fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Polytheïsme, ook wel veelgodendom genoemd, is het geloof in meerdere goden.

Over de hele wereld bestaan vandaag de dag nog veel godsdiensten die in meerdere goden geloven, zoals het hindoeïsme.

Maar wat betekent polytheïsme eigenlijk? En wat is het verschil met monotheïsme? Mr. Chadd legt het voor je uit!

polytheïsme
Betekenis
Het polytheïsme bestaat eigenlijk uit 2 woorden; poly en theïsme. Het woord ‘poly’ betekent ‘veel’ of ‘meerdere’, terwijl het woord ‘theïsme’ staat voor ‘godendom’ of ‘godsdienst’. Samen betekent het dus een godsdienst die gelooft in meerdere goden. Het meeste bekende voorbeeld van het polytheïsme is het hindoeïsme.


Verschil Monotheïsme
Vaak wordt er een vergelijking gemaakt tussen het polytheïsme en het monotheïsme. Het grote verschil tussen deze twee vormen van godsdienst is dat het monotheïsme een godsdienst is die gelooft in 1 god. Volgens het monotheïsme is het niet mogelijk om meerdere goden te hebben, wat dus een groot verschil is met het polytheïsme die hier juist wel in gelooft. Tegenwoordig zijn bijna alle grote godsdiensten op de wereld monotheïstisch. Voorbeelden zijn het Jodendom, het Christendom en de Islam.

Zo werkt de app

Uitgestorven in Europa
Voordat het Christendom groot werd in Europa hadden we hier ook veel polytheïstische godsdiensten. In de loop van de jaren zijn deze godsdiensten echter allemaal uitgestorven. Vroegere voorbeelden van het polytheïsme zijn de Oud-Griekse Godsdienst, de Egyptische godsdienst, de Romeinse religie, de Germaanse godsdienst en de godsdienst van de Vikingen.

Vraag: Hoe kan het dat de polytheïstische godsdiensten in Europa allemaal verdwenen zijn?

Antwoord: Dit kwam vooral door de heersers in het Romeinse Rijk. Keizer Constantijn besloot dat Christendom goedgekeurd werd als geloof, waarna zijn opvolgers steeds strenger werden voor volken die nog in andere godsdiensten geloofden. Mensen werden op harde wijze opgepakt en vermoord als ze niet in het Christendom geloofden, wat uiteindelijk steeds meer leidde tot het uitsterven van polytheïstische godsdiensten.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp