fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Islam is één van de grootste en meest verspreide geloven ter wereld.

De Islam wordt beleden in landen in Afrika, tot aan het Midden-Oosten en Azië.

In de Islam staat het geloof in Allah en zijn profeet Mohammed centraal. In dit artikel lees je wie Mohammed was, wat het heilige boek is van de moslims (ander woord voor Islamieten), en wat de grootste stromingen zijn binnen de Islam.

De Islam
De profeet Mohammed
De Islam is ontstaan dankzij de openbaringen die de engel Gabriël deed aan de profeet Mohammed (570-632). Mohammed, geboren in Mekka, leefde eerst als herdersjongen, later als koopman, waarbij hij veel reizen maakte. Tijdens deze reizen besloot Mohammed vaak te gaan mediteren in de bergen, tijdens het mediteren ontving hij visioenen / openbaringen. Ook kreeg hij de opdracht mee te gaan vertellen over deze openbaringen. Hij kreeg al snel veel aanhangers, plaatselijke bestuurders in Mekka waren echter niet blij met de grote populariteit van Mohammed en zijn verhalen, zij besloten Mohammed te verdrijven naar Medina. Uiteindelijk wisten Mohammed en zijn volgelingen vanuit Medina Mekka te veroveren en werden alle valse goden verwijderd uit de Ka’aba, de heilige tempel in het centrum van Mekka.

De Koran
In de decennia na de dood van Mohammed hebben de volgelingen van Mohammed zijn woord opgeschreven in de Koran, wat letterlijk ‘voordracht’ op ‘oplezing’ betekent. In 114 soera’s (hoofdstukken) wordt verteld over de openbaringen die aan Mohammed zijn gedaan, en hoe een goede moslim dient te leven. De Koran vertelt over een goed geloof, en hoe je dit in de praktijk moet brengen. Zo zijn er de zuilen van het geloof (waarbij je onder meer gelooft in de eenheid van God, in zijn engelen en in zijn profeten en boodschappers) en de vijf zuilen van de Islam. Dit zijn de religieuze verplichtingen van een goede moslim.
Geloofsbelijdenis (Sjahada): het opzeggen van de volgende zin: “Er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.”
Gebed (Salat): vijfmaal per dag bidden richting Mekka. Op de vrijdag is dit verplicht vanuit de moskee, op de andere dagen mag dit ook vanuit bijvoorbeeld je eigen huis.
Liefdadigheid (Zakat): het geven van aalmoezen, bijvoorbeeld aan liefdadigheid.
Vasten (Siyam): tijdens de Ramadan moet je een hele maand vasten, niet eten of drinken tijdens een groot deel van de dag.
Bedevaart (Hadj): eenmaal in het leven moet een moslim die dit zich kan veroorloven op bedevaart gaan naar de Ka’aba in Mekka.

Zo werkt de app

Soennisme en Sjiisme
Soennisme en Sjiisme zijn de twee belangrijkste stromingen binnen de Islam, waarbinnen het soennisme veruit het grootste is, het sjiisme is voornamelijk groot in Iran. Deze stromingen zijn kort na het overlijden van Mohammed ontstaan. Volgens het soennisme had Mohammed geen opvolger aangewezen, volgens het sjiisme had Mohammed dat wel gedaan, zijn neef Ali. Volgens het sjiisme mogen alleen afstammelingen van de profeet Mohammed als kalief worden erkend. In de praktijk zijn er veel verschillen, zo mag volgens het soennisme de imam niet de tekst uit de Koran interpreteren, enkel voordragen, terwijl dit bij het sjiisme wel mogelijk is. Dit zorgt ook voor een meer letterlijke interpretatie van de Koran bij soennieten dan bij sjiieten.

Oefenvraag
Welke vijf zuilen staan centraal in het leven van een moslim?

Antwoord: De geloofsbelijdenis, het dagelijkse gebed, de liefdadigheid (belasting), de vastenmaand, de bedevaart naar Mekka.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp