fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het subsidiariteitsbeginsel: wat houdt het in?

In ons recht wordt vaak rekening gehouden met de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit, vooral in het strafrecht en het bestuursrecht.

De proportionaliteit houdt in dat de opgelegde maatregel in verhouding moet zijn met de fout die je hebt begaan. Het is namelijk raar als je een boete van €1.000.000 moet betalen alleen omdat je hebt gereden onder invloed van drank.

Hier moet dus sprake zijn van evenredigheid ofwel een passende maatregel. Subsidiariteit is echter ook belang. Mr. Chadd gaat je in dit artikel uitleggen wat dit inhoudt, dus lees gauw verder!
het subsidiariteitsbeginsel
Het subsidiariteitsbeginsel staat in verband met het proportionaliteitsbeginsel, zoals hierboven is uitgelegd. Het houdt in dat altijd de minst zware maatregel moet worden gekozen. Neem het voorbeeld van hierboven. Als je bijvoorbeeld ook een taakstraf van een aantal uur kan opleggen voor het rijden onder invloed, dan heeft dit minder impact op de gedaagde en is dit een beter en lichter alternatief. Dit is gelijk ook een voorbeeld van het subsidiariteitsbeginsel in het strafrecht. Dit geldt ook voor de middelen die worden ingezet om verdachten op te sporen. Als je hierbij niet gelijk iemands hele huis overhoop hoeft te gooien, maar de verdachte eerst gewoon kan benaderen en meenemen naar het politiebureau, dan ligt het voor de hand dat je laatste alternatief natuurlijk eerst doet.


Ook in het bestuursrecht wordt het subsidiariteitsbeginsel gebruikt, maar vooral in combinatie met het proportionaliteitsbeginsel. Vaak gaat het hierbij om de afweging tussen een bestraffing of tussen een herstelmaatregel. Bij de bestraffing kan jou bijvoorbeeld een boete worden opgelegd, terwijl je bij een herstelmaatregel de oude stand van zaken moet herstellen, voordat je de overtreding beging. Als het hierbij mogelijk is om een herstelmaatregel op te leggen, zal dit moeten worden gedaan, omdat dit voor de overtreder minder belastend is. Je kan dit opzoeken in de Algemene wet bestuursrecht, waarbij in het artikel 3:4 lid 2 het volgende staat: ‘De voor een of meer belanghebbenden nadelige gevolgen van een besluit mogen niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.’ Je ziet hier dus het subsidiariteits- en het proportionaliteitsbeginsel terug: de maatregel moet in verhouding zijn met de overtreding en als dit niet zo is, moet voor een andere, lichtere maatregel worden gekozen.

Oefenen: test jezelf!
Wat is het verschil tussen het subsidiariteitsbeginsel en het proportionaliteitsbeginsel?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp