START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dualisme en monisme: wat is het verschil?

Dualisme en monisme: wat is het verschil?

Als we praten over de politieke organisatie van een land komen de termen dualisme en monisme vaak aan bod.

Wat betekenen deze woorden eigenlijk en wat is het verschil tussen de twee? Mr. Chadd legt het je uit!

dualisme en monisme

Het politieke stelsel

Laten we bij het begin beginnen. In Nederland kiezen we, net als in veel andere democratische landen, iedere 4 jaar een nieuw parlement, de Tweede Kamer. Na deze verkiezingen moeten de politieke partijen op zoek naar een meerderheid om een kabinet te vormen . Na deze formatie gaan de partijen het land regeren (coalitie) door bijvoorbeeld nieuwe wetten en nieuw beleid voor te stellen, die vervolgens goedgekeurd moeten worden door de Eerste en Tweede Kamer. Precies op dit punt zijn er belangrijke verschillen tussen een dualistisch en monistisch stelsel.

Dualisme

Bij een dualistisch stelsel is er sprake van een duidelijke scheiding tussen het kabinet en het parlement. Om deze scheiding te garanderen mogen leden van het kabinet (de ministers en staatssecretarissen) niet tegelijkertijd ook nog lid zijn van de Eerste of Tweede Kamer. Hierdoor kan het parlement compleet onafhankelijk zijn van het kabinet en deze op een eerlijke wijze controleren.

Monisme

In een monistisch stelsel is deze scheiding veel minder duidelijk; de regering steunt op een meerderheid in de volksvertegenwoordiging en vormt daarmee min of meer een eenheid. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld zo dat de leden van het kabinet ook gewoon parlementslid zijn en dus plaats kunnen nemen in vergadering van het parlement. Als gevolg hiervan is het een stuk lastiger om op een onafhankelijke manier het kabinet te controleren.

Zo werkt de app!

Knelpunten

Toch is er in geen enkel land een complete, perfecte scheiding tussen het kabinet en parlement. Ons Nederlandse stelsel heeft bijvoorbeeld ook enkele monistisch trekjes:

  • De Tweede Kamerfracties van coalitiepartijen kunnen moeilijk zelf standpunten innemen, omdat al veel al vastgelegd staat in het regeerakkoord.
  • Er is veel fractiediscipline, wat betekent dat er van parlementsleden verwacht wordt dat ze hetzelfde stemmen als hun partijgenoten.
  • Er vindt veel vooroverleg plaats, waarmee het kabinet probeert te zorgen dat parlementsleden voor hun nieuw beleid stemmen.

En nu jij!

Vind jij het belangrijk dat ieder land een dualistisch stelsel heeft? Of denk je dat het niet zo heel veel uitmaakt of er sprake is van dualisme of monisme? Leg je antwoord uit.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Totalitarisme

Parlement, kabinet en regering

Eerste en Tweede Kamer

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!