fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In de geschiedenis van Nederland wordt vaak gesproken over Thorbecke.

Maar wie is deze man eigenlijk en waarom was hij zo belangrijk voor ons land? Mr. Chadd legt het je uit!

Johan Rudolph Thorbecke deed in de eerste 50 jaar van zijn leven niet heel veel bijzondere dingen. Hij studeerde en werkte aan verschillende universiteiten tot hij uiteindelijk rond 1840 de politiek in ging. Daar maakte hij uiteindelijk het verschil.
Thorbecke
Thorbecke is namelijk verantwoordelijk voor de manier waarop onze politiek tegenwoordig werkt en ons land bestuurd wordt. In 1848, al meer dan 170 jaar geleden, presenteerde Thorbecke een nieuwe grondwet, op verzoek van de toenmalige koning Willem II. Tot die tijd had de koning een heleboel macht gehad in Nederland, maar allerlei revoluties in heel Europa hadden Willem II bang gemaakt voor een soortgelijke gebeurtenis in Nederland. Daarom besloot hij de onvrede voor te zijn en een commissie, onder leiding van Thorbecke, de grondwet te onderzoeken en waar nodig te herzien.

Dit leidde uiteindelijk tot een systeem van constitutionele monarchie. De koning stond nog steeds aan het hoofd van het land, maar er was nu sprake van ministeriële verantwoordelijkheid. De politieke macht lag nu bij de regering en de ministers en niet langer bij de koning. Bovendien zorgde de nieuwe Grondwet ervoor dat de Tweede Kamer meer bevoegdheden kreeg en gekozen werd door (het rijkste, mannelijke deel van) het volk. Ook werd in de nieuwe Grondwet vrijheid van onderwijs, meningsuiting en pers vastgelegd.

Thorbecke stond dus aan het hoofd van de commissie die uiteindelijk de basis legde voor Nederland zoals we het nu kennen. Deze commissie nam macht weg bij de koning, gaf het aan de Tweede Kamer en zorgde voor belangrijke vrijheden die we nu nog steeds beschermen!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp