fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Als jij iets doet wat niet mag volgens de wet in Nederland, dan kom je terecht in het strafrecht.

Wat houdt dat eigenlijk in? Mr. Chadd legt het je uit!

Uitleg
Wat is het strafrecht? Eigenlijk zegt de naam het zelf al een beetje: bij strafrecht gaat een rechter kijken of iemand iets strafbaars heeft gedaan. Het strafrecht gaat dus over alle regels waar een Nederlander zich aan moet houden: houd je je niet aan die regels, dan pleeg je een strafbaar feit! Dit wordt ook wel een delict genoemd.
Deze strafbare feiten worden verdeeld in twee categorieën: overtredingen en misdrijven.
strafrecht
Overtredingen
Overtredingen zijn lichte delicten zoals verkeersovertredingen (te hard rijden etc.), maar ook wildplassen en vandalisme. Vaak worden deze zaken behandelt bij een zogenaamde ‘kantonrechter’.

Misdrijven
Misdrijven zijn (zeer) ernstige delicten. Vaak gaat het hier om feiten waarbij geweld gebruikt worden (bijv. Mishandeling of moord), maar ook drugshandel, diefstal, belediging en dergelijke noemen we misdrijven. Deze zaken worden altijd behandeld door een of meerdere strafrechter(s).

Zo werkt de app!

Het Wetboek van Strafrecht
Het Nederlandse strafrecht is gebaseerd op het Wetboek van Strafrecht. Dit is belangrijk, omdat in de Nederlandse grondwet het zogeheten “legaliteitsbeginsel” staat. Het legaliteitsbeginsel zegt dat iemand pas gestraft kan worden voor bepaald gedrag, als in het Wetboek van Strafrecht staat dat dat gedrag niet toegestaan is.
Bovendien moet in het Wetboek van Strafrecht omschreven staan welke sancties (straffen) gelden bij welk strafbaar feit. Een rechter moet zijn uitspraak daar altijd op baseren: hij mag bijvoorbeeld geen 30 jaar celstraf geven als het Wetboek zegt dat de maximale sanctie 25 jaar is.

En nu jij!
Wil jij nog even oefenen met het strafrecht? Zoek dan op internet op voor de onderstaande delicten op of het een overtreding of misdrijf is en wat de minimum- en maximumstraffen ervoor zijn.

  1. Rijden onder invloed van alcohol/drugs
  2. Bedreiging
  3. Niet stoppen voor een rood stoplicht 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp