START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Islam

De Islam is één van de grootste en meest verspreide geloven ter wereld.

De Islam wordt beleden in landen in Afrika, tot aan het Midden-Oosten en Azië.

In de Islam staat het geloof in Allah en zijn profeet Mohammed centraal. In dit artikel lees je wie Mohammed was, wat het heilige boek is van de moslims (ander woord voor Islamieten), en wat de grootste stromingen zijn binnen de Islam.

De profeet Mohammed

De Islam is ontstaan dankzij de openbaringen die de engel Gabriël deed aan de profeet Mohammed (570-632). Mohammed, geboren in Mekka, leefde eerst als herdersjongen, later als koopman, waarbij hij veel reizen maakte. Tijdens deze reizen besloot Mohammed vaak te gaan mediteren in de bergen, tijdens het mediteren ontving hij visioenen / openbaringen. Ook kreeg hij de opdracht mee te gaan vertellen over deze openbaringen. Hij kreeg al snel veel aanhangers, plaatselijke bestuurders in Mekka waren echter niet blij met de grote populariteit van Mohammed en zijn verhalen, zij besloten Mohammed te verdrijven naar Medina. Uiteindelijk wisten Mohammed en zijn volgelingen vanuit Medina Mekka te veroveren en werden alle valse goden verwijderd uit de Ka’aba, de heilige tempel in het centrum van Mekka.

De Islam

De Koran

In de decennia na de dood van Mohammed hebben de volgelingen van Mohammed zijn woord opgeschreven in de Koran, wat letterlijk ‘voordracht’ op ‘oplezing’ betekent. In 114 soera’s (hoofdstukken) wordt verteld over de openbaringen die aan Mohammed zijn gedaan, en hoe een goede moslim dient te leven. De Koran vertelt over een goed geloof, en hoe je dit in de praktijk moet brengen. Zo zijn er de zuilen van het geloof (waarbij je onder meer gelooft in de eenheid van God, in zijn engelen en in zijn profeten en boodschappers) en de vijf zuilen van de Islam. Dit zijn de religieuze verplichtingen van een goede moslim.

Geloofsbelijdenis (Sjahada): het opzeggen van de volgende zin: “Er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.”

Gebed (Salat): vijfmaal per dag bidden richting Mekka. Op de vrijdag is dit verplicht vanuit de moskee, op de andere dagen mag dit ook vanuit bijvoorbeeld je eigen huis.

Liefdadigheid (Zakat): het geven van aalmoezen, bijvoorbeeld aan liefdadigheid.

Vasten (Siyam): tijdens de Ramadan moet je een hele maand vasten, niet eten of drinken tijdens een groot deel van de dag.

Bedevaart (Hadj): eenmaal in het leven moet een moslim die dit zich kan veroorloven op bedevaart gaan naar de Ka’aba in Mekka.

Zo werkt de app

Soennisme en Sjiisme

Soennisme en Sjiisme zijn de twee belangrijkste stromingen binnen de Islam, waarbinnen het soennisme veruit het grootste is, het sjiisme is voornamelijk groot in Iran. Deze stromingen zijn kort na het overlijden van Mohammed ontstaan. Volgens het soennisme had Mohammed geen opvolger aangewezen, volgens het sjiisme had Mohammed dat wel gedaan, zijn neef Ali. Volgens het sjiisme mogen alleen afstammelingen van de profeet Mohammed als kalief worden erkend. In de praktijk zijn er veel verschillen, zo mag volgens het soennisme de imam niet de tekst uit de Koran interpreteren, enkel voordragen, terwijl dit bij het sjiisme wel mogelijk is. Dit zorgt ook voor een meer letterlijke interpretatie van de Koran bij soennieten dan bij sjiieten.

Oefenvraag

Welke vijf zuilen staan centraal in het leven van een moslim?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Christendom

Christelijke en Europese Expansie

Kruistochten

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!