fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Misschien heb je wel eens iets gehoord over de Democraten en Republikeinen.

Dit zijn de twee belangrijkste politieke partijen van de Verenigde Staten. Ze verschillen behoorlijk van elkaar, daarom gaan ze vaak fel met elkaar in debat, zeker tijdens de verkiezingsperiode. Maar waar staan de Democraten en Republikeinen nu eigenlijk voor? En welke politici zijn Democraat, en welke zijn Republikein?

Democraten en Republikeinen
Systeem met twee partijen
In de VS maken twee partijen al meer dan 150 jaar de dienst uit: de Democraten en de Republikeinen. Sindsdien was de president van de VS altijd een Democraat of een Republikein. Dat systeem is dus heel anders dan wij in Nederland gewend zijn, aangezien in onze Tweede Kamer wel meer dan tien partijen met verschillende ideeën zitten. In de VS is dat dus anders, als je iets wilt bereiken in de politiek moet je je bij één van deze partijen aansluiten.

De Democraten
De Democraten zijn in 1828 opgericht, in eerste instantie waren zij vooral een conservatieve politieke partij. In de afgelopen vijftig jaar is dat volledig veranderd. Vooral sinds zij in de jaren ‘60 nieuwe burgerrechten wetten hebben ingevoerd staan ze bekend als hervormingsgezind en progressief. Zij willen meer opkomen voor ‘gewone’ arbeiders, door middel van een grotere overheid. Daar hoort meer belasting bij, maar ook meer beschermende wetten bijvoorbeeld op het gebied van ziektekosten. Ook staan zij meer open voor rechten van minderheden, bijvoorbeeld wat betreft het toestaan van het homohuwelijk. Bekende Democraten zijn bijvoorbeeld Barack Obama, Hillary en Bill Clinton, en John F. Kennedy.

Zo werkt de app

De Republikeinen
De Republikeinen zijn in 1854 opgericht. De eerste Republikeinse president was Abraham Lincoln, als president verantwoordelijk voor het afschaffen van de slavernij in de VS. Om deze reden stonden de Republikeinen bekend als progressief, maar sinds de jaren ‘60 staan ze bekend als conservatief. Ze willen een kleine overheid en minder beperkende wetten, hierdoor kan je als ondernemer gemakkelijk aan de slag gaan. De Republikeinen zijn daarom populair bij rijke mensen en grote bedrijven. Zij hechten veel waarde aan traditionele ideeën, en staan minder open voor bijvoorbeeld een soepele abortuswet of een vrij homohuwelijk. Bekende Republikeinen zijn bijvoorbeeld Donald Trump, George W. Bush en Abraham Lincoln.

Links en rechts
Als je de politieke partijen vergelijkt met de politieke partijen in Nederland kan je de Democraten links noemen, en de Republikeinen rechts. Houd dan wel in gedachte dat het Amerikaanse links meer te vergelijken is met het Nederlandse politieke midden, en het Amerikaanse rechts op economisch gebied rechtser is dan wat wij in Nederland rechts vinden.

Oefenvraag
De afgelopen jaren was er in de VS veel discussie tussen de Democraten en Republikeinen over de zogenaamde Obamacare wet. Deze wet wil het afsluiten van een ziektekostenverzekering verplichten, en laten regelen door de overheid. Welke partij was voor, en welke partij was tegen? En waarom waren zij voor/tegen?

​Loop je toch vast bij Maatschappijleer? 1-op-1 bijles kan je helpen! Klik hier!


Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp