fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je leest steeds vaker in de media over ‘corrupte bestuurders’ of ‘corrupte politici’.

Wat betekent het eigenlijk als je ‘corrupt’ bent? Mr. Chadd legt het graag uit!

In het kort betekent corruptie dat je doet aan omkoping of vervalsing. Iemand kan je, als je bijvoorbeeld een belangrijke baan hebt bij een bedrijf of bij de overheid, geld aanbieden en in ruil daarvoor moet jij iets doen waar diegene voordeel bij heeft. Er zijn bij omkoping dus eigenlijk twee partijen: je hebt de omkoper (degene die geld aanbiedt) en de persoon die omgekocht wordt (degene die iets moet doen in ruil voor het geld). Dit noemen we ook wel het verschil tussen actieve corruptie (iemand omkopen) en passieve corruptie (omgekocht worden). Het aangeboden geld noemen we steekpenningen of steekgeld: het wordt stiekem, met verkeerde bedoelingen, betaald.
Corruptie
Een voorbeeld van corruptie is een politieagent die in ruil voor geld geheime informatie doorspeelt aan criminelen. Ook kan het op een veel kleiner niveau voorkomen, bijvoorbeeld bij jouw favoriete restaurant. Die kan een ambtenaar van de gemeente gratis diners aanbieden, in ruil voor soepele wetten over de openingstijden van restaurants op zondag.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp