fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De politiek is in een democratie zoals Nederland heel belangrijk.

Ondanks dat het misschien soms voelt alsof de mensen in Den Haag niet naar de mensen luisteren heb ook jij een stem.

Tenminste, zodra je boven de 18 bent natuurlijk. Maar ook voor die tijd is het zeker goed om je eens in de politiek te verdiepen en te kijken wat daar nu allemaal gebeurt. Met dit artikel proberen wij wat duidelijkheid te scheppen en twee verschillende politieke stromingen op een rijtje te zetten.
Politiek: links en rechts
Verschillende stromingen
Wanneer mensen het over de grootste verschillen van gedachte hebben in de politiek hebben ze het vaak over links en rechts. Heel kort door de bocht gezegd houdt dit in voor welke mensen jij wilt opkomen in de maatschappij en hoe jij denkt dat Nederland ingericht moet zijn.

De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zijn nu geweest, dus is het tijd voor de kabinetsformatie. Hoe dat precies in z’n werking gaat lees je hier!

Politieke Partijen Links en Rechts

Links
Laten we eens beginnen met kijken naar een linkse politieke partij. Voorbeelden hiervan zijn de Partij van de Arbeid (PvdA) of de Socialistische Partij (SP). Deze partijen vinden dat je de zwakkeren in een maatschappij altijd zo veel mogelijk moet beschermen. Zo vinden zij dat mensen die rijker zijn veel belasting moeten afdragen zodat de staat ook de minder rijke mensen kan helpen. Ook zijn zij er voor dat werknemers zo veel mogelijk beschermd moeten worden tegen werkgevers zodat ze niet zomaar ontslagen kunnen worden.

Dit beschermen van mensen houdt niet alleen op bij de eigen burgers. Linkse politieke partijen zijn ook erg begaan met het lot van andere mensen. Zo vinden linkse politieke partijen dat als jij bijvoorbeeld door oorlog in je eigen land in gevaar bent je naar Nederland moet kunnen komen, deze vluchtelingen moeten wij ook beschermen vinden deze partijen.

Rechts
Nu gaan we door naar rechtse politieke partijen. Voorbeelden van rechtse politieke partijen in Nederland zijn de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), de Partij voor de Vrijheid (PVV) of het Forum voor Democratie (FvD). Deze partijen vinden het belangrijk dat hard werken in Nederland moet worden beloond en dat de overheid zich niet constant met de burgers moet bemoeien. Burgers moeten volgens deze partijen zo veel mogelijk met rust gelaten worden.

Dit met rust gelaten worden betekent ook dat zij vinden dat als jij hard werkt voor je geld, dat de overheid je niet moet straffen met extra hoge belastingen. Rechtse partijen zijn van oorsprong ook iets meer voor de ondernemers, werkgevers moeten ook rechten hebben en het moet hen niet onnodig moeilijk worden gemaakt om te kunnen stoppen met niet-functionerende werknemers wanneer dat hun bedrijf in de weg zit. Op het gebied van asielzoekers zijn deze partijen ook vaak een stuk strenger dan linkse partijen. Zij vinden vaak dat er ook aan de eigen burgers gedacht moet worden en dat het opvangen van vluchtelingen in Nederland zelf ook tot veel problemen kan leiden.

Zegt links en rechts dan echt alles over een partij?
Nee hoor, zeker niet! Dat zou het wel heel makkelijk maken. Ook tussen linkse en rechtse partijen onderling zijn er vaak nog grote verschillen. Zo wordt de SP over het algemeen gezien als een wat extreem-linksere partij dan anderen. Bij deze partij moeten leden ook vaak een groot gedeelte van hun inkomen afstaan aan de partijkas in het kader van gelijkheid.

Aan de rechterkant zien we ook verschillen, zo heb je de VVD die veel opkomt voor ondernemers en de iets rijkere middenklasse van Nederland. Terwijl partijen zoals de PVV of FvD toch wel worden gezien als wat extremer rechts en juist weer erg opkomen voor de iets minder rijke Nederlander die vindt dat Nederland meer voor hen moet zorgen in plaats van geld besteden aan cultuur of opvang van buitenlanders die het zwaar hebben. Kortom, voor iedereen is er iets te kiezen!

Blijven de verschillen toch lastig voor je? Klik dan hier voor extra persoonlijke hulp!
Jim
​​​​
Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp