Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe werkt het periodiek systeem?

Het periodiek systeem der elementen is een tabel met alle chemische elementen.

In de tabel staan de elementen en hun atoomnummers. In het periodiek systeem staan gegevens die je kunt gebruiken bij het doen van berekeningen.

Periodiek systeem

Je kunt het atoomnummer, massagetal en de elektronenconfiguratie vinden.

De elementen die veel op elkaar lijken staan dicht bij elkaar. Het periodiek systeem heeft groepen en rijen.

Groepen

De groepen zijn de verticale kolommen, daar zijn er 18 van. De elementen die in dezelfde groep staan zijn verwant aan elkaar, ze hebben eigenschappen die overeenkomen. Sommige groepen hebben een naam, bijvoorbeeld in groep 17 zitten de halogenen en in groep 18 zitten de edelgassen.

Perioden

De perioden zijn de horizontale rijen, daar zijn er 7 van. Het nummer van de periode is hetzelfde als het aantal schillen dat een atoom gebruikt. Dat zijn het aantal banen om de atoomkern heen waarin elektronen zweven. In de perioden lopen de atoomnummers op.

hoe werkt het periodiek systeem?

In sommige periodieke systemen zijn elementen gekleurd, de gekleurde groepen kunnen aangeven wat voor soort element het is. Bijvoorbeeld niet-metalen (rood) of metalen (geel). Het periodiek systeem kun je vinden in tabel 99 van de Binas.

Covalentie

De covalentie van een atoom bepaald met hoeveel atomen hij een binding aan kan gaan. De covalentie hangt af van het aantal vrije elektronen in de buitenste schil. Om het aantal vrije elektronen te bepalen kun je gebruik maken van de octetregel gebruiken. Met de octetregel wordt aangegeven dat in de buitenste schil van een edelgas acht elektronen zitten waardoor er een stabiele elektronen omringing optreed. In de buitenste ring moeten dus minstens acht elektronen zitten. In de Binas kun je rechts onderin bij de elementen zien hoeveel elektronen er in de schil zitten.

Als voorbeeld bekijken we fosfor. In de Binas kun je zien dat de elektronenconfiguratie 2,8,5 is. In de buitenste schil zitten dus vijf elektronen, 8-5=3 dus er moeten nog drie elektronen bij om er acht te krijgen. Fosfor heeft dus een covalentie van drie.

Binas plaatje

Vraag

Hoe bepaal je de covalentie van zwavel?

Loop je nog steeds vast bij Scheikunde? Dan kan bijles heel handig zijn!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

(Edele) metalen

Atoomopbouw

Wat zijn atomen en waaruit bestaan ze?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}