Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Dualisme en monisme: wat is het verschil?

Dualisme en monisme: wat is het verschil?

Als we praten over de politieke organisatie van een land komen de termen dualisme en monisme vaak aan bod.

Wat betekenen deze woorden eigenlijk en wat is het verschil tussen de twee? Mr. Chadd legt het je uit!

dualisme en monisme

Het politieke stelsel

Laten we bij het begin beginnen. In Nederland kiezen we, net als in veel andere democratische landen, iedere 4 jaar een nieuw parlement, de Tweede Kamer. Na deze verkiezingen moeten de politieke partijen op zoek naar een meerderheid om een kabinet te vormen . Na deze formatie gaan de partijen het land regeren (coalitie) door bijvoorbeeld nieuwe wetten en nieuw beleid voor te stellen, die vervolgens goedgekeurd moeten worden door de Eerste en Tweede Kamer. Precies op dit punt zijn er belangrijke verschillen tussen een dualistisch en monistisch stelsel.

Dualisme

Bij een dualistisch stelsel is er sprake van een duidelijke scheiding tussen het kabinet en het parlement. Om deze scheiding te garanderen mogen leden van het kabinet (de ministers en staatssecretarissen) niet tegelijkertijd ook nog lid zijn van de Eerste of Tweede Kamer. Hierdoor kan het parlement compleet onafhankelijk zijn van het kabinet en deze op een eerlijke wijze controleren.

Monisme

In een monistisch stelsel is deze scheiding veel minder duidelijk; de regering steunt op een meerderheid in de volksvertegenwoordiging en vormt daarmee min of meer een eenheid. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld zo dat de leden van het kabinet ook gewoon parlementslid zijn en dus plaats kunnen nemen in vergadering van het parlement. Als gevolg hiervan is het een stuk lastiger om op een onafhankelijke manier het kabinet te controleren.

Zo werkt de app!

Knelpunten

Toch is er in geen enkel land een complete, perfecte scheiding tussen het kabinet en parlement. Ons Nederlandse stelsel heeft bijvoorbeeld ook enkele monistisch trekjes:

  • De Tweede Kamerfracties van coalitiepartijen kunnen moeilijk zelf standpunten innemen, omdat al veel al vastgelegd staat in het regeerakkoord.
  • Er is veel fractiediscipline, wat betekent dat er van parlementsleden verwacht wordt dat ze hetzelfde stemmen als hun partijgenoten.
  • Er vindt veel vooroverleg plaats, waarmee het kabinet probeert te zorgen dat parlementsleden voor hun nieuw beleid stemmen.

En nu jij!

Vind jij het belangrijk dat ieder land een dualistisch stelsel heeft? Of denk je dat het niet zo heel veel uitmaakt of er sprake is van dualisme of monisme? Leg je antwoord uit.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Totalitarisme

Parlement, kabinet en regering

Eerste en Tweede Kamer

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}