fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In het Nederlands hebben we veel verschillende woordsoorten, zoals werkwoorden en naamwoorden.

Hier leggen we je uit wat een zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord is en hoe je ze gebruikt!

Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je een lidwoord voor kan zetten. Zelfstandig naamwoorden worden gebruikt voor mensen, dingen, dieren en plaatsen. Ook namen gelden als zelfstandig naamwoord, hoewel je hier meestal geen lidwoord voor kan zetten. Voorbeelden van zelfstandig naamwoorden zijn: ‘Honing’, ‘Boekje’, ‘Muis’ en ‘Stad’. Een zelfstandig naamwoord kan mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen het lidwoord ‘de’ en onzijdige zelfstandig naamwoorden het lidwoord ‘het’.
Zelfstandig naamwoord
Een zelfstandig werkwoord is een werkwoord die aangeeft dat er wat gedaan wordt. Zelfstandig werkwoorden worden ook wel doe woorden genoemd. Ze geven in een zin aan dat er een handeling wordt uitgevoerd. Er staat altijd maar één zelfstandig werkwoord in de zin, dit is ook gelijk het belangrijkste werkwoord. Voorbeelden van zelfstandige werkwoorden zijn: ‘Lopen’, ‘maken’ en ‘houden’.

Een hulpwerkwoord is een werkwoord die het zelfstandig werkwoord ondersteunt. Een hulpwerkwoord geeft geen handeling aan in de zin. Een voorbeeld van een zin met een hulpwerkwoord is: ‘Ik heb gisteren geen huiswerk gemaakt’. Het zelfstandig werkwoord in deze zin is ‘gemaakt’ en het hulpwerkwoord is ‘heb’.

Heb je al helemaal door hoe je een hulpwerkwoord, zelfstandig werkwoord of zelfstandig naamwoord kan vinden? Check dan jezelf met de onderstaande oefeningen! Onderstreep in elke zin het zelfstandig naamwoord, zelfstandig werkwoord of hulpwerkwoord en benoem wat het is.

  1. Wat heb je gegeten toen je vorige week in Groningen was?
  2. Mijn opa heeft altijd vogels gehouden in de voliere, tot hij daarvoor te oud was.
  3. Die margriet bloeit echt ieder jaar als we hier weer met zijn allen op vakantie zijn.

Wil je meer oefenen? Of heb je vragen? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij kunnen je alles vertellen over woordsoorten! Of kijk hier voor 1-op-1 bijles!

Andere bezoekers keken ook naar: Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp