START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De grondwet

De basis van onze manier van leven in Nederland is de grondwet.

In de grondwet staan de meest belangrijke basiswetten van het land. Maar welke dingen staan nu wel en niet in en hoe is het document tot stand gekomen?

Mr. Chadd legt het je hier allemaal uit!

De grondwet

Uitleg

De grondwet is het belangrijkste wettelijke document en de hoogste nationale wet in Nederland. Het bepaalt wie de macht heeft in ons land en hoe diegene die macht mag gebruiken. De belangrijkste regels die wij in Nederland afgesproken hebben staan erin, bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie. We maken in de grondwet onderscheid tussen twee soorten grondrechten. Laten we die twee soorten stap voor stap bij langs lopen.

Klassieke grondrechten

De grondwet begint met de klassieke grondrechten. Dit zijn rechten die de burgers van Nederland op allerlei manieren beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld het recht op privacy beschreven, maar ook de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Ook het recht om te mogen stemmen bij verkiezingen en het verbod op discriminatie staat in dit deel van de grondwet.

Zo werkt de app

Sociale grondrechten

Sociale grondrechten verplichten de overheid om voor haar burgers te zorgen. Dit deel van de grondwet zegt bijvoorbeeld dat de overheid moet zorgen dat ieder kind onderwijs kan krijgen, dat iedere burger recht heeft op pensioen en dat er genoeg woningen en banen moeten zijn.

Het grote verschil tussen klassieke en sociale grondrechten is dus dat het eerste de overheid verbiedt sommige dingen te doen (bv. discrimineren mag niet), terwijl het tweede de overheid juist verplicht sommige dingen te doen (bv. iedereen moet wel onderwijs kunnen volgen).

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met de grondwet? Schrijf dan zelf op welke 3 grondrechten jij het belangrijkst vindt en waarom. Geef ook aan of het een klassiek of een sociaal grondrecht is!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Thorbecke

Legaliteitsbeginsel

Democratie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!