fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste rechten die mensen kunnen hebben.

Toch is niet altijd duidelijk wat het precies betekent. Mr. Chadd legt het voor je uit!

Eigenlijk zegt het woord het zelf al een beetje: vrijheid van meningsuiting betekent dat je vrij bent om je mening te uiten. Je mag zeggen wat je denkt en vindt, zonder dat je daarvoor opgepakt of veroordeeld voor kan worden. Dit lijkt heel normaal, maar toch geldt deze vrijheid niet overal. In sommige landen, vaak met dictators aan het hoofd, kan je opgepakt worden als je dingen zegt die niet in lijn zijn met de opvattingen van de overheid. Je kan dan zelfs jarenlang de cel in moeten.
Vrijheid van meningsuiting
Toch gelden er ook in Nederland een paar regels voor de vrijheid van meningsuiting. Als jij bijvoorbeeld ernstige haat spreekt over iets/iemand of oproept tot geweld, kan je alsnog vervolgd worden. In zulke gevallen geldt de vrijheid van meningsuiting niet.

Oefenvraag
In een speech laat een politicus zich erg negatief uit over een bepaalde bevolkingsgroep. Hij beroept zich hierbij op vrijheid van meningsuiting. Mag dit?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.
Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp