fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Onze samenleving is een democratische rechtsstaat.

Dit houdt onder meer in dat wij als volk indirect bepalen hoe het land wordt bestuurd, maar ook dat we ons aan allerlei regels en wetten moeten houden.

Deze regels en wetten kan je onderverdelen in verschillende soorten en gebieden. Maar welke zijn het precies? Mr. Chadd legt het je uit!

soorten recht
Het grootste onderscheid dat bestaat, is eigenlijk een tweedeling tussen publiekrecht en privaatrecht. In het publiekrecht gaat het vooral om de relatie tussen overheid en burgers, zoals jij. Dit noem je ook wel een verticale verhouding, omdat de overheid boven ons als burgers staat. In het privaatrecht gaat het juist om de relatie tussen burgers onderling. Dit noem je dan horizontale verhoudingen, omdat de burgers op gelijk niveau staan in de samenleving.

Deze twee grote gebieden bestaan weer uit allerlei kleinere rechtsgebieden. Het publiekrecht kan je namelijk nog verder verdelen in bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht. Hier heb je ook weer verschillende wetten voor, zoals de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voor bestuursrecht en het Wetboek van Strafrecht (Sr) voor strafrecht.


Het privaatrecht kan je ook onderverdelen. Het belangrijkste gebied is het vermogensrecht, bestaande uit goederenrecht en verbintenissenrecht. Bij deze laatste gaat het vooral om overeenkomsten tussen burgers. Daarnaast heb je ook nog het personen- en familierecht (huwelijk, erfrecht), het vennootschapsrecht over bijvoorbeeld jouw voetbalvereniging, het consumentenrecht als je bijvoorbeeld online kleding koopt, het arbeidsrecht over jouw werk en het aansprakelijkheidsrecht als je bijvoorbeeld niet je overeenkomsten nakomt of als een product dat je koopt niet aan de verwachtingen voldoet. Deze verschillende gebieden staan allemaal weergegeven in het de verschillende Burgerlijke Wetboeken.

Oefenen: test jezelf!
Noem een voorbeeld van een geval dat binnen het strafrecht, het personen- en familierecht en het aansprakelijkheidsrecht valt. Probeer hierbij ook een artikel in de wet te vinden die bij deze situatie hoort.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp