START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Jeugdculturen

Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw zien we in Nederland de opkomst van verschillende jeugdculturen zoals nozems, hippies en provo’s.

Wat bedoelen we eigenlijk met een ‘jeugdcultuur’? Is elke groep jongeren een jeugdcultuur of is er meer aan de hand?

Waarom ontstonden jeugdculturen in die tijd? In dit artikel leggen we het je uit!

Het ontstaan van jeugdculturen

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een grote geboortegolf; er werden in een korte tijd veel kinderen geboren. Tegenwoordig noemen we dit ‘babyboomers’, maar vroeger waren dit de opstandige jongeren van hun tijd. Voor de oorlog was het gebruikelijk dat je ouders je grote voorbeeld waren, en leefde men volgens de strakke regels van de verzuiling . Na de oorlog werden de zuilen, zeker onder de jongeren, steeds minder belangrijk. Ook was er sprake van ontkerkelijking: jongeren gingen minder naar de kerk.

Omdat het goed ging met de economie van Nederland hadden de jongeren meer te besteden en hadden zij meer invloed. Ze trokken zich niet meer op aan het ouderlijk gezag, maar aan leeftijdsgenoten. Deze leeftijdsgenoten en hoe zij leefden werden belangrijker voor de opvoeding en de ontwikkeling van de identiteit van de jongeren dan de ouders, zoals dat vroeger nog wel het geval was.

Een zo’n groep jongeren met dezelfde normen en waarden noemen we een jeugdcultuur. Naast normen en waarden deelden zij ook hun muzieksmaak, hoe zij zich kleedden en hun uiterlijke vertoon (denk aan kapsels en make-up). Op deze manier konden zij zich ook afzetten tegen de oudere generatie. Zij luisterden bijvoorbeeld rockmuziek die hun ouders niet konden waarderen. Een jeugdcultuur is op die manier te onderscheiden van ‘gewoon’ een groep jongeren: zij hadden hun eigen regels, zowel qua uiterlijk als qua innerlijk.

Jeugdculturen

Bekende jeugdculturen

Eén van de eerste bekende jeugdculturen waren de nozems . Deze groep ontstond rond 1955, kort nadat Rockmuziek populair was geworden in Amerika en ook naar Europa was overgewaaid. Zij droegen vaak leren jasjes en spijkerbroeken en hadden hun haar in een vetkuif. Zij gingen vaak op confronterende wijze in tegen het gezag. Door ouderen werden zij dan ook gezien als opstandige en agressieve jongeren. Vaak hadden nozems ook een brommer, nozems op een brommer werden ook wel brozem genoemd.

Een andere jeugdcultuur die wereldwijd bekend is geworden waren de hippies . Deze jeugdcultuur is rechtstreeks overgewaaid uit Amerika gedurende de jaren ‘60. Ook zij zetten zich af tegen de burgerlijke regels van hun ouders. Zij beleefden hun individuele vrijheid met felgekleurde kleding (flowerpower), baarden, lange haren en veel drugsgebruik. Ook staan zij bekend om hun slogan ‘Make love, not war’. Ze waren voor vrije seks voor het huwelijk en protesteerden tegen oorlog in de wereld, bijvoorbeeld de Vietnamoorlog en de Koude Oorlog. Hun muziek bestond vaak uit protestliederen. Zij hadden zelfs hun typische vervoersmiddelen: met hippiebusjes trokken zij vaak met hun vriendengroep het land door!

Zo werkt de app

Een andere bekende groep uit Nederland in de jaren ‘ 60 waren de provo’s . Qua ideeën borduurden zij voort op het anti-autoritaire van de nozems, maar zij gingen hierbij ook de (geweldloze) strijd aan met de politie en de regering. Dit deden zij bijvoorbeeld door middel van ludieke acties en protesten. Vaak werden er bij zulke acties provo’s gearresteerd door de politie, wat zorgde voor meer verzet vanuit de provo’s. De provo’s hebben met hun manier van protesteren de basis gelegd voor later verzet van bijvoorbeeld milieubewegingen of groepen die streden voor meer emancipatie.

Gedurende de jaren daarna zijn er nog vele jeugdculturen geweest die soms nog steeds actief zijn in Nederland. In veel gevallen kun je ze herkennen aan hun gedeelde muzieksmaak en de manier van leven die daar bij hoort. Denk bijvoorbeeld aan metalheads, punkers, house en gothics.

Oefenvraag

Waarom ontstonden al deze jeugdculturen nu juist in de jaren ‘50?

Antwoord: dankzij de babyboom na de WOII waren er veel kinderen geboren. Zij zaten midden in de ontkerkelijking en ontzuiling, en verkregen hun identiteit niet langer van hun ouders en de leefomgeving van de ouders, maar van hun leeftijdsgenoten en hun normen en waarden.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De sociale kwestie

Eerste Feministische Golf

Geschiedenis leren: hoe doe je dat het slimst?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!