fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Dualisme en monisme: wat is het verschil?

Als we praten over de politieke organisatie van een land komen de termen dualisme en monisme vaak aan bod.

Wat betekenen deze woorden eigenlijk en wat is het verschil tussen de twee? Mr. Chadd legt het je uit!

dualisme en monisme
Het politieke stelsel
Laten we bij het begin beginnen. In Nederland kiezen we, net als in veel andere democratische landen, iedere 4 jaar een nieuw parlement, de Tweede Kamer. Na deze verkiezingen moeten de politieke partijen op zoek naar een meerderheid om een kabinet te vormen. Na deze formatie gaan de partijen het land regeren (coalitie) door bijvoorbeeld nieuwe wetten en nieuw beleid voor te stellen, die vervolgens goedgekeurd moeten worden door de Eerste en Tweede Kamer. Precies op dit punt zijn er belangrijke verschillen tussen een dualistisch en monistisch stelsel.


Dualisme
Bij een dualistisch stelsel is er sprake van een duidelijke scheiding tussen het kabinet en het parlement. Om deze scheiding te garanderen mogen leden van het kabinet (de ministers en staatssecretarissen) niet tegelijkertijd ook nog lid zijn van de Eerste of Tweede Kamer. Hierdoor kan het parlement compleet onafhankelijk zijn van het kabinet en deze op een eerlijke wijze controleren.

Monisme
In een monistisch stelsel is deze scheiding veel minder duidelijk; de regering steunt op een meerderheid in de volksvertegenwoordiging en vormt daarmee min of meer een eenheid. In het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld zo dat de leden van het kabinet ook gewoon parlementslid zijn en dus plaats kunnen nemen in vergadering van het parlement. Als gevolg hiervan is het een stuk lastiger om op een onafhankelijke manier het kabinet te controleren.

Zo werkt de app!

Knelpunten
Toch is er in geen enkel land een complete, perfecte scheiding tussen het kabinet en parlement. Ons Nederlandse stelsel heeft bijvoorbeeld ook enkele monistisch trekjes:

  • De Tweede Kamerfracties van coalitiepartijen kunnen moeilijk zelf standpunten innemen, omdat al veel al vastgelegd staat in het regeerakkoord.
  • Er is veel fractiediscipline, wat betekent dat er van parlementsleden verwacht wordt dat ze hetzelfde stemmen als hun partijgenoten.
  • Er vindt veel vooroverleg plaats, waarmee het kabinet probeert te zorgen dat parlementsleden voor hun nieuw beleid stemmen.

En nu jij!
Vind jij het belangrijk dat ieder land een dualistisch stelsel heeft? Of denk je dat het niet zo heel veel uitmaakt of er sprake is van dualisme of monisme? Leg je antwoord uit.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp