Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De grondwet

De basis van onze manier van leven in Nederland is de grondwet.

In de grondwet staan de meest belangrijke basiswetten van het land. Maar welke dingen staan nu wel en niet in en hoe is het document tot stand gekomen?

Mr. Chadd legt het je hier allemaal uit!

De grondwet

Uitleg

De grondwet is het belangrijkste wettelijke document en de hoogste nationale wet in Nederland. Het bepaalt wie de macht heeft in ons land en hoe diegene die macht mag gebruiken. De belangrijkste regels die wij in Nederland afgesproken hebben staan erin, bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie. We maken in de grondwet onderscheid tussen twee soorten grondrechten. Laten we die twee soorten stap voor stap bij langs lopen.

Klassieke grondrechten

De grondwet begint met de klassieke grondrechten. Dit zijn rechten die de burgers van Nederland op allerlei manieren beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld het recht op privacy beschreven, maar ook de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Ook het recht om te mogen stemmen bij verkiezingen en het verbod op discriminatie staat in dit deel van de grondwet.

Zo werkt de app

Sociale grondrechten

Sociale grondrechten verplichten de overheid om voor haar burgers te zorgen. Dit deel van de grondwet zegt bijvoorbeeld dat de overheid moet zorgen dat ieder kind onderwijs kan krijgen, dat iedere burger recht heeft op pensioen en dat er genoeg woningen en banen moeten zijn.

Het grote verschil tussen klassieke en sociale grondrechten is dus dat het eerste de overheid verbiedt sommige dingen te doen (bv. discrimineren mag niet), terwijl het tweede de overheid juist verplicht sommige dingen te doen (bv. iedereen moet wel onderwijs kunnen volgen).

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met de grondwet? Schrijf dan zelf op welke 3 grondrechten jij het belangrijkst vindt en waarom. Geef ook aan of het een klassiek of een sociaal grondrecht is!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Thorbecke

Legaliteitsbeginsel

Democratie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}