fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De basis van onze manier van leven in Nederland is de grondwet.

In de grondwet staan de meest belangrijke basiswetten van het land. Maar welke dingen staan nu wel en niet in en hoe is het document tot stand gekomen?

Mr. Chadd legt het je hier allemaal uit!

De grondwet
Uitleg
De grondwet is het belangrijkste wettelijke document en de hoogste nationale wet in Nederland. Het bepaalt wie de macht heeft in ons land en hoe diegene die macht mag gebruiken. De belangrijkste regels die wij in Nederland afgesproken hebben staan erin, bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie. We maken in de grondwet onderscheid tussen twee soorten grondrechten. Laten we die twee soorten stap voor stap bij langs lopen.

Klassieke grondrechten
De grondwet begint met de klassieke grondrechten. Dit zijn rechten die de burgers van Nederland op allerlei manieren beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld het recht op privacy beschreven, maar ook de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Ook het recht om te mogen stemmen bij verkiezingen en het verbod op discriminatie staat in dit deel van de grondwet.

Zo werkt de app

Sociale grondrechten
Sociale grondrechten verplichten de overheid om voor haar burgers te zorgen. Dit deel van de grondwet zegt bijvoorbeeld dat de overheid moet zorgen dat ieder kind onderwijs kan krijgen, dat iedere burger recht heeft op pensioen en dat er genoeg woningen en banen moeten zijn.

Het grote verschil tussen klassieke en sociale grondrechten is dus dat het eerste de overheid verbiedt sommige dingen te doen (bv. discrimineren mag niet), terwijl het tweede de overheid juist verplicht sommige dingen te doen (bv. iedereen moet wel onderwijs kunnen volgen).

En nu jij!
Wil jij nog even oefenen met de grondwet? Schrijf dan zelf op welke 3 grondrechten jij het belangrijkst vindt en waarom. Geef ook aan of het een klassiek of een sociaal grondrecht is!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp