Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

49 kenmerkende aspecten uit je hoofd leren: het is een doorn in het oog van alle leerlingen met het vak geschiedenis.

Gelukkig heeft Mr. Chadd handige tips die ervoor zullen zorgen dat dit bij jou helemaal goed komt!

Tip 1: Verdeel en heers.

Het is onbegonnen werk om alle 49 aspecten apart uit je hoofd te leren en te onthouden. Het is daarom veel handiger om ze in groepjes bij elkaar te leren, bijvoorbeeld per tijdvak. De toetsvraag geeft vaak al aan om welk tijdvak het gaat, waardoor jij alleen nog maar het juiste groepje aspecten uit je hoofd hoeft te ‘vissen’. Je raakt dan minder snel in de war.

Tip 2: Maak flashcards!

Flashcards worden vaak gebruikt voor het leren van woordjes of zinnetjes bij talen zoals Engels. Op de voorkant schrijf je de vraag of het woordje, op de achterkant het antwoord of de vertaling.

Voor het leren van de kenmerkende aspecten kunnen flashcards ook nuttig zijn.

Je kan bijvoorbeeld alle lange kenmerkende aspecten in twee stukken delen. Op de ene kant van de flashcard schrijf je de eerste helft van het aspect (vb. “De groei van het Romeinse imperium”), op de andere kant de tweede helft (vb “waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreid.”). Door telkens te wisselen van kant kan je zo de aspecten van binnen en buiten leren!

Tip 3: Vergeet de zinnen, maak steekwoorden!

Mocht jij niet zo’n fan zijn van tip 2, dan is er nog een andere optie! Op het eindexamen wordt namelijk niet heel streng gekeken naar de manier waarop jij de kenmerkende aspecten opschrijft. Je hoeft ze niet woord voor woord te kennen (pluspunten als je dat wel kan natuurlijk), maar globaal de inhoud weten is genoeg. Zorg daarom ervoor dat je de belangrijkste begrippen wel goed onthoudt, door ze bijvoorbeeld te arceren of onderstrepen tijdens het leren. Op het tentamen/examen zelf kan je dan uiteindelijk er een goedlopende zin omheen bouwen..

Zo werkt de app

Tip 4: Wees creatief.

Ben jij een hele creatieve leerling, die liever met de handen dan met het hoofd leert? Gebruik deze creativiteit dan! Maak bijvoorbeeld tekeningetjes van de aspecten die je erg lastig vindt. Niet alleen ben je dan actief bezig met de leerstof, ook kun je deze tekeningen vaak beter voor de geest halen op een toets. Dan weet je het kenmerkende aspect ook meteen!

Ook kan je natuurlijk zelf ezelsbruggetjes maken. Maak ze zo gek mogelijk als je kan, want dan onthoud je ze ook beter.

Tip 5: Stampen…

Het klinkt heel onaantrekkelijk, maar voor veel leerlingen blijkt het toch de meest effectieve manier van leren: gewoon keihard stampen. Het kost een hoop tijd, maar uiteindelijk levert het ook goed resultaat op. Websites zoals wrts.nl kunnen hier ook bij helpen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Geschiedenis leren: hoe doe je dat het slimst?

Geschiedenis samenvatten: hoe doe ik dit?

Eerste en Tweede Wereldoorlog: waar vind ik informatie?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}