Verkleinwoordjes
Verkleinwoordjes, hoe zit het met de grammatica? En wanneer gebruik je welke uitgang? Dat legt Mr. Chadd je uit!
Een verkleinwoord is een woord waarbij de uitgang aangeeft dat je het woord als klein moet zien. Er zijn verschillende uitgangen om woorden mee te verkleinen.
De meeste woorden kan je verkleinen door –je of –tje achter het woord te plakken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: Drankje, telefoontje, mannetje en muisje.
Als een woord eindigt op een –a, -é, -o of –u geldt er een andere regel. Je verdubbelt dan de klinker en voegt daarna –je toe. Bijvoorbeeld: ‘auto’ wordt ‘autootje’ en ‘oma’ wordt ‘omaatje’.
Als een woord eindigt op een ‘y’ wordt er een apostrof toegevoegd. Bijvoorbeeld: ‘pony’ wordt ‘pony’tje’. Dit geldt ook bij het verkleinen van cijfer- of letterwoorden, zoals: ‘A4’wordt ‘A4’tje’.
Een woord wat op een i eindigt heeft een eigen regel. In plaats van de ‘i’ gebruik je ‘ie’. Bijvoorbeeld: ‘taxi’ wordt ‘taxietje’.
Wil je oefenen met het verkleinen van woorden? Oefen dan met de onderstaande woorden!
- Banaan
- Heg
- Niveau
Heb je nog meer vragen? Of wil je wat meer uitleg over verkleinwoorden? Chat dan met één van onze slimme coaches, zij helpen je verder!
Andere bezoekers keken ook naar: Telwoorden
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Vraag een gratis testperiode aan!
Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
