Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Eerste en de Tweede kamer

Een belangrijk kenmerk van onze Nederlandse samenleving is de democratie.

Dit betekent dat wij als inwoners van Nederland ons land besturen.

We kunnen natuurlijk moeilijk bij elke Nederlander langs de deur gaan om hun mening over een wet te vragen! Daarom hebben we volksvertegenwoordigers, dit zijn onze partijen. Deze volksvertegenwoordigers samen noemen we de Staten-Generaal of het parlement . De Staten-Generaal of het parlement bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer samen. Hiernaast hebben we ook nog een regering , die bestaat uit de koning en de ministers samen. De Staten-Generaal of het parlement controleert de regering. Met controleren wordt bedoeld dat ze kijken of de plannen van de regering niet in strijd zijn met de grondwet en andere wetten in Nederland.

Eerste en de Tweede kamer

Tweede kamer

In de Tweede Kamer zitten 150 kamerleden die direct zijn gekozen in de Tweede Kamerverkiezingen. De Tweede Kamer bedenkt wetten en neemt deze vervolgens aan. Voor het aannemen van wetten is het van belang dat je een meerderheid van de stemmen hebt. De helft +1 vormt de meerderheid en de helft -1 is een minderheid. Een meerderheid van één partij komt eigenlijk niet voor, omdat wij in Nederland erg veel partijen hebben (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS). Om toch een meerderheid te hebben, gaan partijen samenwerken in een coalitie . In tegenstelling tot de Eerste Kamer, kan de Tweede kamer ook wetten wijzigen. Nadat de Tweede Kamer een wet heeft bedacht en aangenomen, komt deze bij de Eerste Kamer terecht.

Zo werkt de app!

Eerste Kamer

De Eerste Kamer bestaat uit 75 kamerleden die indirect zijn gekozen. De Provinciale Statenverkiezingen bepalen wie er in de Eerste kamer komt. De Eerste Kamer heeft een belangrijke taak, ze keuren wetsvoorstellen goed of verwerpen wetsvoorstellen.

Even oefenen!

Kun jij de onderstaande zin afmaken?

In de Tweede kamer zitten … kamerleden en in de Eerste Kamer zitten … kamerleden. De taak van de Tweede Kamer is om wetten te … en deze wetten vervolgens … . De taak van de Eerste kamer is om deze wetten … .

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Taken en rechten van Eerste en Tweede Kamer

Functies politieke partijen

Hoe worden wetten gemaakt?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}