START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat zijn atomen en waaruit bestaan ze?

Alles is opgebouwd uit atomen. Atomen zijn de kleinste deeltjes waaruit stoffen bestaan.

Er zijn heel veel verschillende atomen die allemaal verschillende eigenschappen hebben.

Alle verschillende atomen kun je vinden in het periodiek systeem der elementen.

atomen

Atomen zijn heel erg klein, tussen de 0,1 en 0,5 nanometer groot. Een haar is ongeveer 500.000 keer zo breed als één atoom. Je kunt atomen dus niet zien zonder speciale apparatuur. Atomen kunnen samen met andere atomen moleculen vormen. Als twee waterstofatomen bijvoorbeeld samengevoegd worden met een zuurstofatoom dan wordt dit watermolecuul.

Waaruit bestaan atomen?

Atomen bestaan uit drie kleinere deeltjes, namelijk elektronen protonen en neutronen. In de kern van een atoom zitten neutronen, die neutraal geladen zijn, en protonen met een positieve lading. De protonen en neutronen zijn zwaarder, waardoor ze in het midden van het atoom blijven zitten. Om de kern heen zweven elektronen. Elektronen hebben een negatieve lading. Ze worden door de positieve lading van de kern aangetrokken, waardoor ze rond de kern blijven zitten.

Protonen en atoommassa

Het aantal protonen van een atoom bepaalt om welk element het gaat. Waterstof heeft bijvoorbeeld 1 proton en zuurstof heeft 8 protonen. Het aantal neutronen en protonen bepalen samen de atoommassa. Bij een atoom zonder lading is het aantal elektronen gelijk aan het aantal protonen. Bij een atoom met een lading – ook wel een ion genoemd – is het aantal elektronen hoger of lager dan het aantal protonen, dit hangt ervanaf of de lading positief of negatief is.

Ionen

Een ion is een atoom die één of meerdere extra elektronen heeft opgenomen of afgestaan. Hierdoor krijgt het ion een lading. Als een ion extra elektronen opneemt, dan wordt het een negatief ion, ook wel anion genoemd. Als een ion elektronen afstaat, dan wordt het een positief ion of kation genoemd. Kationen kunnen samen met anionen een zout vormen. Als je meer over zouten wil weten, kijk dan eens bij dit artikeltje .

Atomen en fases

Atomen bewegen altijd. De snelheid van de beweging hangt af van de fase waarin de stof zich bevindt. Als het om een vaste stof gaat, dan trillen de atomen tegen elkaar aan, maar ze bewegen niet. In een vloeistof bewegen de atomen al meer, maar ze bewegen het allersnelst als ze in de gasfase zitten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat is een atoombinding?

Atoomopbouw

Hoe werkt het periodiek systeem?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!