START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Zinnen correct begrenzen: hoe doe je dat?

Zinnen gebruik je altijd: als je een verhaal schrijft, als je praat of als je typt.

Maar hoe weet je nou wanneer een zin afgelopen is en je hier bijvoorbeeld een punt moet plaatsen?

Mr. Chadd gaat dat je in dit artikel uitleggen!

zinnen correct begrenzen

Welke leestekens gebruik je en wanneer?

Je hebt verschillende leestekens. De belangrijkste zijn een punt (.), een komma (,) en een vraagteken (?).

Een zin is meestal een mededeling. Als deze mededeling is afgelopen, plaats je dus gewoon een punt aan het einde van de zin. Dit zie je bijvoorbeeld in de zin ‘Mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten.’

Je kan ook meerdere zinnen aan elkaar verbinden door een zogenaamd verbindingswoord te gebruiken. Voordat je het verbindingswoord gebruikt, plaats je dan wel een komma! Een voorbeeld zie je in de zin ‘Ik ben vandaag naar de stad geweest, want ik moest nog een cadeautje kopen voor mijn moeder.’ Het gedeelte vanaf want hoort bij het eerste deel van de zin. Deze kan je dus niet als zelfstandige zin gebruiken en moet altijd aan de eerste zin worden verbonden door de komma. Wel kan je van de zinnen twee hoofdzinnen maken, waardoor ze wel los van elkaar kunnen staan. Bij de voorbeeldzin krijg je dan ‘Ik ben vandaag naar de stad geweest. Ik moest nog een cadeautjes kopen voor mijn moeder.’ Je ziet dat het woordje want hier dan kan worden weggelaten.

Het kan ook zo zijn dat het verbindingswoord niet na de komma in het midden van de zin komt, maar dat deze aan het begin van de zin staat. Als dat het geval is moet je verderop in de zin nog steeds een komma plaatsen, maar nu tussen twee persoonsvormen. Dit zie je ook in de zin ‘Omdat ik vanochtend naar school moest, heb ik mijn hond niet kunnen uitlaten’. Let op: voor het woord en en of zet je bijna nooit een komma!

Een punt gebruik je dus altijd aan het einde van een zin. Het maakt niet uit of de zin hierbij uit meerdere mededelingen bestaat of slechts uit een mededeling, want iedere zin moet je gewoon afsluiten met een punt. In het geval van een vragende zin en dus een vraag gebruik je in plaats van een punt een vraagteken.

Oefenen:

Verbeter de volgende zinnen en let hierbij op het gebruik van hoofdletters, punten, vraagtekens en komma’s.

  1. vanmiddag ben ik samen met nina naar de bioscoop geweest omdat we de nieuwste film graag wilden zien
  2. omdat ik erg van sporten houd heeft mijn moeder mij verrast met een abonnement bij de sportschool om de hoek
  3. zodra ik je met jouw huiswerk heb geholpen zullen we dan naar de dierentuin gaan

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leestekens

Interpunctie

Komma

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!