START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Meervoud maken van zelfstandige naamwoorden

Zelfstandige naamwoorden, zoals stoel of boek, moet je vaak ook in het meervoud gebruiken.

Dan krijg je stoelen of boeken. Maar hoe weet je precies hoe je het meervoud van deze zelfstandige naamwoorden maakt?

Mr. Chadd legt het je uit!

meervoud maken van zelfstandige naamwoorden

Meervouden op -en

Heel veel zelfstandige naamwoorden hebben een meervoud dat eindigt op -en , zoals feest (feest en ) en plank (plank en ). Maar hoe maak je dit meervoud? Je zet hierbij eigenlijk gewoon de -en achter het enkelvoudige woord. Dat lijkt natuurlijk heel makkelijk. Soms moet je echter ook nog iets anders doen. Het kan namelijk zijn dat je de laatste letter van het woord in het enkelvoud moet verdubbelen, zoals bij het woord brug (brug gen ). Ook kan het zijn dat je een klinker ( a, e, o of u ) moet weglaten, zoals bij het woord boot (b o ten). En ten slotte kan het zijn dat je een -f moet veranderen in een -v of een -s in een -z . Voorbeelden hiervan zijn sluis (slui z en) en duif (dui v en).

Bovendien is er nog iets geks met woorden die eindigen op -ee en -ie . Als het enkelvoud eindigt op -ee , wordt dit in het meervoud met -ën . Zo wordt idee in het meervoud ideeën. Als het enkelvoud eindigt op -ie , maak je het meervoud met -ën of met -n . Wanneer je welke letter toevoegt, is afhankelijk van de klemtoon. Als de klemtoon op -ie valt, voeg je -ën toe (theori e wordt theorie ën ). Als de klemtoon op een andere lettergreep valt, krijgt de laatste e in het woord een trema en voeg je alleen de -n toe ( o lie wordt oli ën ).

Meervouden op -s

Er zijn ook nog zelfstandige naamwoorden die niet een meervoud op -en hebben, maar een meervoud dat eindigt op een -s . Je zet simpelweg een -s achter het enkelvoud, zoals bij decoratie (decoratie s ). Soms kan je de -s niet direct achter het woord zetten, maar moet er nog een apostrof (‘) tussen worden geplaatst. Dit doe je alleen bij woorden die eindigen op een klinker ( a, i, o, u of y ) en bij afkortingen. Voorbeelden hiervan zijn auto (auto ’s ), pc (pc ’s ) en cd (cd ’s ).

Bij woorden die eindigen op twee of drie klinkers die samen als een klank worden uitgesproken, schrijf je in het meervoud de -s wel aan het woord vast, zoals bij milieus of etuis. Maar ook hierop bestaat weer een uitzondering. Bij bijvoorbeeld het woord cavia gebruik je in het meervoud wel cavia’s en gebruik je dus weer een apostrof, omdat de klinkers niet samenvallen (ca-vi-a).

Oefenen:

Vorm het meervoud van de volgende woorden.

  1. Dier, weg, bos, raam
  2. Schoorsteen, huis, keuken, wc
  3. Jas, sjaal, handschoen, schoen
  4. Radio, gameboy, fee, tram

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het of de

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Verkleinwoordjes

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!