Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

In het Nederlands hebben we veel verschillende woordsoorten, zoals werkwoorden en naamwoorden.

Hier leggen we je uit wat een zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord is en hoe je ze gebruikt!

Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je een lidwoord voor kan zetten. Zelfstandig naamwoorden worden gebruikt voor mensen, dingen, dieren en plaatsen. Ook namen gelden als zelfstandig naamwoord, hoewel je hier meestal geen lidwoord voor kan zetten. Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden zijn: ‘Honing’, ‘Boekje’, ‘Muis’ en ‘Stad’. Een zelfstandig naamwoord kan mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen het lidwoord ‘de’ en onzijdige zelfstandig naamwoorden het lidwoord ‘het’.

Zelfstandig naamwoord

Een zelfstandig werkwoord is een werkwoord die aangeeft dat er wat gedaan wordt. Zelfstandig werkwoorden worden ook wel doe woorden genoemd. Ze geven in een zin aan dat er een handeling wordt uitgevoerd. Er staat altijd maar één zelfstandig werkwoord in de zin, dit is ook gelijk het belangrijkste werkwoord. Voorbeelden van zelfstandige werkwoorden zijn: ‘Lopen’, ‘maken’ en ‘houden’.

Een hulpwerkwoord is een werkwoord die het zelfstandig werkwoord ondersteunt. Een hulpwerkwoord geeft geen handeling aan in de zin. Een voorbeeld van een zin met een hulpwerkwoord is: ‘Ik heb gisteren geen huiswerk gemaakt’. Het zelfstandig werkwoord in deze zin is ‘gemaakt’ en het hulpwerkwoord is ‘heb’.

Heb je al helemaal door hoe je een hulpwerkwoord, zelfstandig werkwoord of zelfstandig naamwoord kan vinden? Check dan jezelf met de onderstaande oefeningen! Onderstreep in elke zin het zelfstandig naamwoord, zelfstandig werkwoord of hulpwerkwoord en benoem wat het is.

  1. Wat heb je gegeten toen je vorige week in Groningen was?
  2. Mijn opa heeft altijd vogels gehouden in de voliere, tot hij daarvoor te oud was.
  3. Die margriet bloeit echt ieder jaar als we hier weer met zijn allen op vakantie zijn.

Wil je meer oefenen? Of heb je vragen? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij kunnen je alles vertellen over woordsoorten! Of kijk hier voor 1-op-1 bijles!

Andere bezoekers keken ook naar: Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Werkwoordspelling

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Meervoud maken van zelfstandige voornaamwoorden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}