Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Parlement, kabinet & regering

Parlement, kabinet en regering; het zijn drie begrippen die vaak terugkomen als je we over politiek praten.

Ze lijken erg op elkaar, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Mr. Chadd legt ze hieronder voor je uit!

Parlement

In een democratie noem je de volksvertegenwoordiging ook wel ‘het parlement’. In Nederland bestaat het parlement dus uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer samen. Dit zijn politici die (in)direct door het volk gekozen zijn en beleid maken voor het hele land.

De Tweede Kamer telt 150 rechtstreeks gekozen leden. Voor hen is dit een fulltime baan. De Eerste Kamer, de Senaat, telt 75 leden die gekozen zijn door de leden van de Provinciale Staten.

Wil jij meer weten over de verschillende taken en rechten van de Eerste en Tweede Kamer? Kijk dan op onze Academy bij Taken en rechten van Eerste en Tweede Kamer.

parlement regering en kabinet

Kabinet

Het kabinet bestaat uit alle ministers en staatssecretarissen. Ministers zijn de baas over honderden ambtenaren op een ministerie en op grote ministeries zijn er vaak staatssecretarissen die hen daarbij helpen door de verantwoordelijkheid over een bepaald onderdeel te nemen. Het Ministerie van Justitie & Veiligheid heeft naast twee ministers bijvoorbeeld een staatssecretaris die verantwoordelijk is over Asielzaken.

Iedere week, vaak op vrijdag, komen ze samen onder leiding van de minister-president. De belangrijkste taak van het kabinet is beleid maken. Ieder kabinetslid is zoals gezegd verantwoordelijk voor zijn/haar onderdeel (bijv. Zorg, Onderwijs of Buitenlandse Zaken) en moet zorgen dat de wetgeving daar in orde is.

Zo werkt de app!

Regering

De regering bestaat uit de Koning en de ministers. Eigenlijk is de regering het centrale en hoogste bestuur van ons land, maar vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid (zie ook onze Academy Thorbecke & Ministeriële verantwoordelijkheid ) is er in de praktijk weinig verschil tussen de macht van het kabinet en de macht van de regering.

In het kort komt het erop neer dat het kabinet de wetten maakt en de regering de wetten uitvoert. Als een nieuwe wet, vaak gemaakt door een minister/staatssecretaris, is aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer, is het aan de regering om te zorgen dat de wet ook uitgevoerd wordt (bijv. het heffen van belastingen / zorgen voor handhaving van de wet etc.).

Verschillen

Er zijn dus een aantal belangrijke verschillen tussen het parlement, het kabinet en de regering:

  • Het parlement is de volksvertegenwoordiging en controleert het kabinet en de regering.
  • In het kabinet zitten de staatssecretarissen, in de regering niet.
  • In de regering zit de Koning, in het kabinet niet.
  • Het kabinet gaat vooral over het maken van wetgeving, de regering over het uitvoeren van wetgeving.

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met (de verschillen tussen) het parlement, het kabinet en de regering? Beantwoord dan deze twee oefenvragen!

  1. Wat is een verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer?
  2. Noem twee verschillen tussen het kabinet en de regering.

Nog steeds moeite met alle verschillen? Dan is 1-op-1 bijles wat voor jou!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Provinciale Staten & Commissaris van de Koning

Dualisme en monisme: wat is het verschil?

Kabinetsformatie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}