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vrijheid van meningsuiting

Theorie van selectieve perceptie

Manipulatie en indoctrinatie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!