START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Democraten en Republikeinen

Misschien heb je wel eens iets gehoord over de Democraten en Republikeinen.

Dit zijn de twee belangrijkste politieke partijen van de Verenigde Staten. Ze verschillen behoorlijk van elkaar, daarom gaan ze vaak fel met elkaar in debat, zeker tijdens de verkiezingsperiode. Maar waar staan de Democraten en Republikeinen nu eigenlijk voor? En welke politici zijn Democraat, en welke zijn Republikein?

Democraten en Republikeinen

Systeem met twee partijen

In de VS maken twee partijen al meer dan 150 jaar de dienst uit: de Democraten en de Republikeinen. Sindsdien was de president van de VS altijd een Democraat of een Republikein. Dat systeem is dus heel anders dan wij in Nederland gewend zijn, aangezien in onze Tweede Kamer wel meer dan tien partijen met verschillende ideeën zitten. In de VS is dat dus anders, als je iets wilt bereiken in de politiek moet je je bij één van deze partijen aansluiten.

De Democraten

De Democraten zijn in 1828 opgericht, in eerste instantie waren zij vooral een conservatieve politieke partij. In de afgelopen vijftig jaar is dat volledig veranderd. Vooral sinds zij in de jaren ‘60 nieuwe burgerrechten wetten hebben ingevoerd staan ze bekend als hervormingsgezind en progressief. Zij willen meer opkomen voor ‘gewone’ arbeiders, door middel van een grotere overheid. Daar hoort meer belasting bij, maar ook meer beschermende wetten bijvoorbeeld op het gebied van ziektekosten. Ook staan zij meer open voor rechten van minderheden, bijvoorbeeld wat betreft het toestaan van het homohuwelijk. Bekende Democraten zijn bijvoorbeeld Barack Obama, Hillary en Bill Clinton, en John F. Kennedy.

Zo werkt de app

De Republikeinen

De Republikeinen zijn in 1854 opgericht. De eerste Republikeinse president was Abraham Lincoln, als president verantwoordelijk voor het afschaffen van de slavernij in de VS. Om deze reden stonden de Republikeinen bekend als progressief, maar sinds de jaren ‘60 staan ze bekend als conservatief. Ze willen een kleine overheid en minder beperkende wetten, hierdoor kan je als ondernemer gemakkelijk aan de slag gaan. De Republikeinen zijn daarom populair bij rijke mensen en grote bedrijven. Zij hechten veel waarde aan traditionele ideeën, en staan minder open voor bijvoorbeeld een soepele abortuswet of een vrij homohuwelijk. Bekende Republikeinen zijn bijvoorbeeld Donald Trump, George W. Bush en Abraham Lincoln.

Links en rechts

Als je de politieke partijen vergelijkt met de politieke partijen in Nederland kan je de Democraten links noemen, en de Republikeinen rechts. Houd dan wel in gedachte dat het Amerikaanse links meer te vergelijken is met het Nederlandse politieke midden, en het Amerikaanse rechts op economisch gebied rechtser is dan wat wij in Nederland rechts vinden.

Oefenvraag

De afgelopen jaren was er in de VS veel discussie tussen de Democraten en Republikeinen over de zogenaamde Obamacare wet. Deze wet wil het afsluiten van een ziektekostenverzekering verplichten, en laten regelen door de overheid. Welke partij was voor, en welke partij was tegen? En waarom waren zij voor/tegen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Presidentieel en parlementair stelsel

Democratie

Functies politieke partijen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!