START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Theorie van selectieve perceptie

Ik zie ik zie wat jij niet ziet… en het is voor mij belangrijk en voor jou niet!

Dit is te verklaren door de perceptietheorie. Op het moment dat jij een rode auto aankoopt, gaat het je pas opvallen hoeveel rode auto’s er rond rijden.

Wat is nou de theorie van selectieve perceptie en waarom is het zo belangrijk voor ons om te weten?

selectieve perceptie

Uitleg

Selectieve perceptie is eigenlijk niets meer dan dat we niet alles kunnen waarnemen wat we zien/horen/voelen/proeven/ruiken. Er zijn teveel prikkels om ze allemaal bewust waar te nemen en onze hersenen zouden gek worden als we alles wel bewust zouden waarnemen!

Om te bepalen wat we wel of niet waarnemen gebruiken onze hersenen een soort filter: ons referentiekader . Alles wat binnen dit referentiekader valt nemen we wel waar, alles wat er niet binnenvalt nemen we wel waar, maar registreren we dus niet bewust.

Dit referentiekader is te vergelijken met een soort bril waarmee je naar de wereld kijkt. Als jij bijvoorbeeld heel erg verliefd bent, dan zul je zelfs van de kleinste dingetjes heel vrolijk kunnen worden.

Referentiekader vormen

Je referentiekader is in kort een verzameling van persoonlijke waarden, normen, standpunten, kennis en ervaringen. Voor een groot deel bepalen wij zelf hoe ons referentiekader eruit ziet. We kiezen namelijk zelf bijvoorbeeld welke verschillende media lezen en wie we volgen op social media. Deze keuzes hebben invloed op de informatie die bij ons binnenkomt: elke krant heeft bijvoorbeeld zijn eigen manier om nieuws over te brengen en een eigen mening over welk nieuws belangrijk is. Onbewust nemen mensen vaak die mening over.

Zo werkt de app

Andere factoren die invloed hebben op de perceptie zijn je overtuiging en je focus. Stel dat jij nou echt helemaal overtuigd bent dat jij het meest leuke persoon op aarde bent: alles wat dit bevestigd zal bij jou extra binnenkomen, waardoor je nog meer overtuigd van jezelf raakt. De dingen die juist laten zien dat jij niet altijd super, leuk en aardig bent, zal je sneller negeren.

Dit idee, dat je alleen dingen opneemt die jouw mening bevestigen, is een goed voorbeeld van selectieve perceptie/waarneming.

Ook je focus speelt mee in wat je wel of niet bewust waarneemt. Ben je bijvoorbeeld echt heel erg bang voor spinnen? Grote kans dat jij de spin sneller ziet dan je klasgenootjes die er totaal niet bang voor zijn.

Het komt er dus op neer dat jouw referentiekader zo gevormd wordt door alles om je heen (bijv. media), dat je niet meer objectief alles kan waarnemen. Sommige dingen, die meer aansluiten bij jouw normen, waarden, opvattingen etc. zullen je dus sneller opvallen dan anderen!

Even oefenen!

Wil jij oefenen met de theorie van selectieve perceptie? Beantwoord dan de volgende vraag:

Waar hangt onze perceptie vanaf?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Massamedia

Manipulatie en indoctrinatie

Hoe maak ik een goede samenvatting?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!