START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Een minderheidskabinet: wat is dat nu precies?

Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer, is het aan de partijen van de Tweede Kamer om een kabinet te vormen. Het vormen van een kabinet gebeurt door een meerderheid te vormen in de Tweede Kamer, dat wil zeggen dat de partijen van het kabinet minstens 76 zetels hebben. Soms lukt het niet om een meerderheid te vormen, bijvoorbeeld omdat de idealen van de partijen te ver uit elkaar liggen. In dat geval wordt er een minderheidskabinet gevormd.

Wat is een minderheidskabinet?

Een minderheidskabinet is een kabinet dat geen vaste meerderheid heeft in de Tweede Kamer . Het minderheidskabinet heeft dus 75 zetels of minder. Het minderheidskabinet maakt wel, net zoals het meerderheidskabinet, een regeerakkoord. Hierin staat wat het kabinet de komende 4 jaar wil gaan doen.

Soms wordt er bij een minderheidskabinet gedoogsteun gegeven. Gedoogsteun wordt gegeven door een oppositiepartij. De oppositiepartij verleent dan sowieso steun aan enkele afspraken in het regeerakkoord. Bij andere wetsvoorstellen mag de oppositiepartij dan zelf kiezen welke gesteund worden en welke niet.

Wat zijn de nadelen van een minderheidskabinet?

Er wordt in Nederland bijna nooit voor een minderheidskabinet gekozen, omdat het een aantal nadelen heeft. Deze staan hieronder op een rijtje:

  • Het is moeilijker om wetten in te voeren voor het kabinet, omdat het kabinet zelf geen meerderheid heeft in de Tweede Kamer
  • Het duurt langer om wetten te maken, omdat er eerst steun gezocht moet worden in de Tweede Kamer.
  • De politiek is minder stabiel; de ene keer zal er een rechtse wet aangenomen worden en de andere keer een linkse wet.
  • Doordat de oppositie groter wordt dan de coalitie, kunnen zij het minderheidskabinet makkelijker afzetten dan bij een meerderheidskabinet.

Wat zijn de voordelen van een minderheidskabinet?

Toch heeft een minderheidskabinet niet alleen maar nadelen. Er kunnen ook zeker voordelen zitten aan het vormen van een minderheidskabinet. Deze staan hieronder op een rijtje:

  • Het kabinet kan een betere kern van idealen vormen, omdat er minder partijen in zitten. De kern van waar het kabinet voor staat is dus minder complex.
  • Partijen die niet bij de coalitie horen krijgen nu meer inbreng, omdat zij nodig zijn om een meerderheid te vormen.
  • Het kabinet moet bij een minderheidskabinet actief steun zoeken in de Tweede Kamer, waardoor zij niet zomaar iets kunnen besluiten.

Waarom is dit nu belangrijk om te weten?

Op 17 maart 2021 waren de Tweede Kamerverkiezingen . De partijen zijn dan nu ook druk bezig om een kabinet te vormen. Dit gaat erg moeizaam, vanwege de uiteenlopende idealen van de partijen en omdat veel partijen weinig zetels hebben. Daarom wordt er nu nagedacht om een minderheidskabinet te vormen van VVD, D66 en CDA. Zij zouden dan samen 73 zetels hebben.

Parlement, kabinet en regering

Functies politieke partijen

Verkiezingen 2021: wat zijn de verschillen tussen de partijen?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!