START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Christelijke en Europese Expansie

Christelijke en Europese Expansie

De Christelijke en Europese Expansie hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Europa.

Wat zijn deze soorten expansie eigenlijk? Hoe kwam het dat de Europese landen dit massaal deden? Mr. Chadd legt het voor je uit!

christelijke en europese expansie

Van kruistochten naar het heilige Jeruzalem tot aan de veroveringen van Azië en Amerika; de Europeanen waren vanaf de Middeleeuwen massaal bezig om nieuwe stukken land te veroveren en zo hun superioriteit te laten zien. We kunnen deze expansie opdelen in de Christelijke en Europese Expansie. Hieronder zullen we ze één voor één langs gaan!

Christelijke Expansie

In de Middeleeuwen was Jeruzalem eeuwenlang in handen van de moslims. Volgens de toenmalige paus was dit niet de bedoeling en hij riep de mensen op om gezamenlijk de stad weer terug te veroveren. In totaal waren er 100.000 mensen die met de kruistocht mee gingen en zo meehielpen om de stad weer in christelijke handen te krijgen. Deze kruistochten waren onderdeel van de Europese expansie, waarbij christelijk Europa omliggende gebieden probeerde te bekeren tot het christendom. Zo werden grote gebieden in Noord- en Oost-Europa door Duitse edelen verovert en bekeert door het christendom. Ook Spanje en Portugal, die op dat moment islamitisch waren, werden door christelijke koningen verovert. Dit wordt ook wel de reconquista (herovering) genoemd.

Europese Expansie

Aan het eind van de Middeleeuwen werd de blik van de Europeanen verruimd en werd er steeds meer naar andere delen in de wereld gekeken. De Europese landen waren door de ontdekkingsreizen van Marco Polo naar Azië bekend geworden met de kruiden en specerijen in het verre oosten. Deze producten waren echter ontzettend duur, waardoor de Portugezen besloten om het dan zelf maar te gaan halen! In 1488 was Bartholomeus Diaz de eerste persoon die om het zuidelijkste puntje van Afrika heen voer en 10 jaar later wist Vasco da Gama zelfs als eerste Indië te bereiken. Ze werden erg succesvol in handel drijven en maakten enorme winsten met het verkopen van kruiden en specerijen. Dit was het begin van de Europese expansie, waarbij er in een korte tijd grote delen van de wereld ontdekt werden.

In tegenstelling tot de Portugezen waren de Spanjaarden vooral gefocust op het ontdekken van Amerika. Zo was Christoffel Columbus in 1492 de eerste Europeaan die een stap zette op Amerikaanse bodem! Hierna werden al snel grote delen van Midden- en Zuid-Amerika verovert. Indiaanse stammen (Azteken, Inca’s) werden massaal vermoord en goud en zilver werd mee terug genomen naar Europa. De indianen waren niet bestand tegen de Europese ziektes, waardoor er in minder dan een eeuw tijd miljoenen mensen gestorven zijn.

Na de Portugezen en Spanjaarden volgden de Engelsen, Fransen en Nederlanders al snel. Ze wilden allemaal meedoen met de Europese expansie en zo profiteren van de enorme rijkdommen die de nieuwe gebieden te bieden hadden!

En nu jij!

Wat is het verschil tussen de Christelijke en Europese expansie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kolonialisme: wat is het?

Christoffel Columbus: wie was hij eigenlijk?

De ontdekking van Amerika

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!