Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Strafrecht

Als jij iets doet wat niet mag volgens de wet in Nederland, dan kom je terecht in het strafrecht.

Wat houdt dat eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

Uitleg

Wat is het strafrecht? Eigenlijk zegt de naam het zelf al een beetje: bij strafrecht gaat een rechter kijken of iemand iets strafbaars heeft gedaan. Het strafrecht gaat dus over alle regels waar een Nederlander zich aan moet houden: houd je je niet aan die regels, dan pleeg je een strafbaar feit! Dit wordt ook wel een delict genoemd.

Deze strafbare feiten worden verdeeld in twee categorieën: overtredingen en misdrijven.

strafrecht

Overtredingen

Overtredingen zijn lichte delicten zoals verkeersovertredingen (te hard rijden etc.), maar ook wildplassen en vandalisme. Vaak worden deze zaken behandelt bij een zogenaamde ‘kantonrechter’.

Misdrijven

Misdrijven zijn (zeer) ernstige delicten. Vaak gaat het hier om feiten waarbij geweld gebruikt worden (bijv. Mishandeling of moord), maar ook drugshandel, diefstal, belediging en dergelijke noemen we misdrijven. Deze zaken worden altijd behandeld door een of meerdere strafrechter(s).

Zo werkt de app!

Het Wetboek van Strafrecht

Het Nederlandse strafrecht is gebaseerd op het Wetboek van Strafrecht. Dit is belangrijk, omdat in de Nederlandse grondwet het zogeheten “legaliteitsbeginsel” staat. Het legaliteitsbeginsel zegt dat iemand pas gestraft kan worden voor bepaald gedrag, als in het Wetboek van Strafrecht staat dat dat gedrag niet toegestaan is.

Bovendien moet in het Wetboek van Strafrecht omschreven staan welke sancties (straffen) gelden bij welk strafbaar feit. Een rechter moet zijn uitspraak daar altijd op baseren: hij mag bijvoorbeeld geen 30 jaar celstraf geven als het Wetboek zegt dat de maximale sanctie 25 jaar is.

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met het strafrecht? Zoek dan op internet op voor de onderstaande delicten op of het een overtreding of misdrijf is en wat de minimum- en maximumstraffen ervoor zijn.

  1. Rijden onder invloed van alcohol/drugs
  2. Bedreiging
  3. Niet stoppen voor een rood stoplicht

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jeugd- en volwassenenstrafrecht

Een rechtszaak: hoe verloopt dit eigenlijk?

Soorten recht: welke zijn er in onze maatschappij?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}