fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In Nederland leven we in een democratie, maar dat is niet overal op de wereld het geval.

Sommige landen zijn namelijk een dictatuur. Wat dat precies is, legt Mr. Chadd je hieronder uit!

Uitleg
Een dictatuur is een bestuursvorm waarin één persoon alle macht in een land heeft. Soms kan het ook één politieke partij of familie betreffen.
dictatuur
In een dictatuur is vaak geen sprake van een goede scheiding der machten: de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht zijn óf niet aanwezig óf niet goed van elkaar gescheiden. Rechters zijn dan bijvoorbeeld lid van de politieke partij die alle macht heeft en zullen dan ook geen eerlijke rechtspraak doen.

Zo werkt de app

Een ander kenmerk van een dictatuur is dat er weinig tot geen vrijheid van meningsuiting is. Er mag geen kritiek geuit worden over de dictator en mensen worden eigenlijk verplicht de heersende denkwijze (politieke ideeën etc.) over te nemen. Als je wel kritiek levert, is er een grote kans dat je gearresteerd wordt.

Verder wordt in dictaturen weinig waarde gehecht aan mensenrechten. De beperkte vrijheid van meningsuiting is daar al een voorbeeld van, maar ook andere rechten (persvrijheid, discriminatieverbod etc.) worden niet altijd goed gewaarborgd.

Heel simpel gezegd kan een dictatuur dus gezien worden als het tegenovergestelde van een democratie. In een democratie wordt namelijk wel veel waarde gehecht aan een grondwet, waarin duidelijk beschreven staat dat het land op eerlijke wijze bestuurd moet worden.

Voorbeelden
De meeste voorbeelden van een dictatuur komen uit de vorige eeuw. Toen waren er behoorlijk wat dictators aan de macht, zoals Hitler in Duitsland, Mussolini in Italië en later Franco in Spanje. Tegenwoordig zijn er een stuk minder dictaturen, maar enkele landen, zoals Noord-Korea (Kim Jong-un), hebben nog wel één leider met alle macht.

En nu jij!
Kan jij drie kenmerken van een dictatuur opnoemen? Leg ze hieronder uit!

​Blijft Maatschappijleer een lastig vak voor je? Kijk dan eens hier voor persoonlijke hulp van onze coaches!


Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp