START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Verzuiling

Tegenwoordig maakt het niet uit welk geloof jouw vrienden hebben, je mag gewoon met ze omgaan, sporten en doen wat jullie leuk vinden.

Vroeger was dit iets anders: toen was er in Nederland namelijk sprake van verzuiling. Wat dat precies is, lees je hieronder!

Verzuiling

Toen in 1848 de Nederlandse grondwet werd aangepast door een commissie onder leiding van Thorbecke , kreeg de Tweede Kamer veel meer macht. Als gevolg daarvan wilden veel verschillende groepen mensen (christenen, katholieken etc.) die Tweede Kamer in om zo hun ideeën te verdedigen en politieke macht te pakken. Nederland kreeg dus verschillende politieke partijen, allemaal gebaseerd op een ander geloof/ideologie. Vier daarvan waren de belangrijkste: de christenen, katholieken, socialisten en liberalen.

In de twintigste eeuw gingen deze vier groepen zich steeds verder afzonderen van elkaar. Ze creëerden op die manier een eigen ‘zuil’, met allemaal een aparte radiozender met eigen zendtijd bijvoorbeeld: de NCRV voor de christenen, de KRO voor de katholieken, de VARA voor de socialisten en de AVRO voor de liberalen. Ook hadden ze hun eigen scholen, sportverenigingen en noem maar op. Kinderen uit bijvoorbeeld de christelijke zuil kwamen dus eigenlijk niet in contact met kinderen uit de andere drie zuilen.

Zo werkt de app

Dit proces wordt tegenwoordig ‘verzuiling’ genoemd. Nederland was in vieren gedeeld, op basis van geloof en/of politieke ideologie. Uiteindelijk verdween deze verdeling pas in de jaren ’60. Dat had verschillende oorzaken:

  • Dankzij de televisie, waarop de verschillende omroepen te zien waren, konden mensen in contact komen met de andere zuilen. Dat zorgde voor meer respect en acceptatie.
  • Mensen voelden zich minder gebonden aan hun kerk, iets wat we secularisatie noemen.
  • Er was sprake van individualisering. Jongeren gingen meer zoeken naar dingen die ze zelf leuk vonden, in plaats van dingen die opgedragen waren vanuit hun zuil.

Dit proces van ontzuiling legde de basis voor Nederland zoals we het nu kennen. Niet verdeeld in groepen, maar samen als een geheel.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jeugdculturen

Polytheïsme

Confessionalisme, Liberalisme en Socialisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!