fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het of de, welk lidwoord hoor je te gebruiken? Lees verder om het allemaal te leren!

Volgens de regels word het woord ‘de’ gebruikt als het om een mannelijk of vrouwelijk zelfstandig naamwoord gaat. ‘Het’ wordt gebruikt bij onzijdige zelfstandige naamwoorden.

Het of de?
Voor het woord ‘de’ zijn twee regels. De eerste regel is dat als een woord eindigt op –ing, -ie, -heid, -a, -nis, -st, -schap, -de of – te het juiste lidwoord ‘de’ is. Voorbeelden hiervan zijn: ‘de helling’, ‘de schoonheid’ en ‘de weddenschap’.

De tweede regel is dat de bij de meeste woorden die een persoon aanduiden het woord ‘de’ wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘de kok’, ‘de tante’ en ‘de koning’.

Voor het woord ‘het’ zijn ook twee regels. De eerste regel is dat bij verkleinwoorden altijd het woord ‘het’ wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is ‘het meisje’ of ‘het boompje’.

De tweede regel is dat bij woorden die uit twee lettergrepen bestaan en beginnen met ge-, be-, ver-, en ont- altijd ‘het’ gebruikt wordt, bijvoorbeeld: ‘Het begin’ en ‘het verlof’.

Daarnaast zijn er ook een paar uitzonderingen. Zo zijn er zelfstandig naamwoorden waarbij zowel ‘het’ als ‘de’ een juist lidwoord is, zoals bijvoorbeeld: ‘het/de spits’ en ‘het/de pincet’.

Wil je oefenen met het plaatsen van het juiste lidwoord? Vul dan het juiste lidwoord in bij de onderstaande zelfstandig naamwoorden en benoem onder welke regel ze vallen.

  1. Hek
  2. Kindje
  3. Bakker

Andere bezoekers keken ook naar: Jou of jouw




 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp