fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Maatschappijleer is een belangrijk vak op school.

Je leert er alles over de opzet van de Nederlandse staat. Alles?! Ja, dat is inderdaad best veel, ook om te onthouden. Daarvoor kan je een samenvatting maken. Maar hoe dan? Check onze tips hier!

Een samenvatting maken is een heel goed hulpmiddel bij het leren van lange teksten. Het geeft een mooi kort overzicht van de belangrijkste punten en brengt structuur aan door hoofd- van bijzaken te scheiden. Een samenvatting zorgt ervoor dat je niet telkens de hele stof hoeft te lezen. Een goede samenvatting is daarom zo kort mogelijk.
Hoe maak ik een goede samenvatting?

Wat moet wel in een samenvatting voor Maatschappijleer staan?

Een samenvatting dient ervoor om een overzicht te geven van de leerstof. In de samenvatting moeten daarom de hoofdzaken genoemd worden. Deze hoofdzaken zijn op verschillende manieren te vinden:

 • Dik gedrukte begrippen
 • Titels van hoofdstukken en paragrafen
 • De eerste en laatste zinnen van alinea’s (die geven vaak de kern aan)
 • Kijk welke zinnen weggelaten kunnen worden zonder dat het verhaal niet meer kloppend is

Naast de hoofdzaken is het belangrijk om de verbindingen tussen die hoofdzaken weer te geven. Een goede manier hiervoor is om de hoofdzaken (bijvoorbeeld aan de hand van de dik gedrukte begrippen) als leidraad te gebruiken. Je kan hier dan een kloppend verhaal van maken door de verbanden tussen de hoofdzaken aan te geven. Dat is dan al de kern van je samenvatting!

Je kan je samenvatting ook nog aanvullen met figuren en kaarten die een overzicht bieden van de stof. Helemaal bij een vak als Maatschappijleer werkt dit vaak erg goed om een overzicht van de stof te krijgen!

Wat hoeft er niet in een samenvatting te staan?

Een valkuil bij het maken van samenvattingen is vaak de angst om informatie te missen. Sommige mensen zijn daarom geneigd om maar zo veel mogelijk (over) te schrijven uit het boek en zo compleet mogelijk te zijn. Hiermee gaat het doel van een samenvatting verloren en loop je het gevaar dat hij veel te lang wordt. Daarmee verlies je overzicht en structuur en mis je de kern van de leerstof.

Bijzaken en aanvullende informatie uit lange teksten hoeven niet opgenomen te worden in de samenvatting.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Anekdotes ter illustratie van de stof
 • Inleidende teksten
 • Voorbeelden

Bovengenoemde onderdelen zijn dingen die je niet uit je hoofd hoeft te leren en zijn aanvullend op de leerstof. Wanneer je deze zaken kan koppelen aan de hoofdzaken van de stof weet je al genoeg. Als je samenvatting dan af is, zou je deze aanvullende informatie er automatisch bij moeten denken. Wanneer dat het geval is weet je zeker dat je de stof door en door begrijpt. Als dat niet zo is, kan je het beste nog even dat deel van de stof doorlezen.

Stappenplan

Het scheiden van hoofd- en bijzaken en het schrijven van een samenvatting kan op ontelbare manieren. Onderstaand stappenplan kan je helpen je eigen manier van samenvatten te vinden.

 1. Lees de tekst globaal door.
 2. Markeer belangrijke begrippen en kernzinnen om de hoofdzaken te ontdekken.
 3. Maak een kloppend verhaal van de hoofdzaken door ze met je eigen woorden aan elkaar te verbinden.
 4. Probeer waar mogelijk schematisch te schrijven (werk bijvoorbeeld met opsommingen of tabellen).
 5. Voeg waar mogelijk belangrijke figuren ter illustratie toe.
 6. Het enige wat we daarnaast nog kunnen doen is je heel veel succes wensen! Mocht je toch nog wat extra vragen hebben dan kan je die natuurlijk altijd stellen bij Mr. Chadd. Onze slimme coaches helpen je graag op weg! 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp