fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Alles is opgebouwd uit atomen. Atomen zijn de kleinste deeltjes waaruit stoffen bestaan.

Er zijn heel veel verschillende atomen die allemaal verschillende eigenschappen hebben.

Alle verschillende atomen kun je vinden in het periodiek systeem der elementen.

atomen
Atomen zijn heel erg klein, tussen de 0,1 en 0,5 nanometer groot. Een haar is ongeveer 500.000 keer zo breed als één atoom. Je kunt atomen dus niet zien zonder speciale apparatuur. Atomen kunnen samen met andere atomen moleculen vormen. Als twee waterstofatomen bijvoorbeeld samengevoegd worden met een zuurstofatoom dan wordt dit watermolecuul.

Waaruit bestaan atomen?
Atomen bestaan uit drie kleinere deeltjes, namelijk elektronen protonen en neutronen. In de kern van een atoom zitten neutronen, die neutraal geladen zijn, en protonen met een positieve lading. De protonen en neutronen zijn zwaarder, waardoor ze in het midden van het atoom blijven zitten. Om de kern heen zweven elektronen. Elektronen hebben een negatieve lading. Ze worden door de positieve lading van de kern aangetrokken, waardoor ze rond de kern blijven zitten.

Protonen en atoommassa
Het aantal protonen van een atoom bepaalt om welk element het gaat. Waterstof heeft bijvoorbeeld 1 proton en zuurstof heeft 8 protonen. Het aantal neutronen en protonen bepalen samen de atoommassa. Bij een atoom zonder lading is het aantal elektronen gelijk aan het aantal protonen. Bij een atoom met een lading – ook wel een ion genoemd – is het aantal elektronen hoger of lager dan het aantal protonen, dit hangt ervanaf of de lading positief of negatief is.

Ionen
Een ion is een atoom die één of meerdere extra elektronen heeft opgenomen of afgestaan. Hierdoor krijgt het ion een lading. Als een ion extra elektronen opneemt, dan wordt het een negatief ion, ook wel anion genoemd. Als een ion elektronen afstaat, dan wordt het een positief ion of kation genoemd. Kationen kunnen samen met anionen een zout vormen. Als je meer over zouten wil weten, kijk dan eens bij dit artikeltje.

Atomen en fases
Atomen bewegen altijd. De snelheid van de beweging hangt af van de fase waarin de stof zich bevindt. Als het om een vaste stof gaat, dan trillen de atomen tegen elkaar aan, maar ze bewegen niet. In een vloeistof bewegen de atomen al meer, maar ze bewegen het allersnelst als ze in de gasfase zitten.
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp