Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Dictatuur

In Nederland leven we in een democratie, maar dat is niet overal op de wereld het geval.

Sommige landen zijn namelijk een dictatuur. Wat dat precies is, legt Mr. Chadd je hieronder uit!

Uitleg

Een dictatuur is een bestuursvorm waarin één persoon alle macht in een land heeft. Soms kan het ook één politieke partij of familie betreffen.

dictatuur

In een dictatuur is vaak geen sprake van een goede scheiding der machten: de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht zijn óf niet aanwezig óf niet goed van elkaar gescheiden. Rechters zijn dan bijvoorbeeld lid van de politieke partij die alle macht heeft en zullen dan ook geen eerlijke rechtspraak doen.

Zo werkt de app

Een ander kenmerk van een dictatuur is dat er weinig tot geen vrijheid van meningsuiting is. Er mag geen kritiek geuit worden over de dictator en mensen worden eigenlijk verplicht de heersende denkwijze (politieke ideeën etc.) over te nemen. Als je wel kritiek levert, is er een grote kans dat je gearresteerd wordt.

Verder wordt in dictaturen weinig waarde gehecht aan mensenrechten. De beperkte vrijheid van meningsuiting is daar al een voorbeeld van, maar ook andere rechten (persvrijheid, discriminatieverbod etc.) worden niet altijd goed gewaarborgd.

Heel simpel gezegd kan een dictatuur dus gezien worden als het tegenovergestelde van een democratie . In een democratie wordt namelijk wel veel waarde gehecht aan een grondwet, waarin duidelijk beschreven staat dat het land op eerlijke wijze bestuurd moet worden.

Voorbeelden

De meeste voorbeelden van een dictatuur komen uit de vorige eeuw. Toen waren er behoorlijk wat dictators aan de macht, zoals Hitler in Duitsland, Mussolini in Italië en later Franco in Spanje. Tegenwoordig zijn er een stuk minder dictaturen, maar enkele landen, zoals Noord-Korea (Kim Jong-un), hebben nog wel één leider met alle macht.

En nu jij!

Kan jij drie kenmerken van een dictatuur opnoemen? Leg ze hieronder uit!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Totalitarisme

Corruptie

Democratie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}