START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

49 kenmerkende aspecten uit je hoofd leren: het is een doorn in het oog van alle leerlingen met het vak geschiedenis.

Gelukkig heeft Mr. Chadd handige tips die ervoor zullen zorgen dat dit bij jou helemaal goed komt!

Tip 1: Verdeel en heers.

Het is onbegonnen werk om alle 49 aspecten apart uit je hoofd te leren en te onthouden. Het is daarom veel handiger om ze in groepjes bij elkaar te leren, bijvoorbeeld per tijdvak. De toetsvraag geeft vaak al aan om welk tijdvak het gaat, waardoor jij alleen nog maar het juiste groepje aspecten uit je hoofd hoeft te ‘vissen’. Je raakt dan minder snel in de war.

Tip 2: Maak flashcards!

Flashcards worden vaak gebruikt voor het leren van woordjes of zinnetjes bij talen zoals Engels. Op de voorkant schrijf je de vraag of het woordje, op de achterkant het antwoord of de vertaling.

Voor het leren van de kenmerkende aspecten kunnen flashcards ook nuttig zijn.

Je kan bijvoorbeeld alle lange kenmerkende aspecten in twee stukken delen. Op de ene kant van de flashcard schrijf je de eerste helft van het aspect (vb. “De groei van het Romeinse imperium”), op de andere kant de tweede helft (vb “waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreid.”). Door telkens te wisselen van kant kan je zo de aspecten van binnen en buiten leren!

Tip 3: Vergeet de zinnen, maak steekwoorden!

Mocht jij niet zo’n fan zijn van tip 2, dan is er nog een andere optie! Op het eindexamen wordt namelijk niet heel streng gekeken naar de manier waarop jij de kenmerkende aspecten opschrijft. Je hoeft ze niet woord voor woord te kennen (pluspunten als je dat wel kan natuurlijk), maar globaal de inhoud weten is genoeg. Zorg daarom ervoor dat je de belangrijkste begrippen wel goed onthoudt, door ze bijvoorbeeld te arceren of onderstrepen tijdens het leren. Op het tentamen/examen zelf kan je dan uiteindelijk er een goedlopende zin omheen bouwen..

Zo werkt de app

Tip 4: Wees creatief.

Ben jij een hele creatieve leerling, die liever met de handen dan met het hoofd leert? Gebruik deze creativiteit dan! Maak bijvoorbeeld tekeningetjes van de aspecten die je erg lastig vindt. Niet alleen ben je dan actief bezig met de leerstof, ook kun je deze tekeningen vaak beter voor de geest halen op een toets. Dan weet je het kenmerkende aspect ook meteen!

Ook kan je natuurlijk zelf ezelsbruggetjes maken. Maak ze zo gek mogelijk als je kan, want dan onthoud je ze ook beter.

Tip 5: Stampen…

Het klinkt heel onaantrekkelijk, maar voor veel leerlingen blijkt het toch de meest effectieve manier van leren: gewoon keihard stampen. Het kost een hoop tijd, maar uiteindelijk levert het ook goed resultaat op. Websites zoals wrts.nl kunnen hier ook bij helpen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Geschiedenis leren: hoe doe je dat het slimst?

Geschiedenis samenvatten: hoe doe ik dit?

Eerste en Tweede Wereldoorlog: waar vind ik informatie?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!