Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Soorten recht: welke zijn er in onze maatschappij?

Onze samenleving is een democratische rechtsstaat.

Dit houdt onder meer in dat wij als volk indirect bepalen hoe het land wordt bestuurd, maar ook dat we ons aan allerlei regels en wetten moeten houden.

Deze regels en wetten kan je onderverdelen in verschillende soorten en gebieden. Maar welke zijn het precies? Mr. Chadd legt het je uit!

soorten recht

Het grootste onderscheid dat bestaat, is eigenlijk een tweedeling tussen publiekrecht en privaatrecht. In het publiekrecht gaat het vooral om de relatie tussen overheid en burgers, zoals jij. Dit noem je ook wel een verticale verhouding, omdat de overheid boven ons als burgers staat. In het privaatrecht gaat het juist om de relatie tussen burgers onderling. Dit noem je dan horizontale verhoudingen, omdat de burgers op gelijk niveau staan in de samenleving.

Deze twee grote gebieden bestaan weer uit allerlei kleinere rechtsgebieden. Het publiekrecht kan je namelijk nog verder verdelen in bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht. Hier heb je ook weer verschillende wetten voor, zoals de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voor bestuursrecht en het Wetboek van Strafrecht (Sr) voor strafrecht.

Het privaatrecht kan je ook onderverdelen. Het belangrijkste gebied is het vermogensrecht, bestaande uit goederenrecht en verbintenissenrecht. Bij deze laatste gaat het vooral om overeenkomsten tussen burgers. Daarnaast heb je ook nog het personen- en familierecht (huwelijk, erfrecht), het vennootschapsrecht over bijvoorbeeld jouw voetbalvereniging, het consumentenrecht als je bijvoorbeeld online kleding koopt, het arbeidsrecht over jouw werk en het aansprakelijkheidsrecht als je bijvoorbeeld niet je overeenkomsten nakomt of als een product dat je koopt niet aan de verwachtingen voldoet. Deze verschillende gebieden staan allemaal weergegeven in het de verschillende Burgerlijke Wetboeken.

Oefenen: test jezelf!

Noem een voorbeeld van een geval dat binnen het strafrecht, het personen- en familierecht en het aansprakelijkheidsrecht valt. Probeer hierbij ook een artikel in de wet te vinden die bij deze situatie hoort.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jeugd- en volwassenenstrafrecht

Een rechtszaak: hoe verloopt dit eigenlijk?

Strafrecht

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}