fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het christendom is één van de meest verspreide religies ter wereld.

Het leven van Jezus Christus staat bij deze religie centraal. Het was eerst een kleine godsdienst, maar later werd het door Europese vorsten gebruikt om de orde in het land te bewaren.

Wat hield het christendom nu precies in? En hoe groeide het uit tot een wereldreligie?

Christendom
Oorsprong van het christendom
De oorsprong van het christelijke geloof ligt in het Oude Testament, het heilige boek van de Joden (in het Joods heet dit boek de Tenach). Hierin wordt verteld over de schepping van de aarde, volgens dit boek is de aarde door God geschapen. In dit boek wordt ook de komst van een profeet beloofd, een Verlosser, die de Joden bij elkaar zal brengen en op het goede pad zal zetten. De christenen geloven dat Jezus Christus, geboren in het huidige Israël, deze profeet is, zij beschouwen hem als de Messias, de ‘gezalfde’, de zoon van God.

Alhoewel de Romeinse staatsgodsdienst het enige toegestane geloof was werden andere geloven vaak niet gelijk actief vervolgd. Op deze manier kon het christendom onder de meeste keizers langzaam maar zeker groeien. In 313 bevestigde keizer Constantijn de Grote officieel dat er niet langer een staatsgodsdienst was, waardoor men nu overal in het Romeinse Rijk zonder risico op vervolging het christelijke geloof kon aanhangen. Constantijn was zelf ook bekeerd tot het christendom, hij had hier politieke redenen voor: hij zag het christendom als een stabiele godsdienst die zijn rijk beter kon helpen verenigen dan het Romeinse geloof. In het jaar 380 werd het christendom officieel de Romeinse staatsgodsdienst. Sindsdien is het christendom het meest actieve geloof binnen Europa gebleven.


In het Nieuwe Testament wordt er in vier evangeliën (levensverhalen over Jezus geschreven door vier verschillende volgelingen) verslag gedaan van Jezus zijn leven, de wonderen die hij volbracht, en zijn dood. Zijn dood wordt gezien als een belangrijk moment in het christelijke geloof, omdat hij daarmee de zonden van de mensen heeft kunnen vergeven. Na zijn dood zou Jezus weer zijn opgestaan om de Heilige Geest te helpen verspreiden over zijn volgelingen. Deze volgelingen hebben vervolgens zich ingezet om de boodschap van Jezus ook buiten Israël te verspreiden.

Hoe kon dit geloof zich zo snel verspreiden?
Eerst was het christendom één van de vele kleinere geloven in de provincie Judea, in het huidige Midden-Oosten. Deze provincie was toen onderdeel van het Romeinse Rijk, waar de religie van de Romeinse goden de officiële staatsgodsdienst was. Het christendom was een aantrekkelijk alternatief voor andere geloven, zoals die van de Romeinen, omdat er een duidelijke boodschap was over het liefhebben van andere mensen en het vergeven van je zonden. Bovendien waren er geen ingewikkelde eisen of rituelen om je bij het christendom aan te sluiten.

Zo werkt de app

In de Middeleeuwen bleef het christendom populair bij vorsten, ook lang nadat het Romeinse Rijk was verdwenen. Vorsten zagen in dat de orde die het christendom bood hen konden helpen hun volk in toom te houden. Wel bleef er nog lange tijd actieve discussie over de interpretatie van de bijbel, dit mondde uiteindelijk uit in de scheiding van het christendom in meerdere stromingen. In West-Europa zijn het rooms-katholicisme en het protestantisme het meest bekend.

Oefenvraag
Er waren in het Romeinse Rijk meerdere kleinere religies, wat maakte het christendom aantrekkelijk voor mensen om zich bij aan te sluiten?

Antwoord: in tegenstelling tot andere geloven waren er geen ingewikkelde rituelen of eisen voordat je je bij het christendom mocht aansluiten. Ook werd het christendom gedurende de meeste periodes niet actief vervolgd door de Romeinen.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp