START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Interpunctie

Interpunctie maakt een tekst veel leesbaarder, maar wanneer gebruik je wat? Hier leggen wij je uit hoe je de puntjes op de I zet!

Interpunctie betekent het gebruik van leestekens in een tekst. Leestekens zorgen ervoor dat de nadruk op de juiste plek komt te liggen. Als je een komma op een verkeerde plek gebruikt kan de zin een heel andere betekenis krijgen, bijvoorbeeld: ‘Schiet op Oma’ of ‘Schiet op, Oma’.

Interpunctie

  1. De apostrof gebruik je als je woorden eindigend op een klinker met daarvoor een medeklinker in meervoud wil zetten, als je het bezit wilt aangeven bij woorden met een sisklank, als je een woord eindigend op –y wilt verkleinen, als je een woord wilt verkorten of bij een afkortingswoord zoals BN’er.
  2. Er zijn twee soorten komma’s. Als eerste heb je een grammaticale komma die wordt gebruikt om de structuur van de zin te verduidelijken. Bijvoorbeeld: ‘Deze les is bedoeld voor leergierige, jonge mensen’. De komma geeft in dit geval aan dat het om mensen gaat die zowel jong als leergierig zijn. De tweede soort komma geeft een leespauze aan als je de tekst hardop opleest, bijvoorbeeld: ‘Het gezonde sapje, wat m’n zus heel smerig vond, had mijn moeder zelf gemaakt’. Op de plekken van de komma’s houd je een kleine leespauze, waardoor de nadruk van de zin komt te liggen op ‘wat m’n zus heel smerig vond’. In deze zin is het grammaticaal niet nodig om een komma te gebruiken.

Er zijn veel verschillende plekken waar je een komma gebruikt in de tekst, de meest voorkomende beschrijven we hier. Allereerst schrijf je altijd een komma tussen twee zinnen zonder voegwoord. Ten tweede schrijf je een zin tussen hoofdzinnen met een nevenschikkend voegwoord. Als laatste gebruik je een komma als er een hoofdzin tussen een andere hoofdzin staat. In dit geval kan je in plaats van een komma ook – gedachtestreepjes-  gebruiken.

Soms kan je in plaats van een komma beter een punt gebruiken. Als je veel komma’s gebruikt worden zinnen vaak erg lang en dit kan ervoor zorgen dat de tekst minder goed leesbaar wordt.

  1. Een punt wordt gebruikt aan het einde van een zin, in afkortingen en in cijferreeksen. Bijvoorbeeld: ‘Ik moet 128.000 telefoontjes plegen, bijv. naar alle leraren.’
  2. Een puntkomma wordt gebruikt als een punt een ‘te heftig’ einde van de zin betekent en de komma ‘te soft’ is. Het idee erachter is dat als je niet kan kiezen, je ze allebei gebruikt. Daarnaast wordt de puntkomma ook gebruikt bij opsommingen. Hierbij wordt de puntkomma gebruikt om verwarring tussen gewone komma’s te voorkomen.
  3. Aanhalingstekens kennen twee varianten, ‘enkele aanhalingstekens’ en ‘’dubbele aanhalingstekens’’. Enkele aanhalingstekens worden gebruikt om stukken in de tekst te benadrukken, een ‘zogenaamd’ functie aan te duiden, om titels en termen aan te duiden en om een citaat binnen een citaat aan te geven. Dubbele aanhalingstekens worden gebruikt voor citaten, bijvoorbeeld: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

Meer over leestekens? Lees hier over het gebruik van de apostrof en de komma.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Zinnen correct begrenzen

Apostrof

Komma

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!