fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Als jij als kind iets strafbaars doet en voor de rechter moet komen, krijg je vaak een andere straf dan een volwassene.

In Nederland maken wij namelijk onderscheid tussen jeugdstrafrecht en volwassenenstrafrecht. Wat het verschil precies is, leggen we hieronder voor je uit!

Strafrecht, wat was dat ook alweer?
Wat is het strafrecht? Eigenlijk zegt de naam het zelf al een beetje: bij strafrecht gaat een rechter kijken of iemand iets strafbaars heeft gedaan. Het strafrecht gaat dus over alle regels waar een Nederlander zich aan moet houden: houd je je niet aan die regels, dan pleeg je een strafbaar feit! Wil jij nog meer weten over het strafrecht, kijk dan op onze Academy bij Strafrecht!
jeugd en volwassenrecht
Jeugdstrafrecht
Jeugdstrafrecht is in het algemeen bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit gepleegd hebben. Omdat deze verdachten nog jong zijn, hoopt ons rechtssysteem hun gedrag nog te kunnen veranderen. Daarom is een belangrijk kenmerk van het jeugdstrafrecht de ‘pedagogische’ aanpak. De nadruk ligt dan meer op het begeleiden van het kind, in plaats van het uitdelen van harde straffen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar kunnen bijvoorbeeld maar maximaal 1 jaar in de jeugdgevangenis terechtkomen, 16- en 17-jarigen maximaal 2 jaar.

Volwassenenstrafrecht
Het volwassenenstrafrecht is bedoeld voor iedereen ouder dan 23 jaar. Hier ligt de nadruk wel vaker op vergelding: een verdachte moet gestraft worden voor wat hij gedaan heeft om recht te doen aan het slachtoffer. Door harde straffen uit te delen hoopt de rechter te voorkomen dat de verdachte nog een keer een strafbaar feit pleegt. Boetes, taakstraffen en gevangenisstraffen komen dan vaak voor.

Zo werkt de app

Uitzonderingen
Voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar wordt per keer gekeken of het jeugdstrafrecht of volwassenenstrafrecht wordt toegepast. Als een 16-jarige met z’n volle verstand bijvoorbeeld een ernstig misdrijf heeft gepleegd (bijv. moord), kan de rechter besluiten hem te berechten alsof hij een volwassene is. Andersom kan het voorkomen dat een 21-jarige nog berecht wordt via het jeugdstrafrecht, bijvoorbeeld als de verdachte een ontwikkelingsstoornis heeft.
Rechters proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het ontwikkelingsniveau van verdachten als ze in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar zitten. Dit noemen we ook wel het adolescentenstrafrecht.

En nu jij!
Wat vind jij van de verschillende soorten strafrecht? Moet er onderscheid gemaakt worden tussen jeugd en volwassenen of moet iedereen even hard gestraft worden?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp