START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

In het Nederlands hebben we veel verschillende woordsoorten, zoals werkwoorden en naamwoorden.

Hier leggen we je uit wat een zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord is en hoe je ze gebruikt!

Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je een lidwoord voor kan zetten. Zelfstandig naamwoorden worden gebruikt voor mensen, dingen, dieren en plaatsen. Ook namen gelden als zelfstandig naamwoord, hoewel je hier meestal geen lidwoord voor kan zetten. Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden zijn: ‘Honing’, ‘Boekje’, ‘Muis’ en ‘Stad’. Een zelfstandig naamwoord kan mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen het lidwoord ‘de’ en onzijdige zelfstandig naamwoorden het lidwoord ‘het’.

Zelfstandig naamwoord

Een zelfstandig werkwoord is een werkwoord die aangeeft dat er wat gedaan wordt. Zelfstandig werkwoorden worden ook wel doe woorden genoemd. Ze geven in een zin aan dat er een handeling wordt uitgevoerd. Er staat altijd maar één zelfstandig werkwoord in de zin, dit is ook gelijk het belangrijkste werkwoord. Voorbeelden van zelfstandige werkwoorden zijn: ‘Lopen’, ‘maken’ en ‘houden’.

Een hulpwerkwoord is een werkwoord die het zelfstandig werkwoord ondersteunt. Een hulpwerkwoord geeft geen handeling aan in de zin. Een voorbeeld van een zin met een hulpwerkwoord is: ‘Ik heb gisteren geen huiswerk gemaakt’. Het zelfstandig werkwoord in deze zin is ‘gemaakt’ en het hulpwerkwoord is ‘heb’.

Heb je al helemaal door hoe je een hulpwerkwoord, zelfstandig werkwoord of zelfstandig naamwoord kan vinden? Check dan jezelf met de onderstaande oefeningen! Onderstreep in elke zin het zelfstandig naamwoord, zelfstandig werkwoord of hulpwerkwoord en benoem wat het is.

  1. Wat heb je gegeten toen je vorige week in Groningen was?
  2. Mijn opa heeft altijd vogels gehouden in de voliere, tot hij daarvoor te oud was.
  3. Die margriet bloeit echt ieder jaar als we hier weer met zijn allen op vakantie zijn.

Wil je meer oefenen? Of heb je vragen? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij kunnen je alles vertellen over woordsoorten! Of kijk hier voor 1-op-1 bijles!

Andere bezoekers keken ook naar: Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Werkwoordspelling

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Meervoud maken van zelfstandige voornaamwoorden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!