fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Heling is in Nederland illegaal en wordt gezien als een serieus misdrijf, het is namelijk het kopen, verkopen of verhandelen van gestolen spullen.

Daarom zou je dus kunnen zeggen dat het misschien nog wel ernstiger is dan het stelen van spullen, omdat je ook nog eens geld verdient aan de spullen van iemand anders!

Verschillende soorten heling
Belangrijk om het onthouden bij heling is dat het dus niet alleen gaat om het zelf stelen van spullen en die daarna te verkopen aan iemand anders. Ook als jij een goed verkoopt waarvan je zeker wist dat het door iemand anders gestolen is dan ben je net zo strafbaar als degene die het gestolen heeft. Deze vorm van heling noemen we in Nederland ook wel opzetheling en kan bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal vier jaar.
Wat is Heling?
Er zijn dan ook nog gevallen waarin je een gestolen product koopt en niet wist dat het gestolen was. Toch kan je strafbaar hiervoor zijn wanneer je wel had kunnen weten dat het een gestolen goed was en de rechter er vanuit gaat dat je het had moeten weten. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een gestolen fiets koopt van een zwerver voor een hele lage prijs zoals €5. Je kan in dat geval eigenlijk wel weten dat die zwerver daar niet op een eerlijke manier aan gekomen is en ook dan ben jij strafbaar, deze vorm van heling heet schuldheling. Hiervoor kan je in Nederland gestraft worden met een gevangenisstraf maximaal een jaar.

Oefenopgave
Stel dat jij een nieuwe broek hebt gekocht van een vriend van je en hij doet een beetje stiekem over hoe hij aan die broek is gekomen. Als je nog een keer gevraagd hebt waar hij die broek gekocht heeft twijfel je wel maar koop je hem toch. Ben je nu schuldig aan heling?


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp