START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Legaliteitsbeginsel

Wat is het legaliteitsbeginsel en hoe beschermt het je?

Wie foute dingen doet moet gestraft worden, dat leer je als kind natuurlijk al. Maar wat nu als de wet tussendoor veranderd wordt en je vooraf niet kon weten dat je fout zat? Daar kan jij natuurlijk zelf niks aan doen. Om daartegen beschermd te worden hebben we het legaliteitsbeginsel. Wat het precies is en hoe dit werkt? Mr. Chadd legt het hier uit!

De wet

Het legaliteitsbeginsel gaat in grote lijnen over twee dingen. Ten eerste moet de overheid zich te allen tijde aan de wet houden en mogen zij alleen dingen uitvoeren die ook daadwerkelijk in de wet staan. Zo mag een overheid niet ineens uit zichzelf besluiten om bepaalde nieuwe belastingen te gaan heffen als deze nog niet in de wet staan.

Legaliteitsbeginsel

Wanneer was iets (il)legaal?

Een ander belangrijk onderdeel van het legaliteitsbeginsel waar we in de introductie van dit artikel al even over spraken is dat iemand alleen maar gestraft mag worden voor zaken die illegaal waren op het moment dat ze gebeurden.

Een voorbeeld, in 2019 is het illegaal geworden om tijdens het fietsen te WhatsAppen of anders met je telefoon bezig te zijn. Ook in 2018 was dit natuurlijk al wel gevaarlijk en konden daar ongelukken van komen. Als jij dus in 2018 hierop door de politie was betrapt dan kunnen ze je daar ook op dit moment (wanneer het nu wel illegaal is) geen boete voor geven, omdat appen op de fietsen op het moment dat jij het deed nog mocht.

Ditzelfde geldt ook bij grotere strafzaken in de strafmaat zelf. Zo is in 2004 de maximale tijdelijke straf voor moord verhoogd van 20 jaar naar 30 jaar. Het komt nog regelmatig voor dat er nu pas moorden van voor 2004 opgelost worden. Mensen die in deze moorden veroordeeld worden tot een gevangenisstraf kunnen dan dus ook geen 30 jaar gevangenisstraf krijgen, maar maximaal 20 jaar (of natuurlijk levenslang, wat ook in die tijd al wel een optie was).

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De grondwet

Thorbecke

Strafrecht

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!