START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Modern imperialisme

Al in de 15e eeuw begonnen Europese landen met ontdekkingstochten over de hele wereld.

Mensen als Christopher Columbus en Abel Tasman trokken naar andere werelddelen en ontdekten en veroverden daar nieuwe landen.

Dit ‘imperialisme’ werd in de 19e eeuw nieuw leven ingeblazen. Waarom? Dat lees je hieronder!

Modern imperialisme

De 18e eeuw was voor veel landen een hele mooie tijd. Er werd veel gehandeld en op die manier werden landen zoals Nederland steeds belangrijker.

In die tijd ging veel handel, bijvoorbeeld in slaven en specerijen, ook via landen in Azië en Afrika. Deze landen waren vaak al eerder, in de 15e en 16e eeuw, gekoloniseerd door Europese landen . Toen was er namelijk een soort wedstrijdje tussen landen om zoveel mogelijk kolonies te hebben. Deze gaven namelijk veel aanzien en er werden grondstoffen geproduceerd die in Europa weer gebruikt konden worden.

Aan het begin van de volgende eeuw vond echter de industriële revolutie plaats. Verschillende uitvindingen, zoals de stoommachine, hadden het leven een stuk makkelijker gemaakt. Landbouwgrond bracht bijvoorbeeld veel meer eten op en ook ontstonden er fabrieken. Voor die fabrieken waren wel grondstoffen nodig en daar was niet genoeg van te vinden in Europa. Daarom besloten Europese landen om opnieuw op zoek te gaan naar nieuwe kolonies. Die konden dan (1) voor grondstoffen zorgen en (2) bovendien kon daar een deel van de Europese producten verkocht worden.

Zo werkt de app

Deze fase van nieuwe kolonisatie noemen we ook wel modern imperialisme: op zoek naar nieuwe grondstoffen en afzetmarkten werden vele landen in Azië en Afrika gekoloniseerd door Europese landen in de 19e eeuw. Het grote verschil met eerder imperialisme in de 15e en 16e eeuw is dus dat modern imperialisme handel en grondstoffen als hoofddoel had. Het eerdere imperialisme ging veel meer om aanzien en macht.

Test jezelf met deze oefenvraag!

Wat is het verschil met het eerdere imperialisme en het modern imperialisme?

Op zoek naar extra hulp voor Geschiedenis? Dan is onze 1-op-1 bijles wat voor jou!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kolonialisme: wat is het?

Christoffel Columbus: wie was hij eigenlijk?

De ontdekking van Amerika

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!