fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

(Edele)metalen

Stoffen kunnen worden onderverdeeld in moleculaire stoffen, zouten en metalen.

Deze laatste groep heeft veel karakteristieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de typische metaalglans die metalen laten zien als ze gepolijst zijn.

Een andere herkenbare eigenschap is dat metalen goed warmte en elektriciteit geleiden. Dit is ook de reden dat we metalen vaak gebruiken in elektriciteitskabels, maar ook in pannen en radiatoren. Verder is het relatief makkelijk om een metaal te vervormen. De vervormbaarheid neemt af naarmate je een metaal met meerdere metalen mengt. Een mengsel van meerdere metalen noem je een legering. Verder zijn bijna alle metalen vast bij kamertemperatuur. De enige uitzondering op deze regel is kwik, die wel vloeibaar is bij kamertemperatuur.
edele metalen
We delen de metalen vaak in, in vier groepen: edele metalen, halfedele metalen, onedele metalen en zeer onedele metalen. Deze onderverdeling is gebaseerd op of de metalen wel of niet reageren met zuurstof, zuur en water. Welke metalen waarmee reageren is weergegeven in tabel 1.

Tabel 1: indeling van metalen op basis van waar ze mee reageren of niet.

Zuurstof Zuur Water Voorbeeld
Edele metalen Nee Nee Nee Zilver, goud en platina
Halfedele metalen Ja Nee Nee Kwik, koper
Onedele metalen Ja Ja Nee IJzer, zink en lood
Zeer onedele metalen Ja Ja Ja Lithium, natrium en kalium

De edele en halfedele metalen (de bovenste twee rijen in Tabel 1) ondervinden weinig tot geen invloed van hun omgeving en zijn daarom dan ook in pure vorm in de bodem te vinden. Echter, zitten ze wel vaak vermengd in de bodem, waardoor je ze toch moet zuiveren voordat je ze kan gaan gebruiken. Dit is niet altijd op een milieuvriendelijke wijze te doen. De onedele en de zeer onedele metalen (de onderste twee rijen in Tabel 1) halen we uit de bodem in de vorm van ertsen. Hierin zitten vaak ook negatieve ionen zoals oxide- en sulfide-ionen die je eruit moet halen door middel van chemische reacties.

Twee van de meest voorkomende metalen zijn ijzer (gehaald uit ijzererts/Fe2O3) en aluminium. Aluminium komt meer voor dan ijzer, maar we gebruiken het pas sinds kort. Het is namelijk een onedel metaal, waardoor het lastig was om het goed te zuiveren. Aluminium heeft wel een hele lage dichtheid in vergelijking met ijzer, waardoor het veel geschikter is voor bijvoorbeeld vliegtuigen dan ijzer, of voor andere constructies die niet te zwaar mogen zijn.​​


Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp