START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ideologieën

In je studieboek ben je vast het woord ideologie wel eens tegen gekomen.

Maar wat wordt hier nou precies mee bedoeld? Is ideologie alleen iets wat je terug ziet komen in de politiek? Wat willen mensen met een ideologie bereiken?

En wat zijn bekende voorbeelden van een ideologie? Je leest het in dit artikel!

Wat is een ideologie?

In het woord ideologie zit het woord ‘idee’ verborgen. Aanhangers van een ideologie geloven in een geheel van ideeën over hoe een ideale samenwerking eruit zou zien: hoe mensen in zo’n samenleving met elkaar omgaan en hoe je mogelijk tot zo’n ideale samenleving zou komen. Elke ideologie heeft ook zijn eigen ideeën over wat goede normen en waarden zijn.

ideologieën

Ideologieën zie je vaak terug bij politieke partijen, zij hebben een ideologie waarop zij het grootste deel van hun politieke plannen baseren. Dat kan bijvoorbeeld socialisme, liberalisme of conservatisme zijn. Veel ideologieën beperken zich niet tot een politieke partij, de ideeën van de christelijke of islamitische ideologie zie je terug in veel aspecten van hoe mensen leven, zeker als zij tot deze groepen behoren.

Een ideologie kan ook economisch zijn, zoals het kapitalisme en (deels) het communisme. Ook zijn er ideologieën die (nog) geen politieke partij hebben, maar wel veel invloed uitoefenen op andere ideologieën, bijvoorbeeld het feminisme.

Bekende ideologieën

Elke ideologie richt zich op een eigen groep mensen, bijvoorbeeld mensen van een bepaald geloof of van een bepaalde sociale klasse (bijvoorbeeld arbeiders). Ze streven naar een bepaald ideaal, volgens de manier die past bij hun ideologie. Meestal is dat op een democratische wijze, bij sommige ideologieën past geweld. Fascisme is een voorbeeld van zo’n gewelddadige ideologie. De bekendste ideologieën zijn:

 • Liberalisme
  liberalen streven naar zoveel mogelijk vrijheid voor de burger. Ze willen een kleine overheid, weinig beperkende wetten en een grote vrije markt. Kerk en staat moeten van elkaar gescheiden zijn. Binnen het liberalisme zijn er ook weer verschillende stromingen zoals het conservatief-liberalisme, klassiek-liberalisme en het progressief liberalisme.
 • Socialisme
  socialisten streven naar zoveel mogelijk gelijkheid en een rechtvaardigere verdeling van de rijkdom. Ze willen een grote overheid, die door middel van wetten ervoor zorgt dat bijvoorbeeld grote bedrijven meer belasting moeten betalen dan arbeiders.

 • Communisme
  het communisme streeft eigenlijk naar hetzelfde doel als de socialisten, een eerlijke verdeling van de rijkdom, maar wil dit niet via democratische wijze bereiken, maar dit (met geweld) opleggen vanuit de staat.
 • Religieuze ideologieën
  de grootste geloven (Christendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme, Jodendom) hebben elk hun eigen ideologie over hoe mensen het beste met elkaar om zouden moeten gaan en hoe hun ideale samenleving er uit ziet. In een christelijke politieke partij zie je bijvoorbeeld met name de christelijke normen en waarden terug.

Zo werkt de app

Oefenvraag

Waarom kan je aan iemands normen en waarden vaak herkennen welke ideologie iemand aanhangt?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Politieke stromingen

Politieke partijen: links en rechts, wat is het verschil?

Functies politieke partijen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!