START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Getallen uitschrijven

Wanneer schrijf je getallen in letters en wanneer in cijfers? Dát vertellen we je hier!

Er zijn geen vaste regels voor wanneer je een getal in letters of in cijfers moet schrijven. Er zijn wel een aantal gebruikelijke richtlijnen!

getallen uitschrijven

Richtlijnen getallen in letters uitschrijven:

 1. Getallen tussen nul en twintig schrijf je uit als woord, dus: twee, zes, elf, achttien en twintig, maar 21, 38 en 106.
 2. Tientallen tot honderd schrijf je uit als woord, dus: veertig, tachtig en honderd, maar 110, 150 en 280.
 3. Honderdtallen tot duizend schrijf je uit als woord, dus: tweehonderd, zevenhonderd en duizend, maar 1100, 1600 en 2200.

 1. Duizendtallen tot en met twaalfduizend schrijf je uit als woord, dus: zevenduizend, elfduizend en twaalfduizend, maar 13.000 en 28.000.
 2. Wanneer je een groot getal hebt, zoals een miljoen, miljard of biljoen schrijf je het uit als een woord. Dus vier miljoen, acht miljard en een biljoen. Soms worden de woorden duizend, miljoen, miljard en biljoen gecombineerd met cijfers als het om grote getallen gaat, bijvoorbeeld: 11 miljoen en 22 biljoen. Dit wordt gedaan om lange rijen nullen te voorkomen.

Een laatste gebruik is om bij getallen onder de vier cijfers geen punt te gebruiken. Dus je schrijft 38 en 4000, maar 50.000 en 128.000.

Wanneer schrijf je een getal in cijfers:

 1. Getallen die niet onder een richtlijn uitschrijven in cijfers vallen. Dit geldt bijvoorbeeld voor 45, maar ook voor ‘de 21 e eeuw’.
 2. Als het een exacte waarde betreft. Bijvoorbeeld een maat, temperatuur, gewicht of jaartal. Een voorbeeld hiervan is: ‘De maximum snelheid is hier 80 kilometer per uur’ en ‘In die taart gaat 150 gram boter’.
 3. Wanneer de bovenstaande regels ertoe zouden leiden dat er een mix ontstaat van uitgeschreven getallen en cijfergetallen, dan gebruik je in alle gevallen cijfergetallen. Dus bijvoorbeeld: ‘Van de 200 scholieren zijn er 190 geslaagd’ in plaats van ‘Van de tweehonderd scholieren zijn er 190 geslaagd’.

Meer oefenen? Schrijf de onderstaande getallen correct op!

 1. Er zijn (288) vogels geteld.
 2. Weet jij hoe dat vroeger ging, in het jaar (1900)?
 3. De jackpot van de staatsloterij is nu (39.000.000) euro!

Andere bezoekers keken ook naar: Retorische vraag

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Telwoorden

Hoofdletters of kleine letters

Zinnen correct begrenzen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!