START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het subsidiariteitsbeginsel: wat houdt het in?

Het subsidiariteitsbeginsel: wat houdt het in?

In ons recht wordt vaak rekening gehouden met de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit, vooral in het strafrecht en het bestuursrecht.

De proportionaliteit houdt in dat de opgelegde maatregel in verhouding moet zijn met de fout die je hebt begaan. Het is namelijk raar als je een boete van €1.000.000 moet betalen alleen omdat je hebt gereden onder invloed van drank.

Hier moet dus sprake zijn van evenredigheid ofwel een passende maatregel. Subsidiariteit is echter ook belang. Mr. Chadd gaat je in dit artikel uitleggen wat dit inhoudt, dus lees gauw verder!

het subsidiariteitsbeginsel

Het subsidiariteitsbeginsel staat in verband met het proportionaliteitsbeginsel, zoals hierboven is uitgelegd. Het houdt in dat altijd de minst zware maatregel moet worden gekozen. Neem het voorbeeld van hierboven. Als je bijvoorbeeld ook een taakstraf van een aantal uur kan opleggen voor het rijden onder invloed, dan heeft dit minder impact op de gedaagde en is dit een beter en lichter alternatief. Dit is gelijk ook een voorbeeld van het subsidiariteitsbeginsel in het strafrecht. Dit geldt ook voor de middelen die worden ingezet om verdachten op te sporen. Als je hierbij niet gelijk iemands hele huis overhoop hoeft te gooien, maar de verdachte eerst gewoon kan benaderen en meenemen naar het politiebureau, dan ligt het voor de hand dat je laatste alternatief natuurlijk eerst doet.

Ook in het bestuursrecht wordt het subsidiariteitsbeginsel gebruikt, maar vooral in combinatie met het proportionaliteitsbeginsel. Vaak gaat het hierbij om de afweging tussen een bestraffing of tussen een herstelmaatregel. Bij de bestraffing kan jou bijvoorbeeld een boete worden opgelegd, terwijl je bij een herstelmaatregel de oude stand van zaken moet herstellen, voordat je de overtreding beging. Als het hierbij mogelijk is om een herstelmaatregel op te leggen, zal dit moeten worden gedaan, omdat dit voor de overtreder minder belastend is. Je kan dit opzoeken in de Algemene wet bestuursrecht, waarbij in het artikel 3:4 lid 2 het volgende staat: ‘De voor een of meer belanghebbenden nadelige gevolgen van een besluit mogen niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.’ Je ziet hier dus het subsidiariteits- en het proportionaliteitsbeginsel terug: de maatregel moet in verhouding zijn met de overtreding en als dit niet zo is, moet voor een andere, lichtere maatregel worden gekozen.

Oefenen: test jezelf!

Wat is het verschil tussen het subsidiariteitsbeginsel en het proportionaliteitsbeginsel?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Legaliteitsbeginsel

Soorten recht: welke zijn er in onze maatschappij?

Een rechtszaak: hoe verloopt dit eigenlijk?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!