START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het of de

Het of de, welk lidwoord hoor je te gebruiken? Lees verder om het allemaal te leren!

Volgens de regels word het woord ‘de’ gebruikt als het om een mannelijk of vrouwelijk zelfstandig naamwoord gaat. ‘Het’ wordt gebruikt bij onzijdige zelfstandige naamwoorden.

Het of de?

Voor het woord ‘de’ zijn twee regels. De eerste regel is dat als een woord eindigt op –ing, -ie, -heid, -a, -nis, -st, -schap, -de of – te het juiste lidwoord ‘de’ is. Voorbeelden hiervan zijn: ‘de helling’, ‘de schoonheid’ en ‘de weddenschap’.

De tweede regel is dat de bij de meeste woorden die een persoon aanduiden het woord ‘de’ wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘de kok’, ‘de tante’ en ‘de koning’.

Voor het woord ‘het’ zijn ook twee regels. De eerste regel is dat bij verkleinwoorden altijd het woord ‘het’ wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is ‘het meisje’ of ‘het boompje’.

De tweede regel is dat bij woorden die uit twee lettergrepen bestaan en beginnen met ge-, be-, ver-, en ont- altijd ‘het’ gebruikt wordt, bijvoorbeeld: ‘Het begin’ en ‘het verlof’.

Daarnaast zijn er ook een paar uitzonderingen. Zo zijn er zelfstandig naamwoorden waarbij zowel ‘het’ als ‘de’ een juist lidwoord is, zoals bijvoorbeeld: ‘het/de spits’ en ‘het/de pincet’.

Wil je oefenen met het plaatsen van het juiste lidwoord? Vul dan het juiste lidwoord in bij de onderstaande zelfstandig naamwoorden en benoem onder welke regel ze vallen.

  1. Hek
  2. Kindje
  3. Bakker

Andere bezoekers keken ook naar: Jou of jouw

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lidwoorden

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Meervoud maken van zelfstandige voornaamwoorden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!