fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In Nederland kennen we vele bestuursvormen. Zo hebben we de Eerste en Tweede Kamer, maar ook de gemeenteraad en de Provinciale Staten.

De Provinciale Staten besturen de provincies in Nederland en zijn vergelijkbaar met de gemeenteraad of de Tweede Kamer, maar dan op provinciaal niveau. De leden van de Provinciale Staten kiezen de Gedeputeerde Staten, dit is het dagelijks bestuur van de provincie.

De Gedeputeerde Staten zijn vergelijkbaar met de ministers samen. Hoewel ze niet in de Provinciale Staten zitten, zijn ze wel verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wetten die gemaakt worden door de Provinciale Staten. De voorzitter van de Gedeputeerde Staten is de commissaris van de Koning. Elke provincie heeft dus één commissaris van de Koning. De commissaris van de Koning wordt voor een periode van zes jaar aangesteld door de Koning.
Provenciale Staten - Commisaris van de Koning

Waarom zijn de Provinciale Staten belangrijk?
Elke provincie heeft dus zijn eigen Provinciale Staten. Afhankelijk van hoeveel inwoners een provincie heeft, verschillen het aantal leden van de Provinciale Staten van 39 tot 55 zetels. De leden worden gekozen door de mensen uit de provincie. Een keer in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, de Provinciale Statenverkiezingen. De Provinciale Statenverkiezingen hebben doorgaans een relatief lage opkomst. De opkomst ligt meestal tussen de 45% en 60%. Dit heeft mede met de onduidelijkheid te maken waarvoor men stemt. Veel mensen kunnen vaak geen concrete zaken benoemen waar hun provincie zich voor inzet. De leden van de Provinciale Staten kiezen echter ook de leden van de Eerste Kamer. Mede hierdoor zijn de Provinciale Statenverkiezingen wel echt belangrijk op nationaal niveau, omdat de Eerste Kamer uiteindelijk beslist welke wetten van de Tweede Kamer wel of niet worden aangenomen. Wanneer rechtse partijen dus veel zetels krijgen in de Provinciale Staten, wordt er ook een rechtse Eerste Kamer gekozen. Deze rechtse Eerste Kamer zal dan eerder instemmen met rechtse wetten en tegen linksere wetten stemmen. Dit werkt natuurlijk ook andersom wanneer er linkse partijen veel zetels krijgen.

Zo werkt de app!

Waar houden de Provinciale Staten zich mee bezig?
De Provinciale Staten houden zich bezig met de onderwerpen die voor de provincie belangrijk zijn. Sommige onderwerpen worden dus op provinciaal niveau besloten en daardoor kan wetgeving ook verschillen per provincie. Onderwerpen die op provinciaal niveau worden besproken, zijn onder andere verkeer, natuur, landbouw maar ook in bepaalde mate economie. Ze beslissen eigenlijk over alles wat te klein is voor de landelijke politiek of alles wat te erg verschilt tussen provincies, maar wat weer te groot is voor de gemeentelijke politiek. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van bepaalde wegen, het goedkeuren van de bouw van windmolenparken en het geven van subsidies aan musea.

Alles wat over de waterkwaliteit en de aanleg en het onderhoud van dijken, rivieren en kanalen gaat, wordt niet besloten door de Provinciale Staten maar door de Waterschappen, deze worden in dezelfde verkiezingen ook direct gekozen.

Oefenvraag
1. Heeft de Provinciale Staten in elke provincie hetzelfde aantal leden?

2. Leg uit waarom de Provinciale Staten wel degelijk belangrijk zijn op nationaal niveau?


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp