Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Modern imperialisme

Al in de 15e eeuw begonnen Europese landen met ontdekkingstochten over de hele wereld.

Mensen als Christopher Columbus en Abel Tasman trokken naar andere werelddelen en ontdekten en veroverden daar nieuwe landen.

Dit ‘imperialisme’ werd in de 19e eeuw nieuw leven ingeblazen. Waarom? Dat lees je hieronder!

Modern imperialisme

De 18e eeuw was voor veel landen een hele mooie tijd. Er werd veel gehandeld en op die manier werden landen zoals Nederland steeds belangrijker.

In die tijd ging veel handel, bijvoorbeeld in slaven en specerijen, ook via landen in Azië en Afrika. Deze landen waren vaak al eerder, in de 15e en 16e eeuw, gekoloniseerd door Europese landen . Toen was er namelijk een soort wedstrijdje tussen landen om zoveel mogelijk kolonies te hebben. Deze gaven namelijk veel aanzien en er werden grondstoffen geproduceerd die in Europa weer gebruikt konden worden.

Aan het begin van de volgende eeuw vond echter de industriële revolutie plaats. Verschillende uitvindingen, zoals de stoommachine, hadden het leven een stuk makkelijker gemaakt. Landbouwgrond bracht bijvoorbeeld veel meer eten op en ook ontstonden er fabrieken. Voor die fabrieken waren wel grondstoffen nodig en daar was niet genoeg van te vinden in Europa. Daarom besloten Europese landen om opnieuw op zoek te gaan naar nieuwe kolonies. Die konden dan (1) voor grondstoffen zorgen en (2) bovendien kon daar een deel van de Europese producten verkocht worden.

Zo werkt de app

Deze fase van nieuwe kolonisatie noemen we ook wel modern imperialisme: op zoek naar nieuwe grondstoffen en afzetmarkten werden vele landen in Azië en Afrika gekoloniseerd door Europese landen in de 19e eeuw. Het grote verschil met eerder imperialisme in de 15e en 16e eeuw is dus dat modern imperialisme handel en grondstoffen als hoofddoel had. Het eerdere imperialisme ging veel meer om aanzien en macht.

Test jezelf met deze oefenvraag!

Wat is het verschil met het eerdere imperialisme en het modern imperialisme?

Op zoek naar extra hulp voor Geschiedenis? Dan is onze 1-op-1 bijles wat voor jou!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kolonialisme: wat is het?

Christoffel Columbus: wie was hij eigenlijk?

De ontdekking van Amerika

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}