fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In Nederland heb je verschillende politieke stromingen. Dit is niet helemaal hetzelfde als politieke partijen.

Er kunnen namelijk meerdere politieke partijen een bepaalde visie volgen van een politieke stroming. Er zijn drie overheersende politieke stromingen in Nederland. Namelijk: sociaaldemocratie, de christendemocratie en het liberalisme.

Politieke Stromingen
Sociaaldemocratie
Sociaaldemocratie is een stroming die streeft naar gelijke kansen voor iedereen, een gelijkmatige verdeling van bezit en een sterkere positie van zwakkeren in de samenleving. Volgens hen moet de overheid veel invloed hebben in de samenleving. Deze stroming is sterk gericht op het verbeteren van de sociaaleconomische en maatschappelijke positie van de lage- en middenklasse. Sociaaldemocraten gaan vaak samen met linkse partijen. De PvdA is hier een voorbeeld van.
De christendemocratie
De christendemocratie is een stroming die zich baseert op de Bijbel, de christelijke traditie en de principes van de democratie. De christendemocratie staat eigenlijk in het midden. Tussen het rechtse liberalisme en het linkse sociaaldemocratie. Het CDA en de ChristenUnie zijn hier voorbeelden van.

Liberalisme
Het liberalisme is een politieke stroming die streeft naar een zo groot mogelijke vrijheid van ieder mens. Liberalen willen juist zo weinig mogelijk inmenging van de overheid. Zij vinden dat iedereen voor zichzelf kan zorgen. Het liberalisme gaat vaak samen met rechtse partijen, de VVD is hier een voorbeeld van.

Zo werkt Mr. Chadd


Oefenvraag
Beantwoord bij welke politieke stroming deze stellingen horen:
1. In ons land moet iedereen zoveel mogelijk vrijheid hebben.
2. De rijken moeten meer belasting betalen.
3. Onze ideeën moeten gebaseerd zijn op het geloof.

​Loop je toch vast? Dan is bijles wat voor jou! Klik dan hier!
Jim


Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp