fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Christelijke en Europese Expansie

De Christelijke en Europese Expansie hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Europa.

Wat zijn deze soorten expansie eigenlijk? Hoe kwam het dat de Europese landen dit massaal deden? Mr. Chadd legt het voor je uit!

christelijke en europese expansie
Van kruistochten naar het heilige Jeruzalem tot aan de veroveringen van Azië en Amerika; de Europeanen waren vanaf de Middeleeuwen massaal bezig om nieuwe stukken land te veroveren en zo hun superioriteit te laten zien. We kunnen deze expansie opdelen in de Christelijke en Europese Expansie. Hieronder zullen we ze één voor één langs gaan!

Christelijke Expansie
In de Middeleeuwen was Jeruzalem eeuwenlang in handen van de moslims. Volgens de toenmalige paus was dit niet de bedoeling en hij riep de mensen op om gezamenlijk de stad weer terug te veroveren. In totaal waren er 100.000 mensen die met de kruistocht mee gingen en zo meehielpen om de stad weer in christelijke handen te krijgen. Deze kruistochten waren onderdeel van de Europese expansie, waarbij christelijk Europa omliggende gebieden probeerde te bekeren tot het christendom. Zo werden grote gebieden in Noord- en Oost-Europa door Duitse edelen verovert en bekeert door het christendom. Ook Spanje en Portugal, die op dat moment islamitisch waren, werden door christelijke koningen verovert. Dit wordt ook wel de reconquista (herovering) genoemd.


Europese Expansie
Aan het eind van de Middeleeuwen werd de blik van de Europeanen verruimt en werd er steeds meer naar andere delen in de wereld gekeken. De Europese landen waren door de ontdekkingsreizen van Marco Polo naar Azië bekend geworden met de kruiden en specerijen in het verre oosten. Deze producten waren echter ontzettend duur, waardoor de Portugezen besloten om het dan zelf maar te gaan halen! In 1488 was Bartholomeus Diaz de eerste persoon die om het zuidelijkste puntje van Afrika heen vaarde en 10 jaar later wist Vasco da Gama zelfs als eerste Indië te bereiken. Ze werden erg succesvol in handel drijven en maakten enorme winsten met het verkopen van kruiden en specerijen. Dit was het begin van de Europese expansie, waarbij er in een korte tijd grote delen van de wereld ontdekt werd.

In tegenstelling tot de Portugezen waren de Spanjaarden vooral gefocust op het ontdekken van Amerika. Zo was Christoffel Columbus in 1492 de eerste Europeaan die een stap zette op Amerikaanse bodem! Hierna werden al snel grote delen van Midden- en Zuid-Amerika verovert. Indiaanse stammen (Azteken, Inca’s) werden massaal vermoord en goud en zilver werd mee terug genomen naar Europa. De indianen waren niet bestand tegen de Europese ziektes, waardoor er in minder dan een eeuw tijd miljoenen mensen gestorven zijn.

Na de Portugezen en Spanjaarden volgden de Engelsen, Fransen en Nederlanders al snel. Ze wilden allemaal meedoen met de Europese expansie en zo profiteren van de enorme rijkdommen die de nieuwe gebieden te bieden hadden!

En nu jij!
Wat is het verschil tussen de Christelijke en Europese expansie?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp