fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Kruistochten, wat waren dat? En waarom zijn zij belangrijk?

Vanaf het jaar 1095 tot 1291 werd Europa in zijn greep gehouden door grote militaire operaties, genaamd Kruistochten, richting het Midden-Oosten. Deze heilige oorlogen waren georganiseerd door verschillende pausen, als hoofd van de christelijke kerk

Zij hadden de macht om zelfs koningen te overtuigen van het belang van deze tochten. Maar waarom organiseerden zij deze tochten, en wat waren hier de gevolgen van?

Kruistochten
Wat veroorzaakte de eerste Kruistocht?
In de elfde eeuw was er steeds meer onrust in het Midden-Oosten, met name rond Jeruzalem. Jeruzalem was een heilige stad voor zowel de Islam als het Christendom, Christenen reisden ook vaak af naar Jeruzalem. Er waren steeds meer incidenten en gevechten waardoor het voor de pelgrims (religieuze reizigers) niet meer veilig was om de reis naar Jeruzalem te maken. Ook de keizer van het Oost-Europese Byzantium vreesde de steeds grotere (militaire) invloed van de islamieten, hij smeekte paus Urbanus II om zijn invloed te gebruiken om Jeruzalem en de landen daaromheen voor het Christendom op te eisen. Urbanus II gaf gehoor en hij riep mensen en koningen in heel Europa in het jaar 1095 op om op een gewapende tocht naar het Midden-Oosten te gaan, in naam van het Kruis, het symbool van de christelijke God.


Hoe verliep nu zo’n Kruistocht?
In 1096 gingen vanuit meerdere landen tussen de 80 en 100 duizend mensen op pad naar Jeruzalem. Sommige koningen of ridders gingen mee vanuit hun religieuze plicht, of voor een kans om veel aanzien te winnen, veel armere mensen gingen mee in de hoop misschien land of rijkdom te kunnen verdienen. De Paus had alle kruisvaarders een algehele aflaat beloofd: dat zou betekenen dat al hun zonden zouden worden kwijtgescholden waardoor zij zeker wisten dat zij in de hemel terecht zouden komen.

De omstandigheden tijdens de kruistochten waren erg zwaar: het was lastig om zoveel mensen te eten te geven. Ook waren de kruisvaarders vaak heel verschillend en ontstond er onrust en vechtpartijen. Veel mensen overleefden de reis niet, of hielden het halverwege voor gezien. In 1099 bereikten ongeveer tienduizend kruisvaarders Jeruzalem, zij slaagden er in Jeruzalem en enkele andere gebieden in te nemen in naam van het Christendom. In de eeuwen hierna bleken de kruisvaarders niet in staat deze gebieden vast te houden. Tijdens nieuwe kruistochten (inclusief de eerste waren er in totaal acht tochten) werd geprobeerd het verloren land weer terug te winnen, maar dit ging nooit meer zo succesvol als tijdens de eerste kruistocht.

Zo werkt de app

Wat waren de gevolgen?
Op de lange termijn hebben de Kruistochten veel gevolgen gehad die de toekomst van Europa hebben gevormd. Er is veel kennis meegenomen uit het Midden-Oosten, omdat de wetenschap daar verder was gevorderd dan in Europa, bijvoorbeeld medische kennis. Ook maakten we in Europa voor het eerst kennis met bepaalde producten uit het Midden-Oosten, zoals suiker. Dit bevorderde de handel, met name in het Middellandse Zeegebied, waardoor er daar langzamerhand enkele rijke (handels) steden ontstonden.

Oefenvragen
– In welke periode vonden de kruistochten ongeveer plaats?

– De christenen zullen van tevoren hebben geweten dat Kruistochten niet zonder risico’s zijn. Wat maakte het voor zowel arme als rijke Europeanen toch aantrekkelijk om mee te gaan op Kruistocht?

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp