START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Eerste en de Tweede kamer

Een belangrijk kenmerk van onze Nederlandse samenleving is de democratie.

Dit betekent dat wij als inwoners van Nederland ons land besturen.

We kunnen natuurlijk moeilijk bij elke Nederlander langs de deur gaan om hun mening over een wet te vragen! Daarom hebben we volksvertegenwoordigers, dit zijn onze partijen. Deze volksvertegenwoordigers samen noemen we de Staten-Generaal of het parlement . De Staten-Generaal of het parlement bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer samen. Hiernaast hebben we ook nog een regering , die bestaat uit de koning en de ministers samen. De Staten-Generaal of het parlement controleert de regering. Met controleren wordt bedoeld dat ze kijken of de plannen van de regering niet in strijd zijn met de grondwet en andere wetten in Nederland.

Eerste en de Tweede kamer

Tweede kamer

In de Tweede Kamer zitten 150 kamerleden die direct zijn gekozen in de Tweede Kamerverkiezingen. De Tweede Kamer bedenkt wetten en neemt deze vervolgens aan. Voor het aannemen van wetten is het van belang dat je een meerderheid van de stemmen hebt. De helft +1 vormt de meerderheid en de helft -1 is een minderheid. Een meerderheid van één partij komt eigenlijk niet voor, omdat wij in Nederland erg veel partijen hebben (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS). Om toch een meerderheid te hebben, gaan partijen samenwerken in een coalitie . In tegenstelling tot de Eerste Kamer, kan de Tweede kamer ook wetten wijzigen. Nadat de Tweede Kamer een wet heeft bedacht en aangenomen, komt deze bij de Eerste Kamer terecht.

Zo werkt de app!

Eerste Kamer

De Eerste Kamer bestaat uit 75 kamerleden die indirect zijn gekozen. De Provinciale Statenverkiezingen bepalen wie er in de Eerste kamer komt. De Eerste Kamer heeft een belangrijke taak, ze keuren wetsvoorstellen goed of verwerpen wetsvoorstellen.

Even oefenen!

Kun jij de onderstaande zin afmaken?

In de Tweede kamer zitten … kamerleden en in de Eerste Kamer zitten … kamerleden. De taak van de Tweede Kamer is om wetten te … en deze wetten vervolgens … . De taak van de Eerste kamer is om deze wetten … .

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Taken en rechten van Eerste en Tweede Kamer

Functies politieke partijen

Hoe worden wetten gemaakt?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!