NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE:

KORTING2024

Strafrecht

Als jij iets doet wat niet mag volgens de wet in Nederland, dan kom je terecht in het strafrecht.

Wat houdt dat eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

Uitleg

Wat is het strafrecht? Eigenlijk zegt de naam het zelf al een beetje: bij strafrecht gaat een rechter kijken of iemand iets strafbaars heeft gedaan. Het strafrecht gaat dus over alle regels waar een Nederlander zich aan moet houden: houd je je niet aan die regels, dan pleeg je een strafbaar feit! Dit wordt ook wel een delict genoemd.

Deze strafbare feiten worden verdeeld in twee categorieën: overtredingen en misdrijven.

Overtredingen

Overtredingen zijn lichte delicten zoals verkeersovertredingen (te hard rijden etc.), maar ook wildplassen en vandalisme. Vaak worden deze zaken behandelt bij een zogenaamde ‘kantonrechter’.

strafrecht

Misdrijven

Misdrijven zijn (zeer) ernstige delicten. Vaak gaat het hier om feiten waarbij geweld gebruikt worden (bijv. Mishandeling of moord), maar ook drugshandel, diefstal, belediging en dergelijke noemen we misdrijven. Deze zaken worden altijd behandeld door een of meerdere strafrechter(s).

Zo werkt de app!

Het Wetboek van Strafrecht

Het Nederlandse strafrecht is gebaseerd op het Wetboek van Strafrecht. Dit is belangrijk, omdat in de Nederlandse grondwet het zogeheten “legaliteitsbeginsel” staat. Het legaliteitsbeginsel zegt dat iemand pas gestraft kan worden voor bepaald gedrag, als in het Wetboek van Strafrecht staat dat dat gedrag niet toegestaan is.

Bovendien moet in het Wetboek van Strafrecht omschreven staan welke sancties (straffen) gelden bij welk strafbaar feit. Een rechter moet zijn uitspraak daar altijd op baseren: hij mag bijvoorbeeld geen 30 jaar celstraf geven als het Wetboek zegt dat de maximale sanctie 25 jaar is.

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met het strafrecht? Zoek dan op internet op voor de onderstaande delicten op of het een overtreding of misdrijf is en wat de minimum- en maximumstraffen ervoor zijn.

  1. Rijden onder invloed van alcohol/drugs
  2. Bedreiging
  3. Niet stoppen voor een rood stoplicht

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jeugd- en volwassenenstrafrecht

Een rechtszaak: hoe verloopt dit eigenlijk?

Soorten recht: welke zijn er in onze maatschappij?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

KORTINGEN BIJ MR. CHADD

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE: KORTING2024

Met de Mr. Chadd-app krijg je altijd en overal direct antwoord op je huiswerkvraag. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme vakcoaches helpen je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!