fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het periodiek systeem der elementen is een tabel met alle chemische elementen.

In de tabel staan de elementen en hun atoomnummers. In het periodiek systeem staan gegevens die je kunt gebruiken bij het doen van berekeningen.

Periodiek systeem

Je kunt het atoomnummer, massagetal en de elektronenconfiguratie vinden.
De elementen die veel op elkaar lijken staan dicht bij elkaar. Het periodiek systeem heeft groepen en rijen.

Groepen
De groepen zijn de verticale kolommen, daar zijn er 18 van. De elementen die in dezelfde groep staan zijn verwant aan elkaar, ze hebben eigenschappen die overeenkomen. Sommige groepen hebben een naam, bijvoorbeeld in groep 17 zitten de halogenen en in groep 18 zitten de edelgassen.

Perioden
De perioden zijn de horizontale rijen, daar zijn er 7 van. Het nummer van de periode is hetzelfde als het aantal schillen dat een atoom gebruikt. Dat zijn het aantal banen om de atoomkern heen waarin elektronen zweven. In de perioden lopen de atoomnummers op.
hoe werkt het periodiek systeem?

In sommige periodieke systemen zijn elementen gekleurd, de gekleurde groepen kunnen aangeven wat voor soort element het is. Bijvoorbeeld niet-metalen (rood) of metalen (geel). Het periodiek systeem kun je vinden in tabel 99 van de Binas.

Covalentie
De covalentie van een atoom bepaald met hoeveel atomen hij een binding aan kan gaan. De covalentie hangt af van het aantal vrije elektronen in de buitenste schil. Om het aantal vrije elektronen te bepalen kun je gebruik maken van de octetregel gebruiken. Met de octetregel wordt aangegeven dat in de buitenste schil van een edelgas acht elektronen zitten waardoor er een stabiele elektronen omringing optreed. In de buitenste ring moeten dus minstens acht elektronen zitten. In de Binas kun je rechts onderin bij de elementen zien hoeveel elektronen er in de schil zitten.
Als voorbeeld bekijken we fosfor. In de Binas kun je zien dat de elektronenconfiguratie 2,8,5 is. In de buitenste schil zitten dus vijf elektronen, 8-5=3 dus er moeten nog drie elektronen bij om er acht te krijgen. Fosfor heeft dus een covalentie van drie.

Binas plaatje
Vraag
Hoe bepaal je de covalentie van zwavel?

Antwoord
In de binas kun je vinden dat de elektronenconfiguratie van zwavel 2,8,6 is. 8-6=2 dus er kunnen nog 2 elektronen bij in de buitenste schil. De covalentie van zwavel is dus 2.

Loop je nog steeds vast bij Scheikunde? Dan kan bijles heel handig zijn: klik hier!
​
Yanick
​

​

​

​
Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp