START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kruistochten

De Kruistochten, wat waren dat? En waarom zijn zij belangrijk?

Vanaf het jaar 1095 tot 1291 werd Europa in zijn greep gehouden door grote militaire operaties, genaamd Kruistochten, richting het Midden-Oosten. Deze heilige oorlogen waren georganiseerd door verschillende pausen, als hoofd van de christelijke kerk

Zij hadden de macht om zelfs koningen te overtuigen van het belang van deze tochten. Maar waarom organiseerden zij deze tochten, en wat waren hier de gevolgen van?

Kruistochten

Wat veroorzaakte de eerste Kruistocht?

In de elfde eeuw was er steeds meer onrust in het Midden-Oosten, met name rond Jeruzalem. Jeruzalem was een heilige stad voor zowel de Islam als het Christendom, Christenen reisden ook vaak af naar Jeruzalem. Er waren steeds meer incidenten en gevechten waardoor het voor de pelgrims (religieuze reizigers) niet meer veilig was om de reis naar Jeruzalem te maken. Ook de keizer van het Oost-Europese Byzantium vreesde de steeds grotere (militaire) invloed van de islamieten, hij smeekte paus Urbanus II om zijn invloed te gebruiken om Jeruzalem en de landen daaromheen voor het Christendom op te eisen. Urbanus II gaf gehoor en hij riep mensen en koningen in heel Europa in het jaar 1095 op om op een gewapende tocht naar het Midden-Oosten te gaan, in naam van het Kruis, het symbool van de christelijke God.

Hoe verliep nu zo’n Kruistocht?

In 1096 gingen vanuit meerdere landen tussen de 80 en 100 duizend mensen op pad naar Jeruzalem. Sommige koningen of ridders gingen mee vanuit hun religieuze plicht, of voor een kans om veel aanzien te winnen, veel armere mensen gingen mee in de hoop misschien land of rijkdom te kunnen verdienen. De Paus had alle kruisvaarders een algehele aflaat beloofd: dat zou betekenen dat al hun zonden zouden worden kwijtgescholden waardoor zij zeker wisten dat zij in de hemel terecht zouden komen.

De omstandigheden tijdens de kruistochten waren erg zwaar: het was lastig om zoveel mensen te eten te geven. Ook waren de kruisvaarders vaak heel verschillend en ontstond er onrust en vechtpartijen. Veel mensen overleefden de reis niet, of hielden het halverwege voor gezien. In 1099 bereikten ongeveer tienduizend kruisvaarders Jeruzalem, zij slaagden er in Jeruzalem en enkele andere gebieden in te nemen in naam van het Christendom. In de eeuwen hierna bleken de kruisvaarders niet in staat deze gebieden vast te houden. Tijdens nieuwe kruistochten (inclusief de eerste waren er in totaal acht tochten) werd geprobeerd het verloren land weer terug te winnen, maar dit ging nooit meer zo succesvol als tijdens de eerste kruistocht.

Zo werkt de app

Wat waren de gevolgen?

Op de lange termijn hebben de Kruistochten veel gevolgen gehad die de toekomst van Europa hebben gevormd. Er is veel kennis meegenomen uit het Midden-Oosten, omdat de wetenschap daar verder was gevorderd dan in Europa, bijvoorbeeld medische kennis. Ook maakten we in Europa voor het eerst kennis met bepaalde producten uit het Midden-Oosten, zoals suiker. Dit bevorderde de handel, met name in het Middellandse Zeegebied, waardoor er daar langzamerhand enkele rijke (handels) steden ontstonden.

Oefenvragen

– In welke periode vonden de kruistochten ongeveer plaats?

– De christenen zullen van tevoren hebben geweten dat Kruistochten niet zonder risico’s zijn. Wat maakte het voor zowel arme als rijke Europeanen toch aantrekkelijk om mee te gaan op Kruistocht?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Christendom

Christelijke en Europese Expansie

Modern imperialisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!