START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Soorten recht: welke zijn er in onze maatschappij?

Onze samenleving is een democratische rechtsstaat.

Dit houdt onder meer in dat wij als volk indirect bepalen hoe het land wordt bestuurd, maar ook dat we ons aan allerlei regels en wetten moeten houden.

Deze regels en wetten kan je onderverdelen in verschillende soorten en gebieden. Maar welke zijn het precies? Mr. Chadd legt het je uit!

soorten recht

Het grootste onderscheid dat bestaat, is eigenlijk een tweedeling tussen publiekrecht en privaatrecht. In het publiekrecht gaat het vooral om de relatie tussen overheid en burgers, zoals jij. Dit noem je ook wel een verticale verhouding, omdat de overheid boven ons als burgers staat. In het privaatrecht gaat het juist om de relatie tussen burgers onderling. Dit noem je dan horizontale verhoudingen, omdat de burgers op gelijk niveau staan in de samenleving.

Deze twee grote gebieden bestaan weer uit allerlei kleinere rechtsgebieden. Het publiekrecht kan je namelijk nog verder verdelen in bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht. Hier heb je ook weer verschillende wetten voor, zoals de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voor bestuursrecht en het Wetboek van Strafrecht (Sr) voor strafrecht.

Het privaatrecht kan je ook onderverdelen. Het belangrijkste gebied is het vermogensrecht, bestaande uit goederenrecht en verbintenissenrecht. Bij deze laatste gaat het vooral om overeenkomsten tussen burgers. Daarnaast heb je ook nog het personen- en familierecht (huwelijk, erfrecht), het vennootschapsrecht over bijvoorbeeld jouw voetbalvereniging, het consumentenrecht als je bijvoorbeeld online kleding koopt, het arbeidsrecht over jouw werk en het aansprakelijkheidsrecht als je bijvoorbeeld niet je overeenkomsten nakomt of als een product dat je koopt niet aan de verwachtingen voldoet. Deze verschillende gebieden staan allemaal weergegeven in het de verschillende Burgerlijke Wetboeken.

Oefenen: test jezelf!

Noem een voorbeeld van een geval dat binnen het strafrecht, het personen- en familierecht en het aansprakelijkheidsrecht valt. Probeer hierbij ook een artikel in de wet te vinden die bij deze situatie hoort.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jeugd- en volwassenenstrafrecht

Een rechtszaak: hoe verloopt dit eigenlijk?

Strafrecht

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!