Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Thorbecke

In de geschiedenis van Nederland wordt vaak gesproken over Thorbecke.

Maar wie is deze man eigenlijk en waarom was hij zo belangrijk voor ons land? Mr. Chadd legt het je uit!

Johan Rudolph Thorbecke deed in de eerste 50 jaar van zijn leven niet heel veel bijzondere dingen. Hij studeerde en werkte aan verschillende universiteiten tot hij uiteindelijk rond 1840 de politiek in ging. Daar maakte hij uiteindelijk het verschil.

Thorbecke

Thorbecke is namelijk verantwoordelijk voor de manier waarop onze politiek tegenwoordig werkt en ons land bestuurd wordt. In 1848, al meer dan 170 jaar geleden, presenteerde Thorbecke een nieuwe grondwet, op verzoek van de toenmalige koning Willem II. Tot die tijd had de koning een heleboel macht gehad in Nederland, maar allerlei revoluties in heel Europa hadden Willem II bang gemaakt voor een soortgelijke gebeurtenis in Nederland. Daarom besloot hij de onvrede voor te zijn en een commissie, onder leiding van Thorbecke, de grondwet te onderzoeken en waar nodig te herzien.

Dit leidde uiteindelijk tot een systeem van constitutionele monarchie. De koning stond nog steeds aan het hoofd van het land, maar er was nu sprake van ministeriële verantwoordelijkheid . De politieke macht lag nu bij de regering en de ministers en niet langer bij de koning. Bovendien zorgde de nieuwe Grondwet ervoor dat de Tweede Kamer meer bevoegdheden kreeg en gekozen werd door (het rijkste, mannelijke deel van) het volk. Ook werd in de nieuwe Grondwet vrijheid van onderwijs, meningsuiting en pers vastgelegd.

Thorbecke stond dus aan het hoofd van de commissie die uiteindelijk de basis legde voor Nederland zoals we het nu kennen. Deze commissie nam macht weg bij de koning, gaf het aan de Tweede Kamer en zorgde voor belangrijke vrijheden die we nu nog steeds beschermen!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De grondwet

Legaliteitsbeginsel

Rechtsstaat

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}