Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Massamedia

Media, iedereen heeft er mee te maken. Ook jij!

Onder media verstaan we de krant, tv, boeken, muziek, radio en uiteraard het internet. Wat massamedia precies is, dat leggen we je hier uit!

Massamedia is een term die gebruikt wordt sinds de 2 e helft van de 20 e eeuw, vanaf ongeveer 1950. Met de term media worden middelen bedoeld die gebruikt worden om informatie te verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk nieuws zijn, maar ook Facebook waarop gepost word dat iemand net een broodje heeft gegeten. Sinds ongeveer 1950 is er massamedia ontstaan, media waarmee informatie erg snel gedeeld kan worden met veel mensen. Hierbij kan je denken aan de radio en televisie, maar er zijn nog meer soorten massamedia.

Massamedia Er zijn drie soorten massamedia. Kranten, tijdschriften, boeken en posters noemen we gedrukte media . De tweede soort media is audiovisuele media . Dit zijn bijvoorbeeld radio, televisie, films en video’s. Als laatste zijn er de interactieve media . Dit zijn media waar je interactie mee hebt, zoals bijvoorbeeld Facebook en Instagram, maar ook games en internet.

Het grote doel van massamedia is dus het verspreiden van informatie. Maar het verspreiden van informatie kan verschillende functies hebben. De eerste functie is een educatieve functie : Dit wil zeggen dat de media gebruikt wordt om het publiek te onderwijzen over onderwerpen. Bijvoorbeeld een achtergrondartikel in de krant over economie. Het is het (aan)leren van informatie. De tweede functie is de o piniërende functie . Dit houdt in dat mensen gaan nadenken over een bepaald onderwerp en daarover hun mening vormen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij politieke discussies. Als derde heb je de amusementsfunctie , hierbij wordt de media ingezet om mensen te vermaken, zodat zij plezier hebben. Een voorbeeld hiervan is het kijken van een film of televisieprogramma. Als laatste functie is er reclame . Het doel van reclame is mensen overtuigen om iets te doen, te bezoeken of te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de reclame voor kleding of lekker eten.

Nog even checken of je het écht goed hebt begrepen? Dat kan! Maak de onderstaande opgave en benoem welke soort massamedia het is en wat de functie is.

  1. Je wiskundeboek
  2. Een voorstukje bij de film in de bioscoop
  3. Een pamflet van de VVD
Heb je nog meer vragen? Of vind je het nog lastig? Vraag het dan aan de slimme coaches van Mr. Chadd, die helpen je direct verder.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vrijheid van meningsuiting

Theorie van selectieve perceptie

Manipulatie en indoctrinatie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}