fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In je geschiedenisboek gaat het meer dan eens over totalitarisme of een totalitaire staat.

Wat dat precies inhoudt, legt Mr. Chadd hieronder voor je uit!

Het totalitarisme is een staatsvorm waarbij de overheid in alle lagen van de samenleving aanwezig is. Ze zijn niet alleen bezig met politieke beslissingen maken, ze willen ook macht hebben over de persoonlijke levens van hun burgers. Hun doel is uiteindelijk een heilstaat: een staat waarin alle burgers zich hebben onderworpen aan de overheid. Ze proberen de burgers dus eigenlijk een beetje te hersenspoelen, totdat ze de ideologie van de overheid helemaal accepteren en volgen.
Totalitarisme
Totalitaire staten hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken:

  1. Er is een alleenheerser, een dictator, aan de macht. Vaak is er dan ook maar één politieke partij in het land.
  2. Er is sprake van een zogenaamde staatsideologie, die door iedereen gevolgd moet worden. “De staat is belangrijker dan jijzelf.”
  3. Er is een geheime dienst die burgers, die de ideologie niet volgen, aanpakt. Deze geheime dienst gebruikt veel geweld.
  4. De economie is compleet onder controle van de staat. Er zijn dus geen commerciële bedrijven zoals Philips, KPN, etc.
  5. Alle media zijn in handen van de staat. Kranten, radio-omroepen, televisiezenders: alles wordt beheerd door de staat. Social media is dus ook bijna nooit toegestaan, omdat de staat dat niet goed kan controleren.

Het bekende voorbeeld van een totalitaire staat is natuurlijk Noord-Korea. Met Kim Jong-Un aan de macht is het hele volk ondergeschikt aan de staat.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp