Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Het of de

Het of de, welk lidwoord hoor je te gebruiken? Lees verder om het allemaal te leren!

Volgens de regels word het woord ‘de’ gebruikt als het om een mannelijk of vrouwelijk zelfstandig naamwoord gaat. ‘Het’ wordt gebruikt bij onzijdige zelfstandige naamwoorden.

Het of de?

Voor het woord ‘de’ zijn twee regels. De eerste regel is dat als een woord eindigt op –ing, -ie, -heid, -a, -nis, -st, -schap, -de of – te het juiste lidwoord ‘de’ is. Voorbeelden hiervan zijn: ‘de helling’, ‘de schoonheid’ en ‘de weddenschap’.

De tweede regel is dat de bij de meeste woorden die een persoon aanduiden het woord ‘de’ wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘de kok’, ‘de tante’ en ‘de koning’.

Voor het woord ‘het’ zijn ook twee regels. De eerste regel is dat bij verkleinwoorden altijd het woord ‘het’ wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is ‘het meisje’ of ‘het boompje’.

De tweede regel is dat bij woorden die uit twee lettergrepen bestaan en beginnen met ge-, be-, ver-, en ont- altijd ‘het’ gebruikt wordt, bijvoorbeeld: ‘Het begin’ en ‘het verlof’.

Daarnaast zijn er ook een paar uitzonderingen. Zo zijn er zelfstandig naamwoorden waarbij zowel ‘het’ als ‘de’ een juist lidwoord is, zoals bijvoorbeeld: ‘het/de spits’ en ‘het/de pincet’.

Wil je oefenen met het plaatsen van het juiste lidwoord? Vul dan het juiste lidwoord in bij de onderstaande zelfstandig naamwoorden en benoem onder welke regel ze vallen.

  1. Hek
  2. Kindje
  3. Bakker

Andere bezoekers keken ook naar: Jou of jouw

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lidwoorden

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Meervoud maken van zelfstandige voornaamwoorden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}