START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Verkleinwoordjes

Verkleinwoordjes, hoe zit het met de grammatica? En wanneer gebruik je welke uitgang? Dat legt Mr. Chadd je uit!

Een verkleinwoord is een woord waarbij de uitgang aangeeft dat je het woord als klein moet zien. Er zijn verschillende uitgangen om woorden mee te verkleinen.

De meeste woorden kan je verkleinen door –je of –tje achter het woord te plakken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: Drankje, telefoontje, mannetje en muisje.

Verkleinwoordjes

Als een woord eindigt op een –a, -é, -o of –u geldt er een andere regel. Je verdubbelt dan de klinker en voegt daarna –je toe. Bijvoorbeeld: ‘auto’ wordt ‘autootje’ en ‘oma’ wordt ‘omaatje’.

Als een woord eindigt op een ‘y’ wordt er een apostrof toegevoegd. Bijvoorbeeld: ‘pony’ wordt ‘pony’tje’. Dit geldt ook bij het verkleinen van cijfer- of letterwoorden, zoals: ‘A4’wordt ‘A4’tje’.

Een woord wat op een i eindigt heeft een eigen regel. In plaats van de ‘i’ gebruik je ‘ie’. Bijvoorbeeld: ‘taxi’ wordt ‘taxietje’.

Wil je oefenen met het verkleinen van woorden? Oefen dan met de onderstaande woorden!

  1. Banaan
  2. Heg
  3. Niveau

Heb je nog meer vragen? Of wil je wat meer uitleg over verkleinwoorden? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij helpen je verder!

Andere bezoekers keken ook naar: Telwoorden

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Trappen van vergelijking

Getallen uitschrijven

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!