START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Thorbecke

In de geschiedenis van Nederland wordt vaak gesproken over Thorbecke.

Maar wie is deze man eigenlijk en waarom was hij zo belangrijk voor ons land? Mr. Chadd legt het je uit!

Johan Rudolph Thorbecke deed in de eerste 50 jaar van zijn leven niet heel veel bijzondere dingen. Hij studeerde en werkte aan verschillende universiteiten tot hij uiteindelijk rond 1840 de politiek in ging. Daar maakte hij uiteindelijk het verschil.

Thorbecke

Thorbecke is namelijk verantwoordelijk voor de manier waarop onze politiek tegenwoordig werkt en ons land bestuurd wordt. In 1848, al meer dan 170 jaar geleden, presenteerde Thorbecke een nieuwe grondwet, op verzoek van de toenmalige koning Willem II. Tot die tijd had de koning een heleboel macht gehad in Nederland, maar allerlei revoluties in heel Europa hadden Willem II bang gemaakt voor een soortgelijke gebeurtenis in Nederland. Daarom besloot hij de onvrede voor te zijn en een commissie, onder leiding van Thorbecke, de grondwet te onderzoeken en waar nodig te herzien.

Dit leidde uiteindelijk tot een systeem van constitutionele monarchie. De koning stond nog steeds aan het hoofd van het land, maar er was nu sprake van ministeriële verantwoordelijkheid . De politieke macht lag nu bij de regering en de ministers en niet langer bij de koning. Bovendien zorgde de nieuwe Grondwet ervoor dat de Tweede Kamer meer bevoegdheden kreeg en gekozen werd door (het rijkste, mannelijke deel van) het volk. Ook werd in de nieuwe Grondwet vrijheid van onderwijs, meningsuiting en pers vastgelegd.

Thorbecke stond dus aan het hoofd van de commissie die uiteindelijk de basis legde voor Nederland zoals we het nu kennen. Deze commissie nam macht weg bij de koning, gaf het aan de Tweede Kamer en zorgde voor belangrijke vrijheden die we nu nog steeds beschermen!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De grondwet

Legaliteitsbeginsel

Rechtsstaat

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!