fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Na de industrialisatie ontstond in de negentiende eeuw onvrede over de werk- en leefomstandigheden van arbeiders.

Dit noemt men ook wel de sociale kwestie: het was een discussie over de verschrikkelijke omstandigheden en welke oplossing hiervoor bestonden.

Hoe ontstond deze sociale kwestie precies en wat waren de gevolgen? Mr. Chadd legt het je uit!

de sociale kwestie
Situatie
De industriële revolutie zorgde dat arbeiders nog armer werden dan ze voorheen al waren. Dit was een enorme tegenstelling met de burgerij, die juist rijker leek te worden door de industrialisatie. Arbeiders leefden in vieze, kleine en dicht op elkaar staande huisjes en ze maakten lange dagen in de fabrieken. Vroeger was dit ook al zo, maar na de industrialisatie bereikten de problemen een hoogtepunt. De fabrieken voelden voor de werkers als een gevangenis en het leek wel alsof ze geen moment rust meer hadden. Deze problematiek werd veel aan de orde gesteld in spotprenten en in boeken, zoals Oliver Twist van Charles Dickens.

Discussie
De armoede, ellende en onvrede bij de arbeiders leidde tot vele discussies. De liberalen dachten dat armoede de eigen schuld was van de werkers. De problemen zouden volgens hen vanzelf verdwijnen als het weer beter ging met de economie. De overheid moest zorgen voor een nachtwakersstaat, waarbij alleen voor rust en orde gezorgd moest worden. Verder mocht de overheid zich nergens mee bemoeien.


De socialisten waren echter van mening dat de armoede een gevolg was van het kapitalisme, waarbij lonen extra laag werden gehouden om concurrentie tegen te gaan. Karl Marx was van mening dat de situatie alleen verbeterd kon worden door het kapitalisme te verwerpen. De confessionelen waren ook kritisch over het kapitalisme. Volgens hen moesten arbeiders samenwerken en zich verenigen om het probleem op te lossen.

De liberalen begonnen hun denkbeeld echter te veranderen. Zij vonden dat de staat iets meer moest ingrijpen. Rond 1900 werden daarom de eerste sociale wetten ingevoerd, zoals het Kinderwetje van Van Houten. Hiermee werd kinderarbeid verboden voor alle kinderen onder de twaalf jaar. Arbeiders richtten zelf vakbonden op en onderhandelden over arbeidsvoorwaarden, naar het idee van de confessionelen.

Oefenvraag: test jezelf!
Welke denkbeelden hadden de verschillende stromingen (liberalisme, socialisme en confessionalisme) over de sociale kwestie?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp