fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een belangrijk kenmerk van onze Nederlandse samenleving is de democratie.

Dit betekent dat wij als inwoners van Nederland ons land besturen.

We kunnen natuurlijk moeilijk bij elke Nederlander langs de deur gaan om hun mening over een wet te vragen! Daarom hebben we volksvertegenwoordigers, dit zijn onze partijen. Deze volksvertegenwoordigers samen noemen we de Staten-Generaal of het parlement. De Staten-Generaal of het parlement bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer samen. Hiernaast hebben we ook nog een regering, die bestaat uit de koning en de ministers samen. De Staten-Generaal of het parlement controleert de regering. Met controleren wordt bedoeld dat ze kijken of de plannen van de regering niet in strijd zijn met de grondwet en andere wetten in Nederland.
Eerste en de Tweede kamer

Tweede kamer
In de Tweede Kamer zitten 150 kamerleden die direct zijn gekozen in de Tweede Kamerverkiezingen. De Tweede Kamer bedenkt wetten en neemt deze vervolgens aan. Voor het aannemen van wetten is het van belang dat je een meerderheid van de stemmen hebt. De helft +1 vormt de meerderheid en de helft -1 is een minderheid. Een meerderheid van één partij komt eigenlijk niet voor, omdat wij in Nederland erg veel partijen hebben (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS). Om toch een meerderheid te hebben, gaan partijen samenwerken in een coalitie. In tegenstelling tot de Eerste Kamer, kan de Tweede kamer ook wetten wijzigen. Nadat de Tweede Kamer een wet heeft bedacht en aangenomen, komt deze bij de Eerste Kamer terecht.

Zo werkt de app!

Eerste Kamer
De Eerste Kamer bestaat uit 75 kamerleden die indirect zijn gekozen. De Provinciale Statenverkiezingen bepalen wie er in de Eerste kamer komt. De Eerste Kamer heeft een belangrijke taak, ze keuren wetsvoorstellen goed of verwerpen wetsvoorstellen.

Even oefenen!

Kun jij de onderstaande zin afmaken?

In de Tweede kamer zitten … kamerleden en in de Eerste Kamer zitten … kamerleden. De taak van de Tweede Kamer is om wetten te … en deze wetten vervolgens … . De taak van de Eerste kamer is om deze wetten … .


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp